ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Πώς θα αντιμετωπιστεί το δεύτερο «κύμα» της πανδημίας

Κορωνοϊός: Πώς θα αντιμετωπιστεί το δεύτερο «κύμα» της πανδημίας
(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Μπορεί κυβέρνηση και υγειονομικοί να στρέφουν τώρα την προσοχή τους στην συγκράτηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου ενόψει και του ανοίγματος των σχολείων, ωστόσο λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν ότι τα μεγάλα προβλήματα θα έρθουν μαζί με τον χειμώνα, όταν και αναμένεται το δεύτερο «κύμα» της πανδημίας. 

Πώς θα αντιμετωπιστεί, όμως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Και πότε αναμένεται;

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας δήλωσε σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ πως θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το «κακό σενάριο» με δεύτερο κύμα του κορωνοϊού.

«Υπάρχει το κακό σενάριο του δεύτερου κύματος, συν την γρίπη που έρχεται κάθε χρόνο, συν τους άλλους αναπνευστικούς ιούς που θα δημιουργήσουν μια τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας γύρω στα τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου και στη συνέχεια Ιανουάριο- Φεβρουάριο».

Εξέφρασε, ωστόσο, την πεποίθηση πως ο κορωνοϊός θα κάνει, όπως όλες οι πανδημίες, ένα δεύτερο και ίσως ένα τρίτο κύμα, και στη συνέχεια θα εξαφανιστεί.

Μάλιστα, ο ειδικός εκτίμησε πως η κατάσταση θα είναι δύσκολη τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη.

«Από εκεί και έπειτα τα πράγματα θα μπουν σε μια άλλη κατεύθυνση, είτε ο κορωνοϊός θα γίνει μια εποχική λοίμωξη, είτε θα εξαφανιστεί. Εξάλλου από ένα χρονικό διάστημα και έπειτα θα υπάρχει και το εμβόλιο» είπε ο κ. Σύψας, υπογραμμίζοντας για ακόμη μια φορά πως χρειάζεται υπομονή για τους επόμενους εννέα με 10 μήνες.

Αναφερόμενος στο χειρότερο σενάριο, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας είπε πως θα κλείσουν οι μη απαραίτητες δομές, όπως για παράδειγμα η εστίαση, τα μπαρ και οι χώροι θεαμάτων.

«Αλλά το τελευταίο που θα κλείσει είναι τα σχολεία» τόνισε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε:

«Θα κάνουμε το παν, θα σταματήσουμε όλα τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα προκειμένου να κρατήσουμε τα σχολεία ανοικτά».

Σε άλλη συνέντευξή του, ο κ. Σύψας είχε εκφράσει την πεποίθηση πως το δεύτερο «κύμα» του κορωνοϊού θα έρθει κοντά στα Χριστούγεννα.

«Η Ευρώπη μπορεί να ζήσει με την πανδημία χωρίς εμβόλιο»

Και παρότι ο περισσότερος κόσμος έχει εναποθέσει τις ελπίδες του για βελτίωση της κατάστασης στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Γηραιά Ήπειρος μπορεί να ζήσει με την πανδημία χωρίς εμβόλιο.

Πρόσθεσε δε, πως δεν αναμένει να επιστρέψουν οι περιορισμοί σε εθνικό επίπεδο.

«Η ημέρα που θα νικήσουμε την πανδημία δεν είναι απαραιτήτως (η ημέρα που θα βρεθεί) το εμβόλιο. Θα είναι όταν μάθουμε να ζούμε με την πανδημία, και αυτό μπορεί να είναι αύριο», εξήγησε ο Κλούγκε μιλώντας στο Sky News.

Όταν ρωτήθηκε αν αναμένει την επιστροφή lockdown σε εθνικό επίπεδο σε κάποιες χώρες τους επόμενους μήνες προκειμένου να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων, ο ίδιος απάντησε:

«Όχι».

«Είμαι αισιόδοξος, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τοπικά lockdown», επεσήμανε.

Γιατί ο Σεπτέμβριος θεωρείται κρίσιμος μήνας για την Ελλάδα

Οι υψηλές θερμοκρασίες που συνοδεύουν τον ερχομό του Σεπτεμβρίου συμπορεύονται με τις υψηλές «τιμές» στον υδράργυρο της ανησυχίας για περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας, για τρεις βασικούς λόγους:

α) την επιστροφή της μεγάλης πλειοψηφίας των εκδρομέων, καθώς υπάρχει κίνδυνος πολλοί, ακόμη και εν αγνοία τους, ως ασυμπτωματικοί, να μεταφέρουν τον ιό στον τόπο της μόνιμης διαμονής τους.

β) την έναρξη των σχολείων, με τους αυτονόητους κινδύνους που ελλοχεύει

γ) την σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας και την επιστροφή στους κλειστούς χώρους, με ό,τι συνεπάγεται αυτή.

Ο κρίσιμος Σεπτέμβριος ακολουθεί έναν ιδιαίτερα επιβαρυμένο επιδημιολογικά Αύγουστο, ο οποίος αποτέλεσε με διαφορά τον πιο «βαρύ» μήνα από την εμφάνιση της πανδημίας.

Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, ότι ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού, κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες του, έδωσε σχεδόν τα μισά από τα κρούσματα που συνολικά έχουν καταγραφεί από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα, ποντάροντας, τις προσεχείς εβδομάδες στο ότι θα αποδώσει η αυστηροποίηση των μέτρων που ελήφθησαν το πρώτο μισό του Αυγούστου.

Ιδιαίτερα προβληματίζει τους ειδικούς τι μέλλει γενέσθαι στην Αττική, όπου καθημερινά καταγράφεται η μεγάλη πλειοψηφία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Δευτέρα στην Αττική εντοπίστηκαν τα 107 από τα 173 εγχώρια κρούσματα του ιού, αριθμός που δεν μπορεί παρά να σκορπά προβληματισμό για τη διασπορά στον πολυπληθέστερο νομό της Ελλάδας.

Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι η Δευτέρα είναι μέρα κατά την οποία γνωστοποιούνται λιγότερα κρούσματα, λόγω της υπολειτουργίας πολλών εργαστηρίων το Σαββατοκύριακο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ