ΕΛΛΑΔΑ

Γιώργος Σκούρας: Η αμπελουργία κρατά ζωντανή την ελληνική ύπαιθρο

Κώστας Πλιάκος Κώστας Πλιάκος - CNN Greece

ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΣΙ • ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 04

Η αμπελουργία κρατά ζωντανή την ελληνική ύπαιθρο

00.00/16:17

Το ελληνικό κρασί είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα προϊόν. Είναι ο καθρέφτης ενός τόπου, ενός πολιτισμού που άντεξε στον χρόνο. Πίσω από κάθε φιάλη κρύβεται κόπος, γνώση και αγάπη, άνθρωποι που επιμένουν στη γη τους, στο φως, στο σταφύλι.

Το ελληνικό κρασί είναι το μοναδικό προϊόν που στέκεται στο τραπέζι μας επώνυμα. Έχει την ταυτότητα του οινοποιού, της ποικιλίας και της περιοχής. Μπορεί ως αγορά σε όγκο και τζίρο να μην είναι πολύ μεγάλη, έχει όμως τεράστια σημασία για την οικονομία, αφενώς γιατί κρατά στην περιφέρεια εργαζόμενους και επιστήμονες και επιπλέον, είναι πρεσβευτής της χώρας στο εξωτερικό υποστηρίζοντας όπως κανένα άλλο προϊόν, το brand «Ελλάδα». Η αμπελουργία και η οινοποιία είναι όμως και κλάδοι της οικονομίας που έχουν τα προβλήματά τους και θέλουν προσοχή και στήριξη για να συνεχίσουν να ανθίζουν και να αναπτύσσονται. Με το CNN Greece ταξιδέψαμε σε αμπελοκομία και οινοποιεία και μιλήσαμε με μερικούς από τους ανθρώπους που πρωτοστάτησαν σε αυτήν τη μικρή εποποιία. Οι κ.κ. Γεροβασιλείου, Μπουτάρης, Ιατρίδης, Σκούρας, Καράτσαλος, Βογιατζής και Λαζαράκης μιλούν στο CNN Greece,  για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού κρασιού.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ PODCAST

Spotify Apple

ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΣΙ • ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Ο Γιώργος Σκούρας με μακρά εμπειρία στην οινοποιία και με πολυβραβευμένα κρασιά, είναι ένα από τους μεγαλύτερους οινοποιούς στην Πελοπόννησο.

Τον επισκεφθήκαμε στο οινοποιείο του στη Νεμέα, και μιλήσαμε μαζί του για τον ρόλο της αμπελουργίας για την περιφέρεια, την κλιματική κρίση και πώς αυτή επηρεάζει τα αμπέλια αλλά και το κρασί, τη γραφειοκρατία της ελληνικής πολιτείας που δυσκολεύει πολύ τους οινοποιούς και για το αν αξίζει σήμερα ένας νέος να ασχοληθεί με το κρασί.

Για να μην χάνετε κανένα επεισόδιο του Podcast «Ακούγοντας το ελληνικό κρασί», ακολουθήστε μας στο Spotify και στα Apple Podcasts.