ΕΛΛΑΔΑ

Επίθεση στο σπίτι του Αμίρ που είχε κληρωθεί σημαιοφόρος στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Επίθεση στο σπίτι του Αμίρ που είχε κληρωθεί σημαιοφόρος στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου
ΑΠΕ-ΜΠΕ , ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΜΒΥΣΗΣ

Επίθεση στο σπίτι του Αμίρ, του 11χρονου Αφγανού, που είχε κληρωθεί να κρατήσει τη σημαία του σχολείου του στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, έκαναν άγνωστοι τα ξημερώματα. Σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε στην αστυνομία, άγνωστοι δράστες επιτέθηκαν τα ξημερώματα με πέτρες και προκάλεσαν φθορές στην οικία όπου διαμένει ο 11χρονος με την οικογένειά του, στη Δάφνη. Την υπόθεση ανέλαβε το Τμήμα Ρατσιστικής Βίας της ΕΛ.ΑΣ.

Όπως ανέφερε, περιγράφοντας το περιστατικό στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μητέρα του Αμίρ, Αριζού, άγνωστοι πέταξαν πέτρες στο παράθυρο του δωματίου που κοιμούνται τα παιδιά της. Το δωμάτιο γέμισε γυαλιά, ενώ μαζί με τις πέτρες έπεσε και ένα χαρτόνι που προέτρεπε την οικογένεια να φύγει.

«Την ώρα που έσπαγαν τα τζάμια, γύρω στις 3 τα ξημερώματα, φώναζα και καλούσα σε βοήθεια. Τα παιδιά είχαν ξυπνήσει, έκλαιγαν, ήταν πολύ φοβισμένα. Γέμισε γυαλιά το δωμάτιο των παιδιών. Βρέθηκε μπουκάλι μπύρας πάνω στο κρεβάτι. Οι πέτρες έπεφταν η μια μετά την άλλη. Ένιωσα πανικό. Δεν ήξερα τι να κάνω. Ειδοποίησα την ιδιοκτήτρια του σπιτιού, η οποία κατέβηκε και κάλεσε την αστυνομία. Θα πεθάνουμε. Θα μας σκοτώσουν. Δεν ξέρουμε τον λόγο», είπε χαρακτηριστικά η μητέρα του Αμίρ.

Μάλιστα, η οικογένεια σήμερα το πρωί ζήτησε από στελέχη του προγράμματος Προσωρινής Στέγασης προσφύγων του Δήμου Αθηναίων, τη μετακίνησή της σε άλλη κατοικία.

Το υπουργείο Παιδείας, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας, Γιώργος Αγγελόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι ενήμερο για το περιστατικό και είναι σε συνεχή επαφή με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος, Γιώργος Καμίνης με ανακοίνωσή του, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την επίθεση, ζήτησε από τις αρχές την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης και δήλωσε ότι η δημοτική αρχή είναι «αποφασισμένη για μια ανοιχτή Αθήνα, που με τους πολίτες της και σε συνεργασία με τους δήμους όλης της χώρας, θέτουν στο περιθώριο, ακραίες, μισαλλόδοξες, ξενόφοβες και ρατσιστικές πρακτικές».

«Φασίζουσες τακτικές, που επιχειρούν να τρομοκρατήσουν, όχι μόνο δεν μας πτοούν αλλά χαλυβδώνουν την αποφασιστικότητά μας να συνεχιστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων και η κοινωνική ένταξή τους», αναφέρει η ανακοίνωση του δημάρχου Αθηναίων.

Ο 11χρονος ήταν ο τυχερός μαθητής του σχολείου του στη Δάφνη, καθώς κληρώθηκε σημαιοφόρος στην παρέλαση για την πρόσφατη εθνική επέτειο, όμως αντ’ αυτού, για λόγους που διερευνώνται, τελικώς στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου κράτησε την ταμπέλα του σχολείου του, αντί του εθνικού συμβόλου.

Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το τι συνέβη και δεν έγινε σεβαστό το αποτέλεσμα της κλήρωσης για σημαιοφόρο στη μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, στο 6ο δημοτικό σχολείο Δάφνης.

Θέση για το περιστατικό με τον μικρό Αμίρ από το Αφγανιστάν, πήρε με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου. Αν και στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων «εξακολουθεί να στηρίζει ΟΛΑ τα παιδιά του σχολείου χωρίς διακρίσεις», παράλληλα εκφράζεται η στήριξη στη διεύθυνση και στο εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου για τον τρόπο που χειρίστηκε το περιστατικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ