ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Έντονη ανησυχία για τον Βόλο - Στο 13% το ποσοστό θετικότητας

Κορωνοϊός: Έντονη ανησυχία για τον Βόλο - Στο 13% το ποσοστό θετικότητας
ΙΝΤΙΜΕ

Έντονο προβληματισμό προκαλεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στον Βόλο, καθώς τα rapid test που διενεργήθηκαν στην περιοχή δείχνουν υψηλά ποσοστά θετικότητας.

Συγκεκριμένα, μέσω δειγματοληψίας και με τη διαδικασία drive-through rapid test που πραγματοποιήθηκε από τον ΕΟΔΥ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε σύνολο 353 τεστ σε πολίτες διαπιστώθηκε ότι 44 δείγματα ήταν θετικά, δηλαδή ποσοστό σχεδόν 13%, που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά στον γενικό πληθυσμό του Βόλου ενώ η πλειοψηφία των ελεγχθέντων είναι ασυμπτωματικοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν μερικές ημέρες ανάλογα τεστ διενεργήθηκαν και από τον Δήμο Βόλου όπου είχε διαπιστωθεί ότι ελέγχθηκαν συνολικά τότε 1.086 πολίτες και βρέθηκαν 88 θετικοί, δηλαδή ποσοστό 8,1%.

Σήμερα, η προσέλευση πολιτών για τα rapid test, που έγιναν στα parking του Πανθεσσαλικού Σταδίου, ήταν μεγάλη. Η διαδικασία ξεκίνησε από τις 9 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 3 το απόγευμα, ενώ από την πρώτη στιγμή είχαν δημιουργηθεί μεγάλες ουρές αυτοκινήτων προκειμένου να υποβληθούν στο τεστ οι οδηγοί ή συνοδηγοί, χωρίς κανείς από τους επιβαίνοντες να εξέλθει από το αυτοκίνητο.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός που ήταν παρών στην διαδικασία εξέφρασε την ανησυχία του για τα υψηλά ποσοστά θετικότητας στην covid-19 που εμφάνισαν τα τεστ και δήλωσε προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται και τις επόμενες εβδομάδες, προσθέτοντας πως drive through rapid test θα γίνονται καθημερινά σε όλες τις θεσσαλικές πόλεις, δηλαδή Βόλο, Λαρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια να γίνει το ίδιο και σε μικρότερες σε πληθυσμο πόλεις.

«Σκοπός όλων μας είναι να προσέχουμε, να τηρούμε τους κανόνες προφύλαξης και να αποφύγουμε κάθε συγχρωτισμό» σημείωσε.

Την ανησυχία της για τα θετικά στον covid-19 περιστατικά εξέφρασε και η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Ειδικότερα, σήμερα ανακοινώθηκαν 3.227 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 85.261, εκ των οποίων το 53.6% άνδρες.

Τα 4725 (5.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 21605 (25.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Την ίδια ώρα, 499 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με το σύστημα Υγείας να δέχεται μεγάλη πίεση. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 153 (30.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 427 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 59 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1.347 θανάτους συνολικά στη χώρα. 547 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Νέα μέτρα στη Βόρεια Ελλάδα

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει νέα αυστηρότερα μέτρα καθώς η εξάπλωση του κορωνοϊού φαίνεται πως είναι εκτός ελέγχου στη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, από αύριο, Παρασκευή, στις 6 το πρωί κλείνει το μεθοριακό φυλάκιο της Κρυσταλλοπηγής, ενώ ανοιχτές παραμένουν οι πύλες της Κακαβιάς, των Ευζώνων και της Νυμφαίας.

Όπως υπογράμμισε, τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ έδειξαν ότι υπάρχουν ισχυροί δέκτες θετικότητας στη Βόρεια Ελλάδα. Ο κ. Πέτσας είπε ακόμα ότι ενισχύονται οι δυνάμεις των μηχανισμών ελέγχου στη Βόρεια Ελλάδα και απηύθυνε νέα έκκληση στους πολίτες.

«Αυτό αποδεικνύει ότι οι πολίτες σε πολλές περιοχές επιδεικνύουν πολύ πιο χαλαρή συμπεριφορά από ό,τι επιβάλλουν οι συνθήκες. Η χαλαρή συμπεριφορά, όλων μας, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε καθυστέρηση της οριζόντιας άρσης του lockdown», τόνισε.

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι αναφορικά με το επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων. Συγκεκριμένα ενισχύονται οι δυνάμεις των ελεγκτικών σωμάτων στη Βόρεια Ελλάδα και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δημοτική Αστυνομία αυστηροποιούνται οι έλεγχοι, τόσο στις μετακινήσεις των πολιτών, όσο και στους χώρους εργασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ