ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με γεμάτη οικονομική ατζέντα ο Πρωθυπουργός στο Πεκίνο

Με γεμάτη οικονομική ατζέντα ο Πρωθυπουργός στο Πεκίνο

Το ταξίδι του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο το προσεχές Σάββατο 2 Ιουλίου προετοιμάζουν πυρετωδώς τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας, Υποδομών, Εξωτερικών, αλλά και το ΤΑΙΠΕΔ.

Ήδη βρέθηκε στο Πεκίνο την προηγούμενη εβδομάδα κυβερνητική αποστολή με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιώργο Τσίπρα προκειμένου να προετοιμάσει την επίσημη επίσκεψη του κ. Τσίπρα και να καταρτίσει ένα πλήρη φάκελο για την προαγωγή των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Η κυβέρνηση θεωρεί πως μετά την ολοκλήρωση της πώλησης του ΟΛΠ στην COSCO θα μπορέσει ευκολότερα να διεκδικήσει νέες κινεζικές επενδύσεις και ειδικά να προσελκύσει ενδιαφερομένους για το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο, τον ΟΛΘ και το αεροδρόμιο στο Καστέλλι Κρήτης.

Στο Θριάσιο η ελληνική κυβέρνηση προτείνει να αναπτυχτούν ειδικές οικονομικές ζώνες, με συγκεκριμένο φορολογικό καθεστώς. Τα προϊόντα που θα παράγονται εκεί θα φέρουν σφραγίδα «made in EU» ή «assembled in the EU» κάτι που θα τους εξασφαλίζει ευνοϊκό δασμολογικό καθεστώς, αλλά και ταχύτερη μεταφορική πρόσβαση στη Δυτική Ευρώπη.

Στο Πεκίνο οι συναρμόδιοι υπουργοί θα θέσουν εκ νέου το θέμα της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης της Air China με την Αθήνα, κάτι που είχε αρχικά αρχίσει να συζητείται το 2004. Αν υπολογίσει κανείς πως την Ελλάδα ετησίως την επισκέπτονται 80.000 - 100.000 Κινέζοι τουρίστες εκτιμάται πως η ύπαρξη απευθείας αεροπορικής σύνδεσης θα πενταπλασιάσει τον αριθμό τους.

Τέλος, κατά πληροφορίες στο Πεκίνο η ελληνική αποστολή θα βολιδοσκοπήσει και το κινέζικο ενδιαφέρον για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου η Shanghai Ports Investments Group φέρεται να εξετάζει τη συμμετοχή της σε σχήμα που διεκδικεί το 67% του ΟΛΘ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ