ΕΛΛΑΔΑ

Η πολιτική πρόληψης κορυφαίος άξονας για τη δημόσια υγεία

Η πολιτική πρόληψης κορυφαίος άξονας για τη δημόσια υγεία

Το 2020 δεν θα είναι μόνο η χρονιά των νοσοκομείων (και των Επειγόντων - ΤΕΠ) αλλά και η χρονιά, όπου θα τεθούν τα γερά θεμέλια της πρόληψης, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι η πρόληψη να γίνει δευτέρα φύση για τους Έλληνες, οι οποίοι φθάνουν στον γιατρό τους δυστυχώς, στο παρά πέντε για να μην πούμε στο και πέντε. Αποτέλεσμα της νοοτροπίας αυτής, είναι να μην επιβαρύνονται μόνο οι πολίτες αλλά και τα συστήματα υγείας. Τελικά η θεραπεία κοστίζει πάντα περισσότερο από την πρόληψη… και τις περισσότερες φορές έρχεται πολύ αργά.

Για το λόγο αυτό, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ετοιμάζεται να απευθύνει έκκληση σε όλα τα πολιτικά κόμματα, καθώς επίσης και στους επιστήμονες υγείας, ώστε σταδιακά, να μεταφερθούν πόροι από την περίθαλψη στη Δημόσια Υγεία.

Συγκεκριμένες πολιτικές για την πρόληψη και προαγωγή υγείας, θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία, η διαβούλευση του οποίου, ξεκινά σε 10 περίπου μέρες. Το εν λόγω νομοσχέδιο, αποτελεί ένα πολύ σοβαρό κεφάλαιο για την ηγεσία της Αριστοτέλους.

Όπως τόνισε μάλιστα ο υπουργός στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» του OPEN και στη δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη, αναφορικά με το νομοσχέδιο. «Στο κομμάτι των εμβολιασμών, προβλέπεται ότι ο yπουργός Υγείας να μπορεί να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό, έπειτα από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, στην προσχολική ηλικία. Μιλάμε μέχρι τα 4 έτη που εκεί γίνονται τα βασικά εμβόλια, για λόγους δημοσίου συμφέροντος και δημόσιας υγείας, που είναι υπέρτερη όλων των άλλων».

Το αλκοόλ αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό πεδίο, στο οποίο αναμένεται να λειτουργήσει ιδιαίτερα η πρόληψη. Οι ελεγκτικές αρχές, θα είναι πολύ αυστηρές σε ό,τι θα αφορά τη σχέση του αλκοόλ με τους ανήλικους, τις έγκυες και την οδήγηση. Και εκεί θα παρεμβαίνει αδιακρίτως η Πολιτεία, όπως ανέφερε στην εκπομπή ο υπουργός Υγείας.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε:

«Ετοιμάζουμε πολλές δράσεις για τη Δημόσια Υγεία. Θα ξεκινήσουμε με οριζόντιες δωρεάν μαστογραφίες για τις Ελληνίδες. Θεωρούμε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ένα καίριο πρόβλημα για την γυναίκα, για την μέση ελληνική οικογένεια. Το συγκεκριμένο μέτρο θα ισχύσει εντός του 2020.

Θέλω να κάνουμε μία προσπάθεια γιατί οι πόροι για την πρόληψη είναι στο 1,5%, ενώ οι πόροι για την περίθαλψη είναι στο 98,5%. Ζητώ τη στήριξη από όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και όλους τους επιστήμονες στην υγεία και όλους τους ειδικούς, σιγά-σιγά και λελογισμένα να μεταφέρουμε πόρους από την περίθαλψη στην Δημόσια Υγεία, γιατί έχω εξηγήσει πολλές φορές ότι η πρόληψη είναι ανώτερη της θεραπείας», σημείωσε με νόημα ο υπουργός Υγείας.

Να θυμίσουμε, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Health at a Glance (2019), όπου παρουσιάζονται δείκτες για την υγεία των πολιτών στις πιο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου που είναι μέλη του, το δημόσιο σύστημα στην Ελλάδα καλύπτει μόνο το 61% των συνολικών δαπανών υγείας, έναντι 71% στον ΟΟΣΑ.

Η κάλυψη για νοσοκομειακή περίθαλψη είναι 66% στην Ελλάδα (88% στον ΟΟΣΑ), για εξωνοσοκομειακή περίθαλψη 62% (77% στον ΟΟΣΑ), για οδοντιατρική φροντίδα 0% (29% στον ΟΟΣΑ) και για φαρμακευτική φροντίδα 54% (57% στον ΟΟΣΑ). Το υπόλοιπο 39% των δαπανών υγείας καλύπτεται κατά 4 π.μ. από την ιδιωτική ασφάλιση (όσο και στον ΟΟΣΑ) και 35 π.μ. από την τσέπη των ασφαλισμένων (έναντι 21 π.μ. στον ΟΟΣΑ). Από τα χρήματα που πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι, το 18% πηγαίνει σε γιατρούς και εξωτερικά ιατρεία, το 14% σε οδοντιατρικές εργασίες, το 31% σε νοσοκομειακή περίθαλψη, έναντι 9% στον ΟΟΣΑ, και το 37% σε φάρμακα και άλλα θεραπευτικά μέσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ