ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ανησυχίας συνέχεια την ώρα που τοπικά lockdown και νέες εστίες μετάδοσης αυξάνονται

Κορωνοϊός: Ανησυχίας συνέχεια την ώρα που τοπικά lockdown και νέες εστίες μετάδοσης αυξάνονται
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Thanassis Stavrakis

Εξακολουθούν να ανησυχούν κυβέρνηση και ειδικοί για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Από τις αρχές του Αυγούστου έχουν καταγραφεί συνολικά 3.271 νέα κρούσματα, τη στιγμή που ολόκληρο τον Μάρτιο, όταν είχαμε την «έκρηξη» του ιού στη χώρα και είχαν αρχίσει να λαμβάνονται τα πρώτα μέτρα είχαμε 1.307 κρούσματα, ενώ ολόκληρο τον Απρίλιο 1.277.

Αύξηση των lockdown

Πέντε είναι πλέον τα τοπικά lockdown στα οποία προχώρησε εκτάκτως η κυβέρνηση, στην προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού, κρίνοντας από τα επιδημιολογικά δεδομένα σε ολόκληρη τη χώρα.

Νέα μέτρα στη λογική του μοντέλου του Πόρου θα ισχύουν από αύριο, 21 Αυγούστου, σε Χαλκιδική και Μύκονο, καθώς αρνητικά εξελίσσεται η πορεία της πανδημίας στις περιοχές. Για τη συγκεκριμένη απόφαση υπήρξε εισήγηση από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθώς και στις δύο περιοχές παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων του Covid-19.

Με τα νέα αυστηρά μέτρα αναστέλλεται κάθε είδους δημόσια εκδήλωση όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ., απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των εννέα ατόμων, στα εστιατόρια και τα καφέ επιτρέπονται μέχρι τέσσερα άτομα ανά τραπέζι και γίνεται υποχρεωτική η χρήση μάσκας, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Παράλληλα, παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης, ενώ ανάλογα μέτρα έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ σε Πόρο, Πάρο και Αντίπαρο.

Για ακόμη μια μέρα καταγράφηκαν περισσότερα από 200 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη 217 νέα περιστατικά και τρεις ακόμα νεκρούς, με τον συνολικό αριθμό των θανόντων να ανέρχεται πλέον σε 235. Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7.684, εκ των οποίων το 55.3% αφορά άνδρες.

Πηγή: ΕΟΔΥ

Αυξάνονται και οι εστίες μετάδοσης

Ανησυχία προκαλεί στις Αρχές τόσο η διασπορά εντός του υγειονομικού προσωπικού της χώρας, όσο και η συνεχής δημιουργία νέων εστιών μετάδοσης.

Στον οίκο ευγηρίας «Εστία Παπαγεωργίου» διαπιστώθηκαν συνολικά 22 θετικοί σε Covid-19, εκ των οποίων 15 ηλικιωμένοι και 7 άτομα από το προσωπικό, ενώ αναζητείται η πηγή μετάδοσης του ιού. Οι 12 από τους ηλικιωμένους νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, οι δύο στο «Ιπποκράτειο» και ένα άτομο στο «Παπανικολάου», ενώ οι επτά εργαζόμενοι βρίσκονται σε κατ΄ οίκον περιορισμό.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) τουλάχιστον 70 υγειονομικοί εργαζόμενοι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό τον μήνα Αύγουστο.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων σε οίκους ευγηρίας

Ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων στις προνοιακές δομές άφησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στον απόηχο της αύξησης των κρουσμάτων στους οίκους ευγηρίας.

«Αμέσως μετά τις διακοπές τους, και πριν την επιστροφή τους στους οίκους ευγηρίας, οι εργαζόμενοι θα τεστάρονται. Είχαμε συνεργασία με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσο και την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου» ανακοίνωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3.

«Οι προνοιακές δομές ανήκουν στο υπουργείο Εργασίας αλλά είναι προτεραιότητα για μας. Έχω μιλήσει για ανάγκη προστασίας των ευπαθών ομάδων, κινδυνεύουν πιο πολύ απ’ όλους τους άλλους από τον κορωνοϊό».

Δoκιμάζονται οι αντοχές των νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη

Την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί μόνο στη Θεσσαλονίκη 435 κρούσματα και 13 θάνατοι από τους συνολικά 21 στη χώρα. Από τους 13 θανάτους, οι έξι αφορούν ηλικιωμένους που φιλοξενούνταν στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης.

Το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς στη Θεσσαλονίκη για τον κορωνοϊό, σταμάτησε τη Δευτέρα να δέχεται νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά Covid-19 λόγω της εμφάνισης 14 κρουσμάτων μεταξύ του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του νοσοκομείου, Παναγιώτης Παντελιάδης, η Α' Παθολογική Κλινική απολυμαίνεται και δεν δέχεται νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά Covid-19 μέχρι και την Παρασκευή, ενώ εκτιμά πως θα αρχίσει να δέχεται κανονικά ασθενείς θετικούς στον κορωνοϊό από το προσεχές Σάββατο, ημέρα γενικής εφημερίας. Για τον λόγο αυτό, στα νοσοκομεία αναφοράς της πόλης προστέθηκαν χθες, Δευτέρα, τα νοσοκομεία «Ιπποκράτειο» και «Παπαγεωργίου».

Σε καραντίνα 15 ημερών τέθηκαν συνολικά εννιά εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης που εντοπίστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, επιστρέφοντας από άδεια.

Σημειώνεται ότι το υγειονομικό προσωπικό της χώρας υποβάλλεται υποχρεωτικά σε τεστ κορωνοϊού επιστρέφοντας από άδεια, ωστόσο οδηγίες από τις Υγειονομικές Περιφέρειες αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι θα κάνουν τα τεστ και θα εργάζονται κανονικά με αυξημένα μέτρα ατομικής προστασίας.

Οι υγειονομικοί εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης ζητούν από την κυβέρνηση -μέσω ανοιχτής επιστολής- την άμεση λήψη μέτρων, μέσω μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίησης όλων των συμβασιούχων στις μονάδες υγείας, προκειμένου να ενισχυθούν οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας και να υπάρξει μόνιμος μηχανισμός επιδημιολογικής επιτήρησης.

Παράλληλα, ζητούν την αύξηση των αριθμών των κλινών ΜΕΘ, την κάλυψη των νοσοκομείων και των υγειονομικών δομών με το αναγκαίο υλικό, μέσα και υποδομές, αλλά και την επίταξη ξενοδοχείων στα οποία θα μπορούν να διαμένουν υγειονομικοί στη διάρκεια της πανδημίας, προκειμένου να προφυλάσσονται οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ