ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Αχτίδα αισιοδοξίας από Τσιόδρα, «δεν έχουμε την εικόνα της Ιταλίας»

Κορωνοϊός - Αχτίδα αισιοδοξίας από Τσιόδρα, «δεν έχουμε την εικόνα της Ιταλίας»
ΙΝΤΙΜΕ

Δεν έχει επιθετική αύξηση ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα, δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας. Η Ελλάδα δεν έχει την πορεία της Ιταλίας και της Ισπανίας, είπε χαρακτηριστικά. 

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ξεκαθάρισε πως «δεν έχουμε επιθετική αύξηση, αν όμως τα μέτρα αρθούν, να είστε βέβαιοι θα ακολουθήσει παρόμοια εικόνα».

Τόνισε πως με την εφαρμογή των μέτρων έχει «ελαττωθεί» η καμπύλη.

«Η πορεία του ιού ανάλογη με τα μέτρα. Ως τώρα δεν έχουμε σημάδια εκθετικής αύξησης. Είμαστε στην αρχή της μάχης», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας γνωστοποίησε πως η Επιστημονική Επιτροπή Λοιμωξιολογίας, ενέκρινε ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο για να παίρνουν φάρμακα κάποιοι βαριά νοσούντες, ωστόσο τόνισε πως «δεν είναι για όλους γιατί έχουν σοβαρές παρενέργειες στο ήπαρ, το αίμα και την καρδιά».

Επιπλέον, βρισκόμαστε σε περίοδο χαμηλής δραστηριότητας της γρίπης, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας.

Τα στοιχεία ωστόσο δεν είναι τόσο αισιόδοξα για άλλες χώρες της ΕΕ.





Κινδυνεύει να γίνει Χουμπέι η Ευρώπη

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η συνεχιζόμενη μετάδοση και παρόμοια αύξηση δίκην Χουμπέι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εντός των επόμενων ημερών, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο πρόληψης νοσημάτων που παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας εξέδωσε αναθεωρημένη εκτίμηση κινδύνου για την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε αυτή την εκτίμηση αναφέρει πως σε 14 ημέρες ο αριθμός των νέων περιπτώσεων της νόσου ανέβηκε από 3,3% σε 36,1% ανά 100.000 πληθυσμού. Δηλαδή αυξήθηκε δέκα φορές ο ρυθμός μετάδοσης της ασθένειας.

«Έχει αυξηθεί η μετάδοση στην κοινότητα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Συγκρίνοντας αυτή την πορεία με την επιδημία στην επαρχία Χουμπέϊ της Κίνας, από όπου ξεκίνησε ο ιός, οι επιστήμονες του Κέντρου εκτιμούν συνεχιζόμενη μετάδοση και παρόμοια αύξηση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εντός των επόμενων ημερών ή λίγων εβδομάδων», είπε.

Από τους ερευνητές τονίζεται ότι με την απουσία μέτρων ο ιός θα διασπαρεί με μεγάλη ταχύτητα. Θεωρούν πως δεν είναι δυνατόν με τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουν, με τις διαφορετικές χώρες που έχουν εφαρμόσει διαφορετικά μέτρα, σε διαφορετική φάση της επιδημίας, να αξιολογήσουν το αποτέλεσμα των μέτρων για τον γενικό πληθυσμό και τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Στους 26 οι νεκροί - 71 νέα κρούσματα

Στα 892 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα καθώς όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας καταγράφηκαν 71 νέα. Την ίδια ώρα, οι νεκροί ανέρχονται στους 26.

Από τους νεκρούς, οι 21 είναι άνδρες και οι πέντε γυναίκες. Παράλληλα, 57 άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και 54 είναι διασωληνωμένοι, ενώ 42 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο.

Αναφερόμενος στον θάνατο του Γερμανού καθηγητή στην Κρήτη είπε πως είχε θρόμβωση στα αγγεία του πνεύμονα, που έχει συσχετιστεί με τον νέο ιό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, δεν φαίνεται η επιπλοκή αυτή να αφορά μεγάλο αριθμό ασθενών.

Μάλιστα ανακοίνωσε πως η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε και ενέκρινε πρωτόκολλο θεραπευτικής αγωγής για όσους νοσηλεύονται.

Ο λοιμωξιολόγος είπε ακόμη πως η εικόνα από την Ιταλία και την Ισπανία είναι τόσο άσχημη που οι επιστήμονες ανησυχούν. Τόνισε όπως πως αν αρθούν τα μέτρα θα έχουμε την ίδια εικόνα καθώς με την εφαρμογή αυτών έχει «ελαττωθεί» η καμπύλη.

«Η πορεία του ιού ανάλογη με τα μέτρα. Ως τώρα δεν έχουμε σημάδια εκθετικής αύξησης. Είμαστε στην αρχή της μάχης».

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο πρόληψης νοσημάτων ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου μέσα σε 14 μέρες ανέβηκε 10 φορές και έφτασε από 3,3% σε 31,6% ανά 100.000 άτομα στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα στοιχεία αυτά δεν αφορούν την Ελλάδα.

«Η επιτυχία θα εξαρτηθεί από τα μέτρα και πόσο θα διαρκέσουν αυτά. Αυτή τη στιγμή η παύση θα ήταν καταστροφική. Όσον αφορά τους υγειονομικούς, θα ελέγχονται. Υπάρχει σκέψη να υπάρξει πρωτόκολλο για την προφύλαξη τους».

Διαβάστε
Η καραντίνα στον Εχίνο και οι μαζικές επιστροφές στην ορεινή Ξάνθη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ