ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Lockdown» και στο αεροδρόμιο της Κοζάνης

Κορωνοϊός: «Lockdown» και στο αεροδρόμιο της Κοζάνης
Φωτογραφία αρχείου INTIME/ ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

Νέα αεροπορική οδηγία εκδόθηκε για το αεροδρόμιο της Κοζάνης.

Αναλυτικότερα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει νέα Νotam που αφορά περιορισμούς επιβατικών πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο Κοζάνης «Φίλιππος», η οποία εντάσσεται στα μέτρα πρόληψης κατά του Covid-19 και ισχύει από σήμερα Παρασκευή 16 Οκτωβρίου έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου 2020.

Ειδικότερα:

Η αεροπορική οδηγία προβλέπει ότι επιτρέπονται μόνο οι αναχωρήσεις για πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους με το πλήρωμά του (ferry flights).

Από τους περιορισμούς πτήσεων στο αεροδρόμιο Κοζάνης ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις:

*Πτήσεις με επιβάτες διαμετακόμισης (Passengers in transit)

* Πληρώματα και επιβάτες των εξής πτήσεων: οι κρατικές (state flights), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary flights), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian flights), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency flights) και οι στρατιωτικές πτήσεις (Military flights).

Με έρημη πόλη μοιάζει από το πρωί η Κοζάνη, πρώτη μέρα της εφαρμογής του τοπικού lockdown και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που ισχύουν σε όλη την περιφερειακή ενότητα λόγω της εκρηκτικής αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Με μόνη πηγή «ζωντάνιας» τα σχολεία της πόλης, τα οποία παραμένουν ανοικτά με υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.

Εμπορικά καταστήματα, δικαστήρια, δημόσιες υπηρεσίες, χώροι άθλησης παρέμειναν κλειστά, ενώ οι λιγοστοί κάτοικοι που μετακινούνταν στους άδειους δρόμους φορούσαν υποχρεωτικά μάσκα.

Η απόφαση, την Πέμπτη, της Πολιτικής Προστασίας με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, να θέσει την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης από σήμερα Παρασκευή 16 Οκτωβρίου και για 14 ημέρες στο επίπεδο 4 του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας βρήκε τις αρμόδιες Αρχές αλλά και τους κατοίκους μουδιασμένους, θυμωμένους και απογοητευμένους.

Όχι όμως και έκπληκτους αφού, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Κυριακίδη, Αντιδήμαρχο Κοζάνης υπεύθυνο για την οικονομική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα, «το βλέπαμε να έρχεται», καθώς η συνεχής αύξηση νέων κρουσμάτων των τελευταίων ημερών είχε προκαλέσει ανησυχία στις Αρχές της πόλης.

Οι αλλεπάλληλες συσκέψεις του Δήμου με τοπικούς φορείς για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων διαχείρισης της νέας πραγματικότητας αποτυπώνουν την κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας στην οποία είχε τεθεί ο Δήμος.

Πώς έφτασε στο lockdown

«Δεν είναι ώρα απόδοσης ευθυνών, αλλά δράσης, ωστόσο δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς ότι το ζήτημα της αύξησης των κρουσμάτων στην περιοχή μας ήταν πολυπαραγοντικό», λέει ο Αντιδήμαρχος μιλώντας στο CNN Greece:

«Ένας παράγοντας ήταν σίγουρα οιμετακινήσειςτων πολιτών σε μια μεγάλη περιφερειακή ενότητα όπως είναι αυτή της Κοζάνης, το γεγονός ότι διαθέτουμε τη δεύτερη μεγαλύτερηλαϊκή αγοράστην Ελλάδα με αποτέλεσμα, πολλοί συμπολίτες και έμποροι να μετακινούνται προς και από την περιοχή μας αλλά και οι καιρικές συνθήκες, καθώς στην πόλη μας ήδη το βράδυ η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 10 βαθμούς. Ασφαλώς όμως βασικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι πολλοί συνδημότες μας δεν τηρούσαν τα περιοριστικά μέτρα. Υπήρχε μια γενική χαλάρωση».

Το δεύτερο lockdown μέσα σε ένα έξι μήνες προκαλεί έντονη ανησυχία στους φορείς και τους κατοίκους της Κοζάνης, ιδιαίτερα για τον οικονομικό αντίκτυπο που θα έχει αυτό στην πόλη.

«Είναι βασικό να δούμε πώς θα ξεφύγουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται από αυτήν την κατάσταση γιατί το πλήγμα στην οικονομία της πόλης είναι ισχυρό. Πρόκειται για το δεύτερο lockdown σε σύντομο διάστημα, μετά από μία δεκαετή οικονομική κρίση που έπληξε και την πόλη μας και σε μια περίοδο όπου η Κοζάνη βρίσκεται σε φάση απολιγνιτοποίησης με αποτέλεσμα πολλές θέσεις εργασίας να κινδυνεύουν», λέει ο κ. Κυριακίδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ