ΕΛΛΑΔΑ

Ημερίδα για την θωράκιση δημόσιου & ιδιωτικού τομέα κατά της διαφθοράς - Δια χειρός Μπερσίμη

Ημερίδα για την θωράκιση δημόσιου & ιδιωτικού τομέα κατά της διαφθοράς - Δια χειρός Μπερσίμη
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Μία ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Data Analytics & Insurance Fraud Detection», πραγματοποιεί αύριο Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019, στο κεντρικό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς με την αρωγή της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Στόχος της ημερίδας, είναι να συνεισφέρει στη θωράκιση των ιδιωτικών και δημόσιων οργανισμών απέναντι στον κίνδυνο της Απάτης και της Διαφθοράς προάγοντας μία κουλτούρα υγιούς και επικερδούς επιχειρηματικότητας, στοιχείο ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Οργανωτική επιτροπή και ειδικότερα τους κ.κ. Δημήτριο Γεωργακέλλο- Καθηγητή Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Πειραιώς και τον Σωτήρη Μπερσίμη - Επίκουρο Καθηγητή, Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το συνέδριο θα προβάλει βέλτιστες πρακτικές καλής εταιρικής διακυβέρνησης για την αντιμετώπιση του Κινδύνου Απάτης, εστιάζοντας στο τρίπτυχο Πρόληψη - Έγκαιρη Ανίχνευση - Καταστολή.

Στο πλαίσιο αυτό, οι λήπτες αποφάσεων (decision makers) της ασφαλιστικής αγοράς θα ενημερωθούν για τις δυνατότητες που δίνουν τα Data Analytics στην ανίχνευση της ασφαλιστικής απάτης με έμφαση στην υγεία.

Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν ως εισηγητές, διακεκριμένες προσωπικότητες που έχουν διαδραματίσει διαχρονικά σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση κρουσμάτων απάτης.

Την ανάπτυξη των θεμάτων θα συνοδεύσουν παραδείγματα πραγματικών περιπτώσεων και παρουσίαση αποτελεσμάτων σε διεθνές επίπεδο.

Για την ιστορία να θυμίσουμε, ότι στη διάρκεια της θητείας του Σωτήρη Μπερσίμη στον ΕΟΠΥΥ (να θυμίσουμε ότι απέστειλε επιστολή παραίτησης τον Οκτώβριο του 2018) υλοποιήθηκαν μία σειρά από σημαντικές ενέργειες οι οποίες σηματοδότησαν την αλλαγή προφίλ του Οργανισμού.

Ειδικότερα, το 2015 τα ληξιπρόθεσμα ανέρχονταν σε 2,2 δις ευρώ, ενώ τον Οκτώβριο του 2018 ήταν μόλις 200 εκατ. ευρώ. Οι πληρωμές γίνονταν πλέον σε κάτω από 60 ημέρες που σημαίνει σχεδόν πραγματικός χρόνος από την παροχή των υπηρεσιών.

Και ακόμη, ο Οργανισμός ολοκλήρωσε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του, δημιούργησε τον Ασφαλιστικό φάκελο, κλειστούς προϋπολογισμούς, καθώς και το Μητρώο υλικών το μοναδικό στην Ευρώπη. Αυτό το Μητρώο μάλιστα, είναι και ο λόγος που αναδείχθηκε ο κ. Μπερσίμης επικεφαλής κατά της διαφθοράς και της απάτης.

Το μεγαλύτερο project όμως ήταν η τελική εκκαθάριση έργο, το οποίο αφορά 35.000 παρόχους που υποβάλλουν τα παραστατικά τους, 11 εκατ. πολίτες και έναν προϋπολογισμό 6 δις ευρώ.

Ένα άλλο project επίσης σημαντικό, είναι οι συμβάσεις που έκλεισε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με όλους τους παρόχους χωρίς προπληρωμή σε ένα δύσκολο δημόσιο περιβάλλον, δημιουργώντας ανακούφιση σε ασφαλισμένους και παρόχους υγείας. Πλέον όλα τα υλικά είναι ελεγμένα και πιστοποιημένα και δεν υπάρχουν διπλές και τριπλές χρεώσεις.

Για όλες αυτές τις ενέργειές του, ο κ. Μπερσίμης βραβεύθηκε με το βραβείο «Best Manager Award» για το 2018 από το European Network for Business and Industry Statistics (ENBIS), σημειώνοντας μάλιστα δύο πρωτιές: για πρώτη φορά το βραβείο απονεμήθηκε σε Έλληνα και πρώτη φορά σε manager δημόσιου οργανισμού.

Επίσης, ο κ. Μπερσίμης εκλέχτηκε πρόεδρος του European Healthcare Fraud & Corruption Network. Κριτήριο και στις δύο περιπτώσεις ήταν η προστιθέμενη αξία που δημιούργησε για τον ΕΟΠΥΥ, αξιοποιώντας τεχνολογία αιχμής και την επιστήμη της στατιστικής, αναζητώντας τα διαθέσιμα στοιχεία (big data) και επιτυγχάνοντας βέλτιστες αποφάσεις υπό συνθήκες αβεβαιότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ