Το ελληνικό κρασί είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα προϊόν. Είναι ο καθρέφτης ενός τόπου, ενός πολιτισμού που άντεξε στον χρόνο. Πίσω από κάθε φιάλη κρύβεται κόπος, γνώση και αγάπη, άνθρωποι που επιμένουν στη γη τους, στο φως, στο σταφύλι.
Το ελληνικό κρασί είναι το μοναδικό προϊόν που στέκεται στο τραπέζι μας επώνυμα. Έχει την ταυτότητα του οινοποιού, της ποικιλίας και της περιοχής. Μπορεί ως αγορά σε όγκο και τζίρο να μην είναι πολύ μεγάλη, έχει όμως τεράστια σημασία για την οικονομία, αφενώς γιατί κρατά στην περιφέρεια εργαζόμενους και επιστήμονες και επιπλέον, είναι πρεσβευτής της χώρας στο εξωτερικό υποστηρίζοντας όπως κανένα άλλο προϊόν, το brand «Ελλάδα». Η αμπελουργία και η οινοποιία είναι όμως και κλάδοι της οικονομίας που έχουν τα προβλήματά τους και θέλουν προσοχή και στήριξη για να συνεχίσουν να ανθίζουν και να αναπτύσσονται. Με το CNN Greece ταξιδέψαμε σε αμπελοκομία και οινοποιεία και μιλήσαμε με μερικούς από τους ανθρώπους που πρωτοστάτησαν σε αυτήν τη μικρή εποποιία. Οι κ.κ. Γεροβασιλείου, Μπουτάρης, Ιατρίδης, Σκούρας, Καράτσαλος, Βογιατζής και Λαζαράκης μιλούν στο CNN Greece, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού κρασιού.
Ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης είναι ένας από τους δυο masters of wine που έχει η Ελλάδα. Οινολόγος ο ίδιος και διανομέας κρασιού γνωρίζει όσο λίγοι την αγορά. Μιλά στο CNN Greece για τα προβλήματα του κλάδου, για τις τάσεις που υπάρχουν στο κρασί σήμερα και στις συνήθειες των καταναλωτών, τις τιμές του κρασιού στο ράφι αλλά και στο εστιατόριο και για τις παθογένειες της ελληνικής αγοράς.
Ο κ. Λέων Καράτσαλος είναι εκ των ιδρυτών του Κτήματος Γαία, που διαθέτει οινοποιεία στην Νεμέα και στη Σαντορίνη. Μιλά στο CNN Greece, μεταξύ άλλων, για τη δυναμική που έχει το ελληνικό κρασί, για τα προβλήματα που δημιουργεί η κλιματική κρίση στους αμπελώνες, για τα προβλήματα που αμπελώνα στη Σαντορίνη που όπως λέει βρίσκεται στα όρια της επιβίωσης, για τον ανταγωνισμό και για τα προβλήματα με τις περιορισμένες άδειες φύτευσης που έχει η Ελλάδα, βάσει νομοθεσίας της ΕΕ.
Με το CNN Greece επισκεφθήκαμε το οινοποιείο του κ. Γιάννη Βογιατζή στο Βελβεντό Κοζάνης. Το κτήμα Βογιατζή είναι από τα μικρά οινοποιία της Ελλάδας αλλά ο κ. Βογιατζής είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη ιστορία στο κρασί. Υπήρξε πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, στις αρχές τις καριέρας του ήταν ό οινολόγος του Γιάννη Μπουτάρη, ήταν από τους πρώτους που μελέτησαν και διέγνωσαν το δυναμικό των αμπελιών της Σαντορίνης και όπως λέει ήταν «το δεύτερο διδακτορικό» στην οινολογία που ήρθε στην Ελλάδα από το εξωτερικό, πριν μερικές δεκαετίες. Μια συζήτηση μαζί του για το κρασί, έχει πάντα ενδιαφέρον
Ο Γιώργος Σκούρας με μακρά εμπειρία στην οινοποιία και με πολυβραβευμένα κρασιά, είναι ένα από τους μεγαλύτερους οινοποιούς στην Πελοπόννησο. Τον επισκεφθήκαμε στον οινοποιείο του στη Νεμέα, και μιλήσαμε μαζί τους για το ρόλο της αμπελουργίας για την περιφέρεια, την κλιματική κρίση και πως αυτή επηρεάζει τα αμπέλια αλλά και το κρασί, τη γραφειοκρατία της ελληνικής πολιτείας που δυσκολεύει πολύ τους οινοποιούς και για το αν αξίζει σήμερα ένας νέος να ασχοληθεί με το κρασί.
Ο κ. Άγγελος Ιατρίδης, είναι ένας εκ των συνιδρυτών του κτήματος Alpha, μίας από τις μεγαλύτερες αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα, με έδρα το Αμύνταιο. Με σημαντικό μερίδιο αγοράς, πολλά βραβεία και εξαγωγές ο κ. Ιατρίδης μιλά στο CNN Greece για το μέλλον του ελληνικού κρασιού, τις τάσεις στις καταναλωτικές συνήθειες, τη σημασία της αμπελουργίας και της οινοποιίας για την περιφέρεια αλλά και για τα προβλήματα του ελληνικού αμπελώνα.
Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου είναι εκ των πρωτοπόρων της ελληνικής οινικής παραγωγής. Σημαντική μορφή για τον χώρο του κρασιού στην Ελλάδα, με κρασιά του να φιγουράρουν σε λίστες με τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο. Ο κ. Γεροβασιλειου θεωρεί ότι το φθηνό σε ποιότητα ελληνικό κρασί είναι ακριβό στα ράφι και το ακριβό σε ποιότητα, φθηνό. Μια στρέβλωση για την οποία ο κ. Γεροβασιλείου εξηγεί τους λόγους. Με το CNN Greece τον συναντήσαμε στο κτήμα του στην Επανωμή, και μιλήσαμε για το μέλλον του ελληνικού κρασιού, την κλιματική αλλαγή και πως αυτή επηρεάζει το κρασί, τις νέες τάσεις και άλλα πολλά.
Ο Στέλιος Μπουτάρης, συνεχιστής της παράδοσης της οικογένειας Μπουτάρη, είναι σήμερα ο επικεφαλής του κτήματος «Κυρ Γιάννη» και πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου. Με το CNN Greece, τον συναντήσαμε στο οινοποιείο του στο Γιαννακοχώρι Νάουσας και μιλήσαμε για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού κρασιού. Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που αναδεικνύει τα προβλήματα του κλάδου, τη σχέση του με τον κλάδο της εστίασης και τις προοπτικές του