ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Προς επίταξη οι ιδιωτικές κλινικές – Ζητούνται επειγόντως 200 κλίνες

Κορωνοϊός: Προς επίταξη οι ιδιωτικές κλινικές – Ζητούνται επειγόντως 200 κλίνες
ΙΝΤΙΜΕ

Στην «κόψη του ξυραφιού» βρίσκεται πλέον η Θεσσαλονίκη, με το δημόσιο σύστημα υγείας να χτυπάει «κόκκινο» και τις ιδιωτικές κλινικές, να απαντούν αρνητικά, στην έκκληση του υπουργού Υγείας να διαθέσουν 200 κλίνες, σε ασθενείς με COVID-19.

Το τελεσίγραφο που είχε απευθύνει νωρίτερα την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου στις Ιδιωτικές Κλινικές ο Βασίλης Κικίλιας έληξε άδοξα, ενώ είναι χαρακτηριστικό, ότι ούτε ένας από τους εκπροσώπους των 10 κλινικών, απάντησε θετικά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΙΚ (Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών) Γρηγόρη Σαραφιανό, με τον οποίο επικοινώνησε το CNN Greece, «η αρνητική μας απάντηση, δεν κρύβει αναλγησία, αλλά επίγνωση της σοβαρής κατάστασης. Οι ιδιωτικές κλινικές και όλο το υγειονομικό προσωπικό αυτών, δεν διαθέτουν την εμπειρία του ΕΣΥ, προκειμένου να νοσηλεύσουν περιστατικά με κορωνοϊό, επομένως ό,τι και εάν συμβεί, δηλαδή εάν υπάρξει διασπορά του ιού (καθώς στις εν λόγω κλινικές νοσηλεύονται και άτομα χωρίς κορωνοϊό), πιθανόν να επιφέρει ποινικές και αστικές ευθύνες σε βάρος των επιχειρήσεων. Επιπλέον το κόστος μίας νοσηλείας COVID-19 είναι πολύ υψηλό, προσθέτει ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ».

Να σημειώσουμε, ότι οι 10 ιδιωτικές αυτές κλινικές της συμπρωτεύουσας, διαθέτουν περί τις 1.500 κλίνες.

Το επόμενο βήμα όπως όλα δείχνουν, είναι το υπουργείο Υγείας, να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές, αυτό όμως σημαίνει, ότι θα πρέπει να τις αποζημιώσει. Αυτό, όπως σημειώνει στο CNN Greece ο ΓΓ του υπουργείου κ. Γιάννης Κωτσιόπουλος, προβλέπεται και έχει ήδη νομοθετήσει το υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Κωτσιόπουλος, αναφέρει ακόμη, ότι «δεν πρέπει να αδικούμε τον ιδιωτικό τομέα, παρά την αρνητική τους απάντηση, καθώς σε όλο αυτό το διάστημα, έχουμε πολύ καλή συνεργασία και ήδη πολλά περιστατικά χωρίς COVID-19, νοσηλεύονται σε ιδιωτικές κλινικές σε όλη την συμπρωτεύσουσα».

Επίσης, και το 424 Στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, αυτή την στιγμή, νοσηλεύει 100 ασθενείς με COVID 19.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ