ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Εντατικοποιούνται οι δράσεις καθαρισμού-απολύμανσης σε πολυσύχναστα σημεία της Αθήνας

Κορωνοϊός: Εντατικοποιούνται οι δράσεις καθαρισμού-απολύμανσης σε πολυσύχναστα σημεία της Αθήνας
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τον δήμο Αθηναίων πρόγραμμα καθημερινών μαζικών απολυμάνσεων σε δημόσιους χώρους στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης. 

Οι δράσεις καθαρισμού - απολύμανσης πραγματοποιούνται σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους (πλατείες, πεζόδρομους, σταθμούς μετρό-ΗΣΑΠ, αστυνομικά τμήματα και εκκλησίες), σε σημεία υγειονομικού ενδιαφέροντος που συγκεντρώνεται κόσμος (νοσοκομεία, φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, φούρνοι κλπ), και όπου αλλού απαιτείται.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων, περίπου 200 εργαζόμενοι της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης με τη συνδρομή 80 οχημάτων «εργάζονται πυρετωδώς, μέρα και νύχτα, συμμετέχοντας έτσι ενεργά στην προσπάθεια να περιοριστεί η πανδημία του κορωνοϊού και να προστατευθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η δημόσια υγεία».

Πρώτη μέρα περιορισμών εν μέσω ανησυχίας για τη «μεγάλη έξοδο»

Ομαλά φαίνεται πως εξελίσσονται οι πρώτες ώρες του νέου lockdown, με τους πολίτες να πειθαρχούν στα αυστηρά μέτρα περιορισμού και τους δρόμους της Αθήνας να θυμίζουν για ακόμη μια φορά μέρες… Μαρτίου.

Η κίνηση είναι, ωστόσο, λίγο πιο αυξημένη, κυρίως επειδή είναι ανοιχτά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Το δεύτερο lockdown έχει ως βασικό στόχο να μειωθούν τα κρούσματα ανά την Ελλάδα και να αποσυμπιεστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), το οποίο φαίνεται πως είχε φτάσει κοντά στα όριά του.

Προβληματισμό, ωστόσο, προκαλεί στις υγειονομικές Αρχές η «μεγάλη έξοδος» των Αθηναίων προς την επαρχία.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους…

Το τελευταίο 24ωρο, δηλαδή από τις 6:00πμ της Παρασκευής μέχρι την ίδια ώρα το πρωί του Σαββάτου, πέρασαν τα διόδια των εθνικών οδών ΑθηνώνΚορίνθου και ΑθηνώνΛαμίας 73.637 οχήματα.

Πιο συγκεκριμένα, από τα διόδια της Αθηνών - Κορίνθου πέρασαν 39.077 οχήματα και από την Αθηνών – Λαμίας 34.560.

«Από νωρίς το πρωί υπάρχουν ορισμένοι οδηγοί που προσπαθούν να περάσουν από τα διόδια χωρίς, όμως, να διαθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η Τροχαία, φυσικά, τους γυρίζει πίσω. Πρέπει να ενστερνιστούν όλοι ότι οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων είναι και θα συνεχίσουν να είναι αυστηροί», είπαν στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές της ΕΛ.ΑΣ.

Από το πρωί, η ΕΛ.ΑΣ. προχωρά σε σαρωτικούς ελέγχους σε ολόκληρη τη χώρα.

Σε ορισμένες κραυγαλέες περιπτώσεις παράβασης των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας οι αστυνομικοί έκοβαν κλήσεις 150 ευρώ, καθώς το πρωί δεν είχε δημοσιευτεί ακόμη η ΚΥΑ που διπλασιάζει το πρόστιμο σε 300.

Σε άλλες μικρότερες παραβάσεις, οι αστυνομικοί προχωρούσαν σε αυστηρές συστάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ