ΕΛΛΑΔΑ

Απαγωγή Λεμπιδάκη: Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης δύο εκ των καταδικασθέντων

Απαγωγή Λεμπιδάκη: Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης δύο εκ των καταδικασθέντων
ΙΝΤΙΜΕ

Απορρίφθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, οι αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης της ποινής υπό όρους, τις οποίες υπέβαλαν ο 45χρονος ιδιοκτήτης μάντρας ανταλλακτικών κι ένας 41χρονος από τη Βόρεια Ελλάδα, που έχουν καταδικαστεί για την συμμετοχή τους στην υπόθεση απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Ως μάρτυρας για την περίπτωση του 45χρονου, που εκτίει ποινή κάθειρξης 20 ετών, κατέθεσε γιατρός ο οποίος υποστήριξε ότι γνωρίζοντας την κατάσταση της υγείας του και το ιατρικό ιστορικό του, η παραμονή του στη φυλακή θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνη για την υγεία του. Ο 41χρονος, για τον οποίο επίσης απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής, έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 14 ετών και 2 μηνών.

Πριν την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, και ο εισαγγελέας Εφετών Ανατολικής Κρήτης είχε προτείνει την απόρριψη των αιτήσεων των δύο καταδικασθέντων, οι οποίοι μετά την εξέλιξη αυτή, παραμένουν στην φυλακή.

Το χρονικό

Το θρίλερ με πρωταγωνιστή τον Μιχάλη Λεμπιδάκη ξεκίνησε στις 30 Μαρτίου του 2017, όταν άγνωστοι του επιτέθηκαν και τον απήγαγαν, σε κοντινή απόσταση από το σπίτι του στα Καλέσα, στο Ηράκλειο Κρήτης.

Όπως έγινε γνωστό, οι δράστες προκάλεσαν τροχαίο, χτυπώντας το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο επιχειρηματίας. Οι δράστες χρησιμοποίησαν τρία αυτοκίνητα. Αυτό με το οποίο διέφυγαν και δύο ακόμη κλεμμένα οχήματα, ένα αγροτικό και ένα επιβατικό, τα οποία οδήγησαν σε παράδρομο κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και τους έβαλαν φωτιά για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.

Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι Αρχές και στήθηκε μια γιγαντιαία επιχείρηση για τον εντοπισμό του. Από την αρχή οι αστυνομικοί έκαναν λόγο για μια καλά στημένη επιχείρηση που σχεδιαζόταν εδώ και μήνες από... σκληρούς επαγγελματίες.

Είκοσι μέρες από την απαγωγή, η οικογένεια αρχικά έλαβε ένα sms, με κοφτές λέξεις, γεμάτες αποφασιστικότητα που σίγουρα προέρχονταν από σκληρά και αποφασισμένα άτομα, στο οποίο γίνονταν γνωστό το ποσό που ζητούσαν ως λύτρα για να απελευθερώσουν τον επιχειρηματία.

Στις απαντήσεις της στα sms, η οικογένεια σε όλους τους τόνους, έλεγε στους απαγωγείς ότι αν είχαν τόσα χρήματα, θα τα έδιναν για να σώσουν τον άνθρωπο τους αλλά δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση να βρουν αυτό το χρηματικό ποσό.

Αμέσως μετά οι απαγωγείς έστειλαν το μήνυμα «.. τι μπορείτε να δώσετε ;.....» και δεν πείσθηκαν από την απάντηση που πήραν καθώς, όσα ευρώ σε ρευστό βρήκαν, όσο και αν δανείστηκαν, όσο και αν ρευστοποίησαν περιουσιακά στοιχεία, τελικά απείχαν όσο η μέρα από τη νύχτα από το ποσό που απαιτούσαν οι απαγωγείς.

Σε όλο αυτό το διάστημα που κρατούνταν όμηρος ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, με τους απαγωγείς να ζητούν το υπέρογκο ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ ως λύτρα, η οικογένειά του αγωνιούσε καθώς δεν γνώριζε τίποτα για την τύχη του, ενώ πίεζε -όσο μπορούσε- τους απαγωγείς για ένα σημάδι ζωής του 54χρονου επιχειρηματία.

Τον Μάιο έλαβαν ένα usb με ένα βίντεο, με τον Μιχάλη Λεμπιδάκη να ακούγεται να λέει «... είμαι καλά, δώστε τους ότι ζητούν. Είδα χθες τις ειδήσεις ότι στις γαλλικές εκλογές βγήκε ο Μακρόν...», καθώς οι δράστες για να αποδείξουν ότι ο επιχειρηματίας είναι ζωντανός, χρησιμοποίησαν ως στοιχείο της επικαιρότητας τις γαλλικές εκλογές για να μην υπάρχει η υποψία ότι το βίντεο ήταν γυρισμένο κάποια άλλη χρονική στιγμή.

Ακολούθησαν μέρες σιωπής, με την οικογένεια να δημοσιοποιεί ανοιχτή επιστολή εξηγώντας ότι δεν μπορεί να συγκεντρώσει το ποσό που ζητούν. Πέντε μέρες μετά, οι απαγωγείς έστειλαν ακόμη ένα sms, δεν έστειλαν όμως καμία ένδειξη ζωής για τον επιχειρηματία που έχουν στα χέρια τους.

Η οικογένεια περίμενε ως τον Αύγουστο, οπότε και έλαβε μια επιστολή, ένα κείμενο λίγων γραμμών στο οποίο έχει αναγνωριστεί ο γραφικός χαρακτήρας του επιχειρηματία.

Η τελευταία επικοινωνία των απαγωγέων με την οικογένεια ήταν περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε και έριξαν το ποσό των λύτρων που ζητούν στα 18.000.000 ευρώ, από 30.000.000 εκατ. που είχαν απαιτήσει για την απελευθέρωση του στην τελευταία επικοινωνία τους με την οικογένεια.

Το θρίλερ για τον επιχειρηματία τελείωσε στις 2 Οκτωβρίου του 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ