ΕΛΛΑΔΑ

Τουρκικές υπερπτήσεις από ζεύγος F-16 σε Στρογγύλη και Καστελόριζο

Τουρκικές υπερπτήσεις από ζεύγος F-16 σε Στρογγύλη και Καστελόριζο
Φωτογραφία AP Photo/Emrah Gurel

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από τη Στρογγύλη και το Καστελόριζο στα 12.500 πόδια στις 14:23 μ.μ.

Το ίδιο ζεύγος πραγματοποίησε νέα υπέρπτηση πάνω από το Καστελόριζο στα 29.000 πόδια στις 14:56 μ.μ..

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

Νωρίτερα σήμερα, η Τουρκία εξέδωσε Navtex για έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Navtex έχει ισχύ από σήμερα 21 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου.

Ειδικότερα, η Άγκυρα προχωρά σε έρευνες στον θαλάσσιο χώρο νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης, σύμφωνα με Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλεια.

Παράλληλα με την Navtex για σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι από τη Δευτέρα σε ισχύ και Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Σμύρνης, με την οποία δεσμεύεται μία μεγάλη περιοχή στην καρδιά του Αιγαίου για άσκηση με πραγματικά πυρά.

Τουρκική Navtex και νοτιοδυτικά της Κύπρου

Η Τουρκία εξέδωσε πριν λίγες μέρες Navtex που αφορά νέα γεώτρηση -η οποία θα γίνει από τις 18 Ιουλίου μέχρι τις 18 Αυγούστου- και στην Ανατολική Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα νοτιοδυτικά της Κύπρου, στα οικόπεδα 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, τέσσερα τουρκικά πλοία θα κάνουν τη νέα γεώτρηση, το Γιαβούζ και τα σκάφη «Ερτουγρούλ μπέη», «Οσμάν μπέη» και «Ορχάν μπέη».

Παράλληλα, η Τουρκία προειδοποίησε αυστηρά πως «συστήνεται να μην παρενοχληθεί το πεδίο εργασίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ