ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Τα ενθαρρυντικά μηνύματα του Τσιόδρα

Κορωνοϊός: Τα ενθαρρυντικά μηνύματα του Τσιόδρα
ΙΝΤΙΜΕ

Ιδιαίτερα αισιόδοξος για το γεγονός ότι η καμπύλη στις ΜΕΘ μειώνεται εμφανίστηκε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας

«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε με πάρα πολύ χαρά, πρέπει να το πω αυτό, γιατί χαίρομαι και δεν πρέπει να το κρύψω, ότι μειώνεται η καμπύλη της ΜΕΘ κάθε μέρα, το βλέπετε και εσείς», είπε ο κ. Τσιόδρας στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

«Όσο παραμένουμε σε μία καλή κατάσταση και μία επίπεδη καμπύλη της νόσου θα μπορούμε σταδιακά να σκεφτόμαστε την επόμενη μέρα και την άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων», ανέφερε ακόμη.

«Βλέπουμε τα μέτρα να λειτουργούν είναι νίκη όλων μας και συνεχίζει να είναι νίκη όλων μας. Αν προσέξουμε, τις επόμενες λίγες εβδομάδες θα μπορούμε να σκεφτόμαστε την χαλάρωση των μέτρων» είπε αλλά έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως «δεν είναι ακόμα η ώρα, όπως μας ενημερώνει και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων».

«Εξαρτάται από εμάς και από την επαγρύπνηση μας, το πότε θα μπορούμε να πάρουμε πίσω κάποια από τα μέτρα», συνέχισε.

Πρόσθεσε ότι «αν τώρα καταργήσουμε τα μέτρα, αν βγούμε και πανηγυρίσουμε και πούμε τελείωσε, σε 15 ημέρες θα δούμε τα αποτελέσματα».

«Θέλει προσοχή», κατέληξε επισημαίνοντας ότι τα μέτρα αξιολογούνται 15 ημέρες μετά την εφαρμογή τους . «Αν έχουν πετύχει αυτό φαίνεται στον αριθμό όσων θα νοσήσουν σοβαρά και όσων χάσουν τη μάχη με τη ζωή. «Σκεφτόμαστε αμυντικά ακόμα δεν είναι η ώρα για επίθεση», κατέληξε.



Ελπιδοφόρα μηνύματα και από τη χρήση φαρμάκων

Ο κ. Τσιόδρας αναφερθείτε επίσης σε ελπιδοφόρα μηνύματα από κλινικές μελέτες που γίνονται διεθνώς, με τη συμμετοχή και της χώρας μας για το νέο υποσχόμενο θεραπευτικό σχήμα με ενδοφλέβια χρήση ρεμντεσιβίρης σε ασθενείς με κορωνοϊό.

«Θέλουμε οι ασθενείς μας να μπορούν να ωφεληθούν από τις αναδυόμενες θεραπείες οι οποίες είναι διαθέσιμες στην χώρα μας με τρεις διαφορετικούς τρόπους».

Ο πρώτος είναι οι κλινικές μελέτες με το φάρμακο στις οποίες συμμετέχουν 4 νοσοκομεία στη χώρα μας, ο δεύτερος είναι δωρεάν πρόγραμμα διευρυμένης πρόσβασης σε αλλά 4 επιλεγμένα νοσοκομεία και μέσω της μελέτης «αλληλεγγύη» του ΠΟΥ η οποία σύντομα θα αρχίσει σε άλλα 3 νοσοκομεία της Ελλάδας.

Φαίνεται ότι η εν λόγω θεραπεία δείχνει μία αποτελεσματικότητα σε ποσοστό 68% ακόμα και στα σοβαρά περιστατικά, ανέφερε, επικαλούμενος δημοσιεύμα ενός από τα πιο έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, το «The New England Journal of Medicine».

Ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε επίσης και στην χρήση όρου αντισωμάτων από τους ασθενείς που έχουν αποθεραπευθεί από τον Covid -19. Όπως είπε, απαιτούνται 14 ημέρες από την ημέρα που έχουν αποθεραπευθεί προκειμένου να είναι «καθαροί» από νόσο και συμπτώματα και να μπορούν να δώσουν αντισώματα για ασθενείς που περνούν βαριά την λοίμωξη του κορωνοϊού.

Όπως είπε ο κύριος Τσιόδρας, «ίσως είναι μία θεραπευτική προσέγγιση που είναι ωφέλιμη όχι μόνο σε προχωρημένο στάδιο αλλά και στο αρχικό στάδιο της νόσου» αλλά έσπευσε να τονίσει ότι είναι πολύ νωρίς και αυτό το πρωτόκολλο θα εφαρμοστεί στην χώρα μας αλλά δεν πρέπει να το δει κάποιος ως κάτι σίγουρο, είπε καθώς χρειάζεται «χρόνος και αποτελέσματα προκειμένου να μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου» κατέληξε.

Τσιόδρας - Κοντοζαμάνης: Το σύστημα υγείας λειτουργεί για όλους, δεν έχει κάνει pause

Έκκληση σε όλους τους πολίτες όταν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας να απευθύνονται στα νοσοκομεία, χωρίς να φοβούνται ότι θα μολυνθούν από τον κορωνοϊό απηύθυναν τόσο ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, όσο και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

«Ό, τι γίνεται από πλευράς θεραπείας, ή ενημέρωσης, πρέπει να γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τους γιατρούς», τόνισε ο καθηγητής, απαντώντας στην ερώτηση του CNN Greece ότι το 70% των δραστηριοτήτων των νοσοκομείων έχει σχεδόν πάψει, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ασθενείς με τον φόβο του Covid-19 δεν επισκέπτονται τις μονάδες του ΕΣΥ και έτσι, υπάρχει ανησυχία, για μελλοντική νοσηρότητα.

«Δεν υπάρχει "pause" (παύση) και δεν πρέπει να υπάρξει», τόνισε ο καθηγητής Τσιόδρας, σημειώνοντας ότι είμαστε εδώ και πρέπει να βοηθήσουμε όλους τους ασθενείς.

Επεσήμανε ακόμη, ότι είναι αλήθεια πως κάποιοι συμπολίτες μας με τον φόβο του κορωνοϊού δεν καπνίζουν, επομένως δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί μετά. Αλλά σίγουρα σε περιπτώσεις όπως εγκεφαλικό, ή κακοήθειες, πρέπει να αντιμετωπίζονται στο νοσοκομείο, όπως συμβαίνει και με τους ασθενείς με διαβήτη που θα πρέπει να γίνεται τηλεπαρακολούθηση από τους γιατρούς τους.

Να θυμίσουμε ότι πριν δύο ημέρες, ο κ. Τσιόδρας, είχε τονίσει στην καθιερωμένη ενημέρωση, ότι κάποια νοσήματα έχουν κάνει «pause», για παράδειγμα δεν βλέπουμε τον αριθμό των εμφραγμάτων που βλέπαμε, ωστόσο οι περιπτώσεις ασθενών με κακοήθειες συνεχίζονται να προσέρχονται στα νοσοκομεία.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, τόνισε ότι το σύστημα υγείας λειτουργεί για όλους.

Σε άλλη ερώτηση επίσης του CNN Greece εάν υπάρχουν σκέψεις για μετατροπή νοσοκομείων αποκλειστικά σε μονάδες COVID-19 και επίταξή ιδιωτικών κλινικών στο επόμενο κύμα της πανδημίας, ο υφυπουργός Υγείας σημείωσε:

«Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας βρίσκεται σε εξέλιξη μέσα από τα νοσοκομεία αναφοράς, αλλά και άλλων νοσηλευτηρίων όπως το "Σωτηρία", ενώ όλο το σύστημα υγείας βρίσκεται σε ετοιμότητα».

«Είναι σημαντικό» επανέλαβε, «να περιορίσουμε τα κρούσματα και τη διασπορά από τον ιό, ωστόσο το σύστημα υγείας μας έχει προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο, αλλά είναι σημαντικό ότι το ΕΣΥ δεν έχει δοκιμαστεί».

Αναφορικά με την επίταξη ιδιωτικών μονάδων στο επόμενο κύμα της πανδημίας, όποτε και εάν εμφανιστεί, ο κ. Κοντοζαμάνης, υπογράμμισε, ότι υπάρχουν σκέψεις για επίταξη τόσο των ιδιωτικών δομών, όσο και του προσωπικού.

Θύμισε δε, ότι σε άλλες χώρες, το 30% με 40% του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού έχει νοσήσει, κάτι που ευτυχώς, δεν έχει συμβεί στην Ελλάδα.

Δεκαπέντε ασθενείς βγήκαν το τελευταίο 24ωρο από την ΜΕΘ

Σημειώνεται πως ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 72 νέα κρούσματα το Σάββατο. Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 2.081 εκ των οποίων το 56,8% αφορά άνδρες.

Από τα κρούσματα τα 535 σχετίζονται με ταξιδιώτες και 796 με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 75 με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 15 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν 3 άνθρωποι, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη χώρα εξαιτίας του κορωνοϊού στους 93 εκ των οποίων 26 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες και η διάμεση ηλικία τους ήταν τα 73 έτη.

Ακόμη, δεκαπέντε ασθενείς βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ