ΕΛΛΑΔΑ

Αυστηρό μήνυμα Τσιόδρα: Σε δύο εβδομάδες μπορεί να έχουμε εκρητική αύξηση των κρουσμάτων

Αυστηρό μήνυμα Τσιόδρα: Σε δύο εβδομάδες μπορεί να έχουμε εκρητική αύξηση των κρουσμάτων
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

Η «ολική επαναφορά» - έστω και εκτάκτως - των Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά στην ενημέρωση των πολιτών για την εξάπλωση του κορωνοϊού καταδεικνύει την εύλογη ανησυχία που εκφράζουν επιστήμονες και κυβέρνηση, αντίστοιχα, με φόντο την ραγδαία αύξηση της διασποράς των κρουσμάτων και ειδικότερα του αριθμού των εγχώριων μολύνσεων από τη νόσο Covid 19.

Σε ιδιαίτερα σοβαρό τόνο, ο καθηγητής Τσιόδρας προειδοποίησε πως «είναι ορατός ο κίνδυνος για ένα δεύτερο κύμα του Covid 19», καθώς πλέον ο δείκτης RΟ ισούται με 1.

Επί της ουσίας, ο δείκτης αυτός περιγράφει τον ρυθμό μετάδοσης του ιού στον πληθυσμό, δηλαδή πόσα άτομα μπορεί να κολλήσει ένα θετικό κρούσμα.

«Η κατάσταση μπορεί γρήγορα να μας ξεφύγει. Κάθε κρούσμα δίνει, κατά μέσο όρο, άλλο ένα. Ο κίνδυνος για το δεύτερο κύμα είναι ορατός. Μπορεί σε δύο εβδομάδες μέσα να έχεις εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων. Στο χέρι μας είναι να περιορίσουμε τον δείκτη RO κάτω από το 1», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

«Υπάρχει ξεκάθαρη μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες. Ένα σημαντικό μέρος των κρουσμάτων που παρατηρούνται, είναι ασυμπτωματικά. Από την επιδημική καμπύλη έχουμε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εισαγομένων κρουσμάτων, λόγω του ανοίγματος του τουρισμού. Ωστόσο, το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα εγχώρια κρούσματα. Από εκεί και πέρα, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα Υγείας. Ο κίνδυνος υπάρχει, πρέπει να ρίξουμε το δείκτη RΟ κάτω από το 1,ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις»», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στις ευπαθείς ομάδες, ο εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ είπε εμφατικά πως «θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα ευλαβικά».

Εξάλλου, σημείωσε πως «υπάρχει φόβος αύξησης των νοσηλειών στα νοσοκομεία», αν και όπως είπε, το σύστημα Υγείας δεν δέχεται σφοδρές πιέσεις στην παρούσα χρονική στιγμή.

Κορωνοϊός: Τι ισχύει για γάμους, εξωτερικά σύνορα και κέντρα διασκέδασης

Κορωνοϊός: Το μήνυμα του Νίκου Χαρδαλιά προς τους νέους

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Τα επιστημονικά δεδομένα επιβάλλουν τη χρήση μάσκας

Κορωνοϊός: 13 νέα ασυμπτωματικά κρούσματα σε γάμο στην Αλεξανδρούπολη

ΕΟΔΥ: 121 νέα κρούσματα - Στους 209 οι νεκροί

Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη 121 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.855, εκ των οποίων το 54,6% αφορά άνδρες.

Από το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, τα 1.325 (27,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.403 (49,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Εξάλλου, 13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 3 (23,1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 209 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (32,1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

- Πέντε (5) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

- Επτά (7) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,

- Είκοσι έξι (26) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

- Σαράντα επτά (47) κρούσματα στη Θεσσαλονίκη,

- Οκτώ (8) κρούσματα στη Χαλκιδική, πέντε από τα οποία συνδέονται με βάπτιση,

- Οκτώ (8) κρούσματα στη Λάρισα,

- Επτά (7) κρούσματα στην Κέρκυρα,

- Δύο (2) κρούσματα στην Ημαθία,

- Ένα (1) κρούσμα στην Καβάλα,

- Δύο (2) κρούσματα στις Σέρρες,

- Ένα (1) κρούσμα στην Αρκαδία,

- Ένα (1) κρούσμα στην Αχαΐα,

- Ένα (1) κρούσμα στη Δράμα,

- Ένα (1) κρούσμα στον Έβρο,

- Ένα (1) κρούσμα στην Εύβοια,

- Ένα (1) κρούσμα στην Κοζάνη,

- Ένα (1) κρούσμα στην Πέλλα,

- Ένα (1) κρούσμα στη Χίο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ