ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Οι νέοι στο μικροσκόπιο για την «έκρηξη» κρουσμάτων - Ζητείται υπευθυνότητα

Κορωνοϊός: Οι νέοι στο μικροσκόπιο για την «έκρηξη» κρουσμάτων - Ζητείται υπευθυνότητα
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ INTIME

Αυστηρή προειδοποίηση να τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας έναντι του κορωνοϊού απηύθυναν στο νεαρό πληθυσμό (18-40 ετών) ο Γκίκας Μαγιορκίνης και ο Νίκος Χαρδαλιάς καθώς σύμφωνα με όλα τα στοιχεία βρίσκονται στο επίκεντρο της διασποράς της νόσου Covid 19.

Όπως δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, η επιδημική αύξηση καθοδηγείται από αυτή την ηλικιακή ομάδα σε ποσοστό 60% - 70% περισσότερο από το αναμενόμενο.

«Οι νέοι από 18 έως 39 ετών αποτελούν τις τελευταίες ημέρες το 60% με 70% των κρουσμάτων σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες. Η ηλικιακή αυτή ομάδα εμφανίζει μία αύξηση όσον αφορά τα θετικά τεστ, της τάξεως του 10% με 20%, όπως ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Φαίνεται ότι η συμμετοχή της στην επιδημία είναι ενισχυμένη κατά περίπου 10% - 20% τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες», είπε ο καθηγητής.

«Αντιλαμβανόμαστε την κόπωση που υπάρχει μετά από τόσους μήνες πανδημίας, ωστόσο η πράξη έχει δείξει ότι με μικρές σχετικά θυσίες θα μπορούμε να κάνουμε την μεγάλη διαφορά για την επιδημία και τους συνανθρώπους μας. Φοράμε μάσκα κρατάμε αποστάσεις αποφεύγουμε συγχρωτισμό με αγνώστους. Ο ιός σε μεγάλο ποσοστό δεν προκαλεί συμπτώματα και ο πιο βασικός τρόπος για να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης είναι να θεωρούμε τους εαυτούς μας δυνητικούς φορείς», σημείωσε.

Από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες επίσης αυξημένη συμμετοχή στην επιδημιολογική δυναμική φαίνεται να έχει τους τελευταίους δύο μήνες η ομάδα των 40-64 ετών με ποσοστό μέχρι και 30% μεγαλύτερο του αναμενόμενου. Οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες εξακολουθούν να κατέχουν σχετικά χαμηλά επίπεδα με την ηλικιακή ομάδα των 1-18 να παραμένει σε ποσοστό 40-50% χαμηλότερο του αναμενόμενου και την ηλικιακή ομάδα των άνω των 65 να βρίσκεται μεσοσταθμικά σε 40% χαμηλότερη συμμετοχή από την αναμενόμενη.

Οι επικίνδυνες περιοχές

Αναλύοντας τα στοιχεία της αύξησης των κρουσμάτων που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες, είπε ότι, εκτός από τα σαφή ηλικιακά χαρακτηριστικά υπάρχουν και τα γεωγραφικά στοιχεία. «Το δεύτερο χαρακτηριστικό των τελευταίων ημερών είναι ότι υπάρχουν αρκετές εστίες μετάδοσης εκτός Αττικής, οι οποίες και αφορούν αρκετά περισσότερο από το 50% των λοιμώξεων που καταγράφονται. Ενδεικτικά το επιδημιολογικό φορτίο έχει αυξηθεί σε περιφέρειες του πιο βόρειου τμήματος της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη η Κοζάνη, τα Ιωάννινα, οι Σέρρες και η Καστοριά».

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι η επιδημία του κορωνοϊού, στο πλαίσιο του δεύτερου κύματος στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες, δείχνει σαφή σημεία περαιτέρω σταθερής εξάπλωση. Ο αριθμός των διαγνώσεων παρουσιάζει αύξηση και βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σταθερά πάνω από 400 (σήμερα για πρώτη φορά πάνω από 600 διαγνώσεις) ανά ημέρα και ο κυλιόμενος μέσος όρος των πολιτών που καταλήγουν έχει ανέλθει σε 7 με 8 ανά ημέρα. Το κρίσιμο σημείο επίσης του συστήματος υγείας, δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που είναι διασωληνωμένοι, παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα δηλαδή πάνω από 80.

Αυξημένη προσοχή από τους νέους ζήτησε και ο Χαρδαλιάς

Την ίδια ώρα, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, εμφανίστηκε αυστηρότερος έναντι εκείνων που δεν τηρούν τα μέτρα.

Σημειώνοντας ότι «ο μέσος όρος ηλικίας των ενεργών κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη ήταν 30 ετών και στην Αττική 33 ετών».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς δεν απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «lockdown», σηματοδοτώντας τα χειρότερα, σε περίπτωση που δεν επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού.

Σε έντονο ύφος υπογράμμισε:

«Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα είναι στο χέρι μας. Ένα lockdown μας επηρεάζει οικονομικά και ψυχολογικά. Κανένας ασυνείδητος δεν πρέπει παίζοντας με τα μέτρα να παίζει με την υγεία και την ψυχολογία και τη ζωή των Ελλήνων.»

Σχετικά με το πώς προκύπτουν οι μεγάλες διακυμάνσεις σε περιοχές της χώρας ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι αυτό που από την πρώτη στιγμή έχουν επισημάνει οι επιδημιολόγοι, είναι ότι αυτός ο ιός δεν έχει σταθερές.

«Μπορεί πολύ εύκολα, από μικρά διαφορετικά σημεία που υπάρχουν διάσπαρτα χωροταξικά, να δημιουργηθούν εστίες υπερμετάδοσης, κι αυτό προσπαθούμε από την πρώτη στιγμή μέσω της ιχνηλάτησης: να στεγανοποιήσουμε αυτούς τους μικρούς κύκλους που υπάρχουν. Όπου υπάρχει τήρηση των μέτρων έχουμε και αποτέλεσμα, όπου παρατηρείται μη συμμόρφωση με τα μέτρα έχουμε προβλήματα. Και δεν είναι συμπτωματικό όλο αυτό το οποίο παρουσιάζεται σε σχέση με την αύξηση της πανδημίας», επισήμανε.

Παράλληλα σημείωσε:

«Δεν θέλω να στοχοποιήσω ηλικιακές ομάδες. Τα δεδομένα είναι αμείλικτα όμως, τα στατιστικά είναι αμείλικτα. Χθες, ο μέσος όρος των ενεργών κρουσμάτων της Θεσσαλονίκης ήταν 30 χρονών και ο μέσος όρος των ηλικιών των κρουσμάτων της Αττικής ήταν 33 χρονών. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες συνανθρώπων μας που πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικές και μάλιστα νέοι άνθρωποι οι οποίοι πέρα από τα μέτρα πέρα από οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να αποφεύγουν τους συγχρωτισμούς» είπε και προσέθεσε ότι «όλοι έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης. Ευθύνη για την τήρηση των μέτρων έχει ο καθένας μας ξεχωριστά, κι αυτό είναι κάτι το οποίο είναι αδιαπραγμάτευτο. Σε κάθε περίπτωση, η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού που μέχρι τώρα έχει επιδείξει απίστευτη υπομονή, επιμονή και αυτό δεν πρέπει κανένας να το υπονομεύσει».

Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί με τους νέους είναι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά, η ηλικιακή ομάδα 18 - 39 είναι οι «πρωταθλητές» μεταξύ του συνόλου των κρουσμάτων.

Στην ομάδα αυτή αντιστοιχεί το 42,9% του συνόλου των κρουσμάτων ή σε απόλυτους αριθμούς 10.695 κρούσματα συνολικά, από την έναρξη της πανδημίας.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι αυτή η εικόνα παρατηρείται εδώ και ημέρες και για το λόγο αυτό έχει σημάνει συναγερμός στην κυβέρνηση και τους ειδικούς.

Ενδεικτική είναι η έκκληση της καθηγήτριας Ιατρικής του ΕΚΠΑ Αθηνάς Λινού, η οποία μιλώντας στο στο CNN Greece και την εκπομπή CNN Now τόνισε:

«Πρέπει να παρέμβουμε άμεσα για να πείσουμε τους νέους να αλλάξουν συμπεριφορά και καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι να τους μετατρέψουμε από παιδιά απομονωμένα σε παιδιά ηγέτες, παιδιά ήρωες, για την καταπολέμηση του ιού» είπε και συνέχισε «ο πιο λογικός τρόπος για να γίνει αυτό είναι οι πρυτανικές αρχές να επικοινωνήσουν σίγουρα με όλες τις φοιτητικές παρατάξεις και να πείσουν τους εκπροσώπους των φοιτητών, ανεξαρτήτως παράταξης, ότι εδώ έχουμε έναν πόλεμο που πρέπει να συνασπιστούμε όλοι για να κερδίσουμε».

Λινού στο CNN Greece: Nα παρέμβουμε άμεσα για να πείσουμε τους νέους να αλλάξουν συμπεριφορά«

«Συναγερμός» και για εργοτάσια

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλούν τα αλλεπάλληλα κρούσματα που εντοπίζονται σε εργοστάσια.

Συναγερμός έχει σημάνει στη Χαλκίδα, καθώς εντοπίστηκαν ακόμα 8 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε εργοστάσιο που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή.

Πρόκειται για Ινδό ο οποίος εργαζόταν στην συγκεκριμένη επιχείρηση και βρέθηκε θετικός στον ιό ενώ μετά από ιχνηλάτηση των επαφών του βρέθηκαν ακόμη 7 Ινδοί θετικοί στον φονικό σύμφωνα με το evima.gr.

Το βράδυ της Τρίτης η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας άρχισε να κάνει ελέγχους στους εργαζόμενους στο εργοστάσιο και συγκεκριμένα έχουν ληφθεί 70 δείγματα.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ακόμη 18 κρούσματα εντοπίστηκαν σε εκκοκκιστήριο στη Λιβαδειά.

Σύμφωνα με το lamiareport.gr, η ιχνηλάτηση επιβεβαιωμένου κρούσματος από άλλο εργοστάσιο, αποκάλυψε άλλους 18 ασθενείς covid-19, χτυπώντας καμπανάκι στις υγειονομικές υπηρεσίες.

Η ιχνηλάτηση των επαφών των νέων κρουσμάτων έχει ξεκινήσει, ωστόσο η διαδικασία δεν είναι καθόλου εύκολη, καθώς φαίνεται ότι ο κύκλος των επαφών είναι μεγάλος. Μάλιστα, εκτός από φίλους και συγγενείς, υπάρχουν και πολλοί παραγωγοί που ήρθαν σε επαφή με τους υπαλλήλους της συγκεκριμένης επιχείρησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ