ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκαλύψεις Wikileaks: Σε βαρύ κλίμα αρχίζει ξανά η διαπραγμάτευση

Αποκαλύψεις Wikileaks: Σε βαρύ κλίμα αρχίζει ξανά η διαπραγμάτευση
Υπουργείο Οικονομικών (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στη σκιά των διαρροών του Wikileaks που έφεραν στο φως τις αποκαλυπτικές συνομιλίες του Πόλ Τόμσεν με την Ντέλια Βελκουλέσκου, αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα, ξεκινούν τη Δευτέρα οι συζητήσεις των εκπροσώπων των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Οι σχέσεις κυβέρνησης-Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετά και τις χθεσινές αποκαλύψεις των Wikileaks, βρίσκονται πλέον στο Ναδίρ, την ώρα που η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι προγραμματισμένη για τις 4 Απριλίου με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωσή τους στις 11 του ίδιου μήνα.

Μόλις δύο μέρες πριν την έναρξη των συζητήσεων πάντως η κυβέρνηση βγήκε στην αντεπίθεση κατηγορώντας τον Πολ Τόμσεν ότι θέλει να "διαλύσει την Ευρώπη". «Δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει την Ευρώπη», δηλώνει στο Έθνος της Κυριακής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας θέση στον διάλογο μεταξύ του διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ και της επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου (Delia Velculescu), που δημοσιεύθηκε στο Wikileaks.

Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι οι δηλώσεις των αξιωματούχων του ΔΝΤ που είδαν το φως της δημοσιότητας «δημιουργούν μείζον γεωπολιτικό ζήτημα», καταγγέλλοντας ότι «κάποιοι παίζουν στις πλάτες μας επικίνδυνα παιχνίδια αποσταθεροποίησης».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει μπαράζ πρωτοβουλιών για την αναχαίτιση πιθανών σκοπιμοτήτων από την πλευρά του Ταμείου. Ήδη σε επιστολή του προς την Διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ο Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για απώλεια της εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές και της ζητά να του απαντήσει αν τα όσα καταγράφονται στο διάλογο αποτελούν επίσημη θέση του Ταμείου, ενώ νωρίτερα ο Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να αποχωρήσουν οι εκπρόσωπο του ΔΝΤ από την διαπραγμάτευση και τη θέση τους σε αυτήν να πάρουν τα στελέχη του ESM.

Στην Αθήνα τα κλιμάκια ενόψει διαπραγμάτευσης

Στην Αθήνα έχουν ήδη καταφθάσει τα κλιμάκια των θεσμών με τους Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρεφερ (ΕΚΤ) και Νίκολα Τζιαμαριόλι (ESM) να αναμένονται στη χώρα μας εντός της ημέρας για να εκκινήσουν αύριο τις συζητήσεις με την κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Κυβέρνηση και ΔΝΤ βρίσκονται σε τροχιά ρήξης μετά και τις αποκαλύψεις του Wikileaks, γι αυτό και εκτιμάται ότι η αμηχανία θα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής μεταξύ της επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου με τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και με τους ίδιους τους «συναδέλφους» της στους θεσμούς.

Η αμηχανία αυτή δεν σχετίζεται με τις αποκλίσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ για το ύψος τους δημοσιονομικού κενού και το μίγμα της πολιτικής που πρέπει να ακολουθηθεί, ζητήματα στα οποία το Ταμείο έχει εκφράσει ήδη την αντίρρηση του, αλλά με το ότι στον αποκαλυπτικό διάλογο του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πόλ Τόμσεν με την κ. Βελκουλέσκου που διέρρευσε στο Wikileaks, η τελευταία επικρίνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως διαρκώς υπαναχωρεί και κάνει συμβιβασμούς που ζητά η ελληνική πλευρά.

Στόχος θεσμών – κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ 8 – 12 Απριλίου, ώστε εν συνεχεία όλοι να μεταβούν στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ για να συζητήσουν το ζήτημα του ελληνικού χρέους και στο Eurogroup της 22 Απριλίου για να κλειδώσει η «συμφωνία πακέτο» για αξιολόγηση- χρέος και δόση.

Πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση ανάφεραν πως παρά το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί από τις αποκαλύψεις του Wikileaks είναι πολύ πιθανόν η συμφωνία πακέτο να μετατεθεί για το Eurogroup της 24ης Μαΐου, δεδομένου ότι ζητήματα που σχετίζονται με θέματα της διαπραγμάτευσης όσο και με τη νομοθέτηση των συμφωνηθέντων, ενδεχομένως να μην έχουν οριστικοποιηθεί έως τις 22 Απριλίου.

Όπως προκύπτει από το διάλογο του Wikileaks στο φορολογικό οι δύο πλευρές ήρθαν κοντά, στο ασφαλιστικό το ίδιο (μειώσεις σε επικουρικές και εφάπαξ), ενώ ανοικτό παραμένει το θέμα των κόκκινων δανείων, για το οποίο δεν έγινε καμία αναφορά στο διάλογο των Τόμσεν – Βελκουλέσκου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί θα μπορούσαν να αποδεχθούν έναν συμβιβασμό στη βάση της εξαίρεσης από την πώληση σε funds κόκκινων δανείων πρώτης κατοικίας με εισοδηματικά κριτήρια.

Προκειμένου όμως να καλυφθούν τα κενά που απορρέουν από τις υποχρεώσεις της συμφωνίας και να αυξηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού από 0,2% του ΑΕΠ που έκλεισε το 2015, στο 3% του ΑΕΠ το 2018, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σειρά αυξήσεων στην έμμεση φορολογία που κατά τα λεγόμενα του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη θα ενεργοποιηθούν το 2018.

Συγκεκριμένα, θα αυξηθεί κατά 5% ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, θα επιβληθεί φόρος στην κατανάλωση φυσικού αερίου, θα αυξηθεί η φορολογία στα τσιγάρα και στον καπνό, θα αυξηθεί το τέλος ταξινόμησης αυτοκινήτων, θα επιβληθεί ειδικό τέλος στις πωλήσεις μεταχειρισμένων ΙΧ, θα επιβληθεί τέλος στις εταιρείες συνδρομητικής.

Διαβάστε επίσης:

Γιάνης Βαρουφάκης: Τι αλλάζει η διαρροή του Wikileaks

Wikileaks: Η ΝΔ υπερασπίζεται το ΔΝΤ, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αποκαλύψεις Wikileaks: Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Wikileaks: Κωνσταντοπούλου κατά Τσίπρα για την αποκάλυψη των συνομιλιών

Wikileaks: Έκφραση αντιθέσεων και ανταγωνισμών, λέει ο Κουτσούμπας για τις διαρροές

Wikileaks: Επιστολή Παπαδημούλη στον Σουλτς για τις αποκαλύψεις

Αποκαλύψεις Wikileaks: Δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει την Ευρώπη, λέει ο πρωθυπουργός

Αποκαλύψεις Wikileaks: Αποτρόπαιες οι σκέψεις του Πόουλ Τόμσεν, λέει ο Γιώργος Σταθάκης

Αποκαλύψεις Wikileaks: Εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ