ΕΛΛΑΔΑ

Μαγιορκίνης στο CNN Greece: Δεν εμπνέει ανησυχία ο δείκτης θνησιμότητας στη χώρα

Μαγιορκίνης στο CNN Greece: Δεν εμπνέει ανησυχία ο δείκτης θνησιμότητας στη χώρα
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ ΙΝΤΙΜΕ

Ένα ελπιδοφόρο μήνυμα αναφορικά με τη θνησιμότητα των νοσουντων από κορωνοϊό έστειλε ο καθηγητής Ιολογιας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης την Τρίτη, στην τακτική ενημέρωση στο υπ. Υγείας.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης θνησιμότητας τόσο στο πρώτο κύμα όσο και στο δεύτερο που ζούμε από τον Αύγουστο δεν έχει ξεπεραστεί, που σημαίνει ότι η κατάσταση ελέγχεται.

Πρόκειται για τον δείκτη excess mortality, τον δείκτη θνησιμότητας, τόνισε ο καθηγητής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του CNN Greece.

Εμείς οι καθηγητές, συνέχισε ο κ. Μαγιορκίνης, μετράμε και ποσοτικοποιούμε τη θνησιμότητα μέσα από σχετικούς δείκτες και μπορώ να σας πω, ότι η θνησιμότητα δεν είναι πιεστική ούτε αυτή που περιμέναμε.

To ΕΣΥ πιέζεται, αλλά δεν είναι στα όρια

Στην ίδια ερώτηση αναφορικά με το πόσο πιέζεται το σύστημα υγείας καιτοι είμαστε ακόμη στον Οκτώβριο, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, σημείωσε ότι το σύστημα δεν είναι στα όριά του και ότι έχουμε πλήρη επάρκεια κλινών ΜΕΘ.

Σήμερα, ειδικότερα, έχουμε 122 ΜΕΘ στην Αττική, εκ των οποίων οι 40 κλίνες είναι κενές. Πριν 10 ημέρες είχαμε 107 κλίνες ΜΕΘ.

Επίσης σύμφωνα με τον υφυπουργό, δεν έχει ματαιωθεί κανένα σοβαρό χειρουργείο ούτε ιατρική πράξη, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το άνοιγμα κλινών ΜΕΘ.

Τέλος αναφέρθηκε στο Εθνικο Στρατηγικό Απόθεμα, σύμφωνα με το οποίο η χώρα διαθέτει απόθεμα υλικών για τους επόμενους 6 μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ