ΕΛΛΑΔΑ

«Καζάνι που βράζει» η Μυτιλήνη: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις - Νέες συγκρούσεις

«Καζάνι που βράζει» η Μυτιλήνη: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις - Νέες συγκρούσεις
ΙΝΤΙΜΕ

Συνεχίστηκαν την Τρίτη οι συγκρούσεις ανάμεσα σε πολίτες και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έφτασαν στη Μυτιλήνη προκειμένου να διευκολύνουν την πραγματοποίηση εργασιών στην επιταγμένη έκταση.

Τα κύρια σημεία των συγκρούσεων ήταν στο Διαβολόρεμα και στην Καράβα. Δηλαδή στα δύο άκρα του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη έκταση.

Τελικά τα μηχανήματα του Στρατού κατάφεραν να εγκατασταθούν στην περιοχή καθώς έφτασαν εκεί χρησιμοποιώντας παράδρομο μέσα από το δάσος στην περιοχή Πετροβούνι.

Στην Καράβα η Αστυνομία αντιμετωπίζει δύο μέτωπα, ένα των κατοίκων της περιοχής του Μανταμάδου στα βόρεια και ένα των προερχόμενων από τη Μυτιλήνη και τα άλλα χωριά της ευρύτερης περιοχής στα νότια.

Όπως έγινε γνωστό ότι διαδηλωτές «έσπασαν» ένα αυτοκίνητο της Αστυνομίας αλλά και ένα αυτοκίνητο της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου.

Οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και τις επόμενες μέρες, ενώ για αύριο, Τετάρτη έχει κηρυχθεί γενικά απεργία στο νησί.

Μάλιστα, τα καταστήματα θα είναι κλειστά με τον Εμπορικό Σύλλογο Μυτιλήνης να αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο της Γενικής Απεργίας που εξήγγειλε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τα καταστήματα σήμερα το απόγευμα της Τρίτης 25 Φεβρουαρίου και αύριο Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου θα παραμείνουν κλειστά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη συμπεριφορά της Κυβέρνησης στον τόπο μας και για να δοθεί η δυνατότητα στους συνάδελφους να συμμετέχουν στα μπλόκα στην Καράβα και στο Διαβολόρεμα».

Τα νησιά θυμίζουν καζάνι που βράζει, ωστόσο η κυβέρνηση εμφανίζεται ανυποχώρητη, με τον Στέλιο Πέτσα να επαναλαμβάνει σήμερα πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Η κατάσταση σε Χίο και Μυτιλήνη ήταν τεταμένη από το βράδυ της Δευτέρας.

Από το πρωί της Τρίτης, εκατοντάδες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Καλλονής, με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο, είχαν παραταχθεί στη θέση Διαβολόρεμα, όπου είναι η δεύτερη είσοδος του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη έκταση Καβακλή – Καράβας.

Αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να φτάσουν στο σημείο για να μεταφέρουν εκεί μηχανήματα και να ξεκινήσουν οι εργασίες στην επιταγμένη έκταση. Ωστόσο, οι νησιώτες παρέταξαν βαρέα οχήματα στο σημείο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να περάσουν τα μηχανήματα.

Παράλληλα, εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν και στο λιμάνι της Μυτιλήνης για περίπου δύο ώρες.

Σημειώνεται πως τα ξημερώματα, έφτασαν στο λιμάνι με το πλοίο «Πήγασος» συνολικά 10 διμοιρίες ΜΑΤ για να ενισχύσουν τις δυνάμεις της αστυνομίας που βρίσκονταν ήδη στο νησί. Περίπου 500 πολίτες, όμως, είχαν συγκεντρωθεί για να εμποδίσουν την αποβίβαση τους.

Πολιτικός «σεισμός» για τα επεισόδια στα νησιά

Πολιτική «θύελλα» έχουν προκαλέσει στην πολιτική ζωή του τόπου οι εικόνες των επεισοδίων στα νησιά, με την αντιπολίτευση να εξαπολύει πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης για τις συγκρούσεις μεταξύ νησιωτών και αστυνομικών σε Μυτιλήνη και Χίο και τον Στέλιο Πέτσα να διαμηνύει για ακόμη μια φορά πως η κατασκευή των κλειστών κέντρων θα ξεκινήσει αμέσως.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει αμέσως και χωρίς παρεκκλίσεις από το χρονοδιάγραμμα για τα ελεγχόμενα κέντρα προσφύγων.

Ξεκαθάρισε δε, πως ο διάλογος εξαντλήθηκε και πως η κυβέρνηση προχωρά με γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού.

Επεισόδια και συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών δυνάμεων σημειώθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης και στο λιμάνι των Μεστών στη Χίο, όπου έδεσαν τα πλοία που μετέφεραν μηχανήματα έργων συνοδευόμενα από δυνάμεις των ΜΑΤ, τα ξημερώματα της Τρίτης.

Στη Χίο, από τα πρωινά επεισόδια, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα στο κεφάλι και αναπνευστικά προβλήματα.

Πολιτική θύελλα για τη σύνδεση κοροναϊού και κλειστών δομών στα νησιά

Ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, κατήγγειλε ότι προπηλακίστηκε από άνδρες των ΜΑΤ επειδή ζήτησε εξηγήσεις για τον άδικο ξυλοδαρμό πολίτη, ο οποίος είχε συλληφθεί και όντας τραυματισμένος αιμορραγούσε, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων κατοίκων και αστυνομίας, στην περιοχή του Αγίου Μακαρίου. Ο βουλευτής ενημέρωσε τη Εισαγγελία Πρωτοδικών για το συμβάν και κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για το περιστατικό, δηλώνοντας παράλληλα:

«Η αυταρχικότητα και η βαρβαρότητα που δέχονται αυτή τη στιγμή οι πολίτες του νησιού μας είναι πρωτοφανείς».

Η έκρυθμη κατάσταση κλιμακώθηκε το μεσημέρι και στη Μυτιλήνη, όταν οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν στο Διαβολόρεμα -έτερη είσοδος προς την επιταγμένη έκταση της Καράβας- διαμαρτυρόμενοι για την επίταξη και τη δημιουργία νέου κλειστού κέντρου στο νησί, δέχτηκαν επίθεση με δακρυγόνα και χημικά από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Παρών στο συμβάν ήταν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς, ο οποίος κατήγγειλε «την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ κατά των διαμαρτυρόμενων πολιτών, που βάζει ευθέως θέμα Δημοκρατίας».

ΣΥΡΙΖΑ: Ωμή βία ενάντια των νησιωτών - Η κυβέρνηση αρνείται τον διάλογο

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για τα επεισόδια στη νησιά, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν έχει καμία πρόθεση για διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες.

«Αντιμέτωπη με το μπάχαλο που η ίδια δημιούργησε και χωρίς κανένα σχέδιο αποτελεσματικής και ανθρώπινης αντιμετώπισης του προσφυγικού, η κυβέρνηση καταφεύγει στη χρήση ωμής βίας ενάντια στους πολίτες των νησιών. Οι επιθέσεις σε παιδιά και ηλικιωμένους, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση για διάλογο και καμία πρόθεση να προχωρήσει στη μόνη λύση που μπορεί να ομαλοποιήσει την κατάσταση: Την αποσυμφόρηση των νησιών», τονίζει ο κ. Χαρίτσης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει «ανεδαφικό» το κυβερνητικό σχέδιο για «κλειστά κέντρα- φυλακές» και διαμηνύει ότι «απέναντι στη βία και την ρατσιστική της ρητορεία, θα βρει τους ίδιους τους νησιώτες», που «εδώ και πέντε χρόνια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποδοχής προσφύγων και μεταναστών και έχουν γίνει γνωστοί διεθνώς για την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά τους».

ΚΙΝΑΛ: Πλήρης αναλγησία της ΝΔ

«Η κυβέρνηση αποκάλυψε για άλλη μια φορά το τρομακτικά αδυσώπητο πρόσωπο της. Η απόβαση αστυνομικών δυνάμεων, στο πλαίσιο του αυταρχικού δόγματος ''Νόμος και Τάξη'' που η ΝΔ θέλει να εφαρμόσει στα νησιά μας, δεν αφορά εστίες πραγματικής ανομίας αλλά τους ίδιους τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους, δηλαδή τα θύματα της κυβερνητικής πολιτικής», σχολίασε με ανακοίνωσή του, το Κίνημα Αλλαγής.

«Η πλήρης αναλγησία της ΝΔ για τους κατοίκους των νησιών που εκφράζεται με την απουσία κάθε διαλόγου ακόμα και με τα μέλη του κόμματός της που κατέχουν αυτοδιοικητικές θέσεις στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου και σε Δήμους, αλλά και η απίθανη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πέτσα ότι όλα αυτά γίνονται προς όφελος (!!!) των κατοίκων των νησιών, προκαλεί την Ελλάδα. Προκαλεί τον κοινό νου. Προκαλεί τα δημοκρατικά αισθήματα μας», συμπληρώνει.

«Σε αυτή την άγρια κατασταλτική επιλογή της κυβέρνησης της Ν.Δ. όλοι είμαστε νησιώτες», καταλήγει το Κίνημα Αλλαγής.

Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τις δυνάμεις καταστολής

Την άμεση απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων καταστολής από Μυτιλήνη και Χίο και τον απεγκλωβισμό των χιλιάδων αιτούντων ασύλου που βρίσκονται στα νησιά, ζητά από την κυβέρνηση ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κάνοντας λόγο για «απόβαση των ΜΑΤ που λειτουργούν και συμπεριφέρονται ως δυνάμεις κατοχής».

«Η κυβέρνηση, αντί να στείλει πλοία στα νησιά του Αιγαίου για να απεγκλωβίσει τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, όπως δικαίως διεκδικούν οι νησιώτες μας, οργάνωσε την νυχτερινή απόβαση και την βάρβαρη εισβολή των ΜΑΤ κατά των νησιωτών, που αγωνίζονται να μην γίνουν τα νησιά τους οι φυλακές της ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας.

«Από τις 2 τα ξημερώματα βρίσκονται αντιμέτωποι με την αγριότητα των ΜΑΤ. Από το λιμάνι έως τα χωριά, οι χιλιάδες κάτοικοι των νησιών που βγήκαν στους δρόμους δέχονται επιθέσεις με χημικά, με δακρυγόνα, με αύρες», σημείωσε ο ΓΓ του ΚΚΕ..

«Οι δυνάμεις καταστολής αυτήν τη στιγμή λειτουργούν και συμπεριφέρονται στον ηρωϊκό Μανταμάδο, στο Βροντάδο της Χίου, ως δυνάμεις κατοχής».

Κόντρα και στη Βουλή

Το συγκρουσιακό κλίμα που επικρατεί στα νησιά μεταφέρθηκε και στη Βουλή.

Στο πλαίσιο συζήτησης του ασφαλιστικού ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ακροδεξιά ρητορική και έλλειψη ανθρωπισμού.

Αφού αναφέρθηκε σε ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Φεβρουάριο του 2017 για τη στάση της τότε κυβέρνησης, στηλίτευσε τη λογική των επιτάξεων και σχολίασε δηκτικά:

«Βάζετε τον Πέτσα να λέει ότι επειδή έχουμε ιούς πρέπει να κάνουμε κλειστά κέντρα γιατί κινδυνεύει η δημόσια υγεία. Αυτά είναι απαράδεκτα».

Για ανετοιμότητα κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΚΙΝΑΛ, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχουν το θάρρος να πουν πώς θέλουν να το πάνε». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάσταση με τα ΜΑΤ στα νησιά.

Την άμεση απόσυτση των ΜΑΤ ζήτησε ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ, λέγοντας ότι αυτό που γίνεται στα νησιά θυμίζει «πολεμική επιχείρηση και ασκήσεις κατοχής», ενώ την πολιτική της κυβέρνησης κατήγγειλε κι ο Κωνσταντίνος Χήτας από την Ελληνική Λύση.

«Δίνετε επιδόματα στους μετανάστες και ξύλο στους Έλληνες», είπε.

Για ωμή και απρόσμενη βία έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης.

«Οι περισσότεροι που δέρνετε είναι δικοί σας ψηφοφόροι, αν συνεχίσετε να τους δέρνετε τελικά θα γίνουν δικοί μας ψηφοφόροι», είπε.

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ανευθυνότητα και ιδεολογικές εμμονές που δημιούργησαν μπάχαλο στα νησιά.

«Δεν απορροφήσατε κονδύλια και αφήσατε 70.000 αιτήσεις κάβα για τους επόμενους», ανέφερεκαι υπερασπίστηκε τη λειτουργία των κλειστών κέντρων λέγοντας ότι είναι δομές που θα διασφαλίσουν την δημόσια υγεία και τη δημόσια τάξη και πως η κυβέρνηση έχει ως στόχο την αποσυμφόρηση των νησιών.

Βούτσης: Η κυβέρνηση έχει εντελώς λανθασμένη στρατηγική στο προσφυγικό

Την ίδια στιγμή, για «εντελώς λανθασμένη στρατηγική και πολιτική» σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού από την πλευρά της κυβέρνησης, έκανε λόγο την Τρίτη, με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια σε νησιά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε δηλώσεις του, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Βούτσης, επεσήμανε, ότι και από τον «ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ και από όλες τις πλευρές διεθνώς και στην Ελλάδα, έρχεται στην επιφάνεια το ζήτημα της άμεσης μετεγκατάστασης είκοσι χιλιάδων, κατ' αρχήν, προσφύγων και μεταναστών στον ηπειρωτικό κορμό, όπως ήταν και ο σχεδιασμός από μήνες» και συνέχισε: «Ο εγκλωβισμός στα νησιά και μάλιστα σε κλειστές δομές είναι μια καταδίκη και για τους νησιώτες και για αυτούς που έφυγαν από τον πόλεμο, αναζητώντας στην Ευρώπη ζωή για τους ίδιους και τα παιδιά τους».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης σε αυτό το «μείζον θέμα» μπορεί να δρομολογήσουν αρνητικές εξελίξεις τους επόμενους μήνες «για τις ζωές και των νησιωτών μας, αλλά και αυτών των ανθρώπων».

«Είναι μια εντελώς λάθος στρατηγική και εντελώς έξω από όλες τις αναλύσεις και τις δεσμεύσεις που έχει πάρει η χώρα μας», ανέφερε ο κ. Βούτσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ