ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Κραδασμοί» στο ΕΣΥ από το δεύτερο κύμα - Στοχευμένα τοπικά μέτρα κατά της εξάπλωσης

Κορωνοϊός: «Κραδασμοί» στο ΕΣΥ από το δεύτερο κύμα - Στοχευμένα τοπικά μέτρα κατά της εξάπλωσης
INTIME

Η Ελλάδα περνάει το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού και το σύστημα υγείας πιέζεται καθώς έχουν αυξηθεί ραγδαία οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι διασωληνωμένοι. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξετάζει διάφορα μέτρα, ενόψει χειμώνα ο οποίος προβλέπεται δύσκολος, με ένα από αυτά να ανακοινώνεται την Παρασκευή, το οποίο είναι ένας χάρτης υγειονομικής ασφάλειας για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας. 

Αρχικά, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης σε ερώτηση του CNN Greece παραδέχτηκε πως υπάρχει πίεση ωστόσο διαβεβαίωσε πως ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου «αναδιατάσσουμε και προσαρμόζουμε τις δυνάμεις μας».

Όπως είπε, σήμερα 122 κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν στην Αττική, όταν πριν από 15 μέρες λειτουργούσαν 107 και κενές είναι 40, ανέφερε.

Επανέλαβε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση σχεδίου ανάπτυξης νέων κλινών ΜΕΘ, και σταδιακά τους επόμενους μήνες νέες κλίνες ΜΕΘ θα μπαίνουν στη μάχη κατά του κορωνοϊού, με πρώτη την καινούργια μονάδα 50 κλινών ΜΕΘ, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης στο νοσοκομείο "Σωτηρία", δωρεά της Βουλής των Ελλήνων.

Ο κ. Κοντοζαμάνης, υπογράμμισε ότι υπάρχει πλήρης επάρκεια τόσο σε εξοπλισμό για τις ΜΕΘ όσο και σε μέσα ατομικής προστασίας, και μάλιστα -όπως είπε- «για πρώτη φορά χτίζουμε και εθνικό στρατηγικό απόθεμα σε μέσα ατομικής προστασίας».

Σημείωσε ότι σήμερα υπάρχει απόθεμα για τους επόμενους 6 μήνες και αυτό συνεχίζει να "χτίζεται", ώστε -όπως εξήγησε- αν πάμε σε έξαρση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο όπως έγινε τον προηγούμενο Μάρτιο, όπου και τότε δεν έλειψε τίποτα από το σύστημα υγείας, να έχουμε τα αποθέματα τα οποία θα μας διασφαλίσουν την κάλυψη των αναγκών.

«Δεν εμπνέει ανησυχία ο δείκτης θνησιμότητας»

Παράλληλα, έστειλε ένα ελπιδοφόρο μήνυμα αναφορικά με τη θνησιμότητα των νοσούντων από κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης θνησιμότητας τόσο στο πρώτο κύμα όσο και στο δεύτερο που ζούμε από τον Αύγουστο δεν έχει ξεπεραστεί, που σημαίνει ότι η κατάσταση ελέγχεται.

Πρόκειται για τον δείκτη excess mortality, τον δείκτη θνησιμότητας, τόνισε ο καθηγητής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του CNN Greece.

Εμείς οι καθηγητές, συνέχισε ο κ. Μαγιορκίνης, μετράμε και ποσοτικοποιούμε τη θνησιμότητα μέσα από σχετικούς δείκτες και μπορώ να σας πω, ότι η θνησιμότητα δεν είναι πιεστική ούτε αυτή που περιμέναμε.

Χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας

Κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παρουσίαση ενός χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας για την νόσο.

Μάλιστα όπως είπε ο χάρτης και η εφαρμογή που τον συνοδεύει, που θα υπάρχει στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr.

«Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή ένα πλαίσιο κατηγοριοποιημένων και στοχευμένων τοπικών μέτρων για την ασφαλή και ομαλή συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στη χώρα μας πλαίσιο που βασίζεται σε συγκεκριμένους δείκτες», τόνισε ενώ προσέθεσε ότι ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας θα περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.

  • Επίπεδο 1 ετοιμότητας
  • Επίπεδο 2 επιτήρησης
  • Επίπεδο 3 αυξημένης επιτήρησης
  • Επίπεδο 4 αυξημένου κινδύνου

Ακόμη, όπως εξήγησε, ο καθορισμός επίπεδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας, πχ τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες ή κλίνες ΜΕΘ και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης όπως αποτυπώνονται και από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης και της συσχέτισης των κρουσμάτων με των επαφών τους.

Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός περιφερειακής ενότητας σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας.

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 15 ημέρες με βάση εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων ή και συχνότερα όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων θα μπορεί να υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα εφόσον προκύψουν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από την έναρξη της πανδημίας στις 25 Φεβρουαρίου έως τις 4 Οκτωβρίου έχουν καταγραφεί συνολικά 19.842 κρούσματα από τα οποία 6.234 είναι σήμερα ενεργά, ενώ 10.987 συνάνθρωποί μας ανάρρωσαν κατ' οίκον, και 2.212 πήραν εξιτήριο από νοσοκομείο. Από την 1η Ιουλίου ως τις 4 Οκτωβρίου στις πύλες εισόδου της χώρας εντοπίστηκαν 1.557 κρούσματα ενώ εκεί έχουν διεξαχθεί συνολικά μέχρι σήμερα 602.972 στοχευμένα τεστ.

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένοι από την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν επιβληθεί ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι προετοιμάζονται για κάθε σενάριο.

«Από την μέρα που εφαρμόστηκαν τα μέτρα η καμπύλη παραμένει επίπεδη δεν έχουμε επιθετικές αυξητικές τάσεις ως εκ τούτου καθημερινά αξιολογούμε, παρατηρούμε και κρίνουμε την πορεία των μέτρων και εφόσον χρειαστεί, προκύψει και δούμε και άλλους παράγοντες που θα επηρεάσουν, που είναι και η κατάσταση του καιρού τότε θα χρησιμοποιήσουμε και άλλα εργαλεία. Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει είναι να επιμείνουμε στα υπάρχοντα μέτρα. Αυτή πρέπει να είναι η κεντρική ιδέα, αυτό πρέπει να είναι το καθημερινό μας στοίχημα σε κάθε επίπεδο, να τηρήσουμε τα μέτρα και μέσα από αυτή τη διαδικασία και από τη στοχευμένη προσπάθεια που κάνουμε σε γειτονιές, σε περιοχές , σε συγκεκριμένες κοινωνικές και όχι μόνο ομάδες τα αποτελέσματα θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο. Αυτό είναι το προσδοκώμενο για εμάς και σε κάθε περίπτωση προσπαθούμε για το καλύτερο», σημείωσε.

«Αύξηση της μετάδοσης τον χειμώνα»

Με τη σειρά του ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης είπε πως «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας».

Σημείωσε πως «με την έλευση του χειμώνα αναμένουμε σημαντική αύξηση της μετάδοσης», κάτι το οποίο όπως είπε, βλέπουμε σήμερα σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπου η θερμοκρασία είναι ως και 10 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη από ότι στη χώρα μας, γεγονός που ευνοεί και τις συνθήκες συγχρωτισμού στους κλειστούς χώρους. Η πτώση της θερμοκρασίας εκτιμάται ότι συνδέεται με αύξηση νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, πρόσθεσε και ζήτησε την προσήλωση όλων στα μέτρα γιατί όπως είπε κάτι παρόμοιο αναμένουμε να συμβεί και στη χώρα μας όσο ο καιρός θα χαλάει και η θερμοκρασία θα πέφτει.

Ο κος Μαγιορκίνης τόνισε ότι πάνω από το 50% των νέων κρουσμάτων αφορά πλέον σταθερά την Αττική προσθέτοντας πως η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Μάλιστα τόνισε, σχολιάζοντας την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ενδιάμεση, σχετικά ήπια επιδημιολογική κατάσταση, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και έχουμε τις τελευταίες εβδομάδες από 200 έως 400 κρούσματα ημερησίως.

Ωστόσο σημείωσε ότι αυξήθηκε η συχνότητα των ημερών κατά τις οποίες καταγράφονται πάνω από 5 θάνατοι ανά ημέρα, αλλά και ο αριθμός των διασωληνωμένων που παραμένει πλέον σταθερά πάνω από 80. Όπως συμπλήρωσε σήμερα νοσηλεύονται 98 ασθενείς σε ΜΕΘ για COVID -19, από τους οποίους οι 87 είναι διασωληνωμένοι.

Όπως εξήγησε, η ανταπόκριση που έχουν τα μέτρα στο επιδημιολογικό φορτίο και στην καταγραφή των κρουσμάτων, είναι πιο αργή όταν αφορά μεγάλες περιοχές όπως η Αττική, αλλά επισήμανε πως «δεν έχουμε δει ακόμα αυξητική τάση τέτοια που να μας ανησυχεί, έχουμε αργό ρυθμό αύξησης προς το παρόν» τον οποίο παρακολουθούν οι επιστήμονες , χωρίς προς το παρόν να χρειάζεται να εισηγηθούν επιπλέον μέτρα.

Ο κος Μαγιορκίνης επανέλαβε για την Αττική ότι «υπάρχει ισχυρότατη σύσταση για χρήση μάσκας παντού, οπουδήποτε υπάρχει συνωστισμός» ανεξάρτητα από το αν είναι εσωτερική εξωτερική χώροι, όπως άφησε να εννοηθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ