ΕΛΛΑΔΑ

Στάση αναμονής από τους αγρότες μετά τη συνάντηση με τον Τσίπρα

Στάση αναμονής από τους αγρότες μετά τη συνάντηση με τον Τσίπρα
Μπλόκο αγροτών στην Εγνατία Οδό (φωτογραφία αρχείου) (EUROKINISSI/ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)

Προς αποκλιμάκωση φαίνεται πως βαίνουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, όπως διαμορφώνεται το κλίμα μετά και τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους από το μπλόκο της Νίκαιας.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Βαγγέλης Μπούτας τόνισε ότι οι αγρότες παραμένουν σε ετοιμότητα για συνέχιση του αγώνα τους, μέχρι να δουν τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, όμως δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τέθηκε για πρώτη φορά στο τραπέζι του διαλόγου το θέμα του αφορολόγητου.

«Ο αγώνας των αγροτών που κράτησε 40 ημέρες αφήνει παρακαταθήκη. Αυτός ο αγώνας δεν είναι μια και έξω, θα συνεχιστεί μαζί με τους εργαζόμενους. Ήδη μπορούμε να πούμε ότι για πρώτη φορά συζήτησαν αφορολόγητο, ενώ μέχρι σήμερα δεν έμπαινε σε συζήτηση. Παραμένουμε σε ετοιμότητα», είπε χαρακτηριστικά ο αγροτοσυνδικαλιστής της Νίκαιας.

Για το αν θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις είπε ότι αυτό «θα αποφασιστεί στα μπλόκα, διότι οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά», επαναλαμβάνοντας ότι οι αγρότες θα περιμένουν να δουν το νόμο, πριν πάρουν τις όποιες αποφάσεις.

Σταθερός στην άποψή του ότι οι λύσεις πρέπει να βρεθούν μέσα από διάλογο έμεινε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τους «σκληρούς» αγρότες της Νίκαιας, που σημειώνεται ότι δεν κατέβηκαν στο Μαξίμου μαζί με τα μπλόκα της υπόλοιπης Ελλάδας, αλλά διεκδίκησαν ξεχωριστή συνάντηση, προκειμένου να συζητηθεί το δικό τους πακέτο αιτημάτων.

Ο πρωθυπουργός, που σε φιλικό κλίμα δέχτηκε και το δώρο του Βαγγέλη Μπούτα, επανέλαβε ότι έγνοια της κυβέρνησης είναι η πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου και όχι «η μικρή μειοψηφία όσων τα προηγούμενα χρόνια ως επί το πλείστον έπαιρναν το μεγαλύτερο μερίδιο των επιδοτήσεων και είχαν τη δυνατότητα μιας ευνοϊκότερης μεταχείρισης από τις εκάστοτε κυβερνήσεις».

Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι αγρότες αναγνώρισαν ότι υπάρχουν διαφωνίες σε ορισμένα θέματα που είναι δύσκολο να γεφυρωθούν, όμως από την πλευρά της κυβέρνησης εκφράστηκε η ελπίδα μέσα από τον διάλογο να βρεθούν κάποιες λύσεις.

Πηγές της κυβέρνησης πάντως έκαναν λόγο για ειλικρινή διάλογο με τους αγρότες, που έγινε σε καλό κλίμα, με σοβαρότητα και αλληλοκατανόηση. Αυτό που σημειώνει η κυβέρνηση στους αγρότες, είναι ότι ο συνδυασμός των εισφορών για το ασφαλιστικό και το φορολογικό είναι για την πλειοψηφία των αγροτών ελαφρυντική (σ.σ. με τις ίδιες πληροφορίες εκτιμάται ότι αυτό είναι περίπου το 95% των αγροτών).

Όπως επισημαίνουν οι πηγές της κυβέρνησης, αυτός ήταν και ο στόχος της μεταρρύθμισης, να κάνει πιο δίκαιη την κατανομή των βαρών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στους αγρότες ότι η βασική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης είναι όλοι οι αγρότες να έχουν πρόσβαση στην εθνική σύνταξη και να έχουν τη δυνατότητα ο καθένας να «χτίζει» παραπάνω με τις εισφορές.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην ποινικοποίηση της κινητοποίησης. Σημείωσε ακόμη ότι χρειάζεται ουσιαστικός διάλογος και πως γι' αυτό θέλει να είναι σε διαρκή επικοινωνία η κυβέρνηση με τους αγρότες.

Διαβάστε ακόμη

Παραμένουν σε ετοιμότητα για συνέχιση του αγώνα οι αγρότες

Τσίπρας: «Μόνο τον ήλιο και το τσίπουρο δεν μπορούν να μας πάρουν»

Τσίπρας σε αγρότες: «Να βρούμε λύσεις μέσα από διάλογο»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ