ΕΛΛΑΔΑ

Μαγιορκίνης και Χαρδαλιάς στο CNN Greece: Δεν μπορεί να αποκλειστεί αυστηρότερο lockdown

Μαγιορκίνης και Χαρδαλιάς στο CNN Greece: Δεν μπορεί να αποκλειστεί αυστηρότερο lockdown
ΙΝΤΙΜΕ/ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο δείκτης μετάδοσης RT είναι μεν σε πτωτική πορεία, σαφή πτωτική πορεία, ωστόσο καθρεφτίζει την πορεία των 10 προηγούμενων ημερών, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί στις επόμενες ημέρες, άρα, δεν μπορούμε να πούμε, εάν αποφασίσουμε ένα πιο σκληρό απαγορευτικό.

Την απάντηση αυτή, έδωσε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης σε ερώτηση του CNN Greece, στην ενημέρωση της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου. Στην ίδια ερώτηση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε «ας μείνουμε στα δεδομένα που έχουμε και μέρα με την μέρα να αξιολογούμε την κατάσταση».

Είναι σαφές από την απάντηση των δύο ανδρών, ότι η κατάσταση του δεύτερου κύματος της πανδημίας είναι εξαιρετικά επιθετική και ότι στον επιχειρησιακό σχεδιασμό όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά. Εφόσον συνεχίζεται το σφοδρό δεύτερο κύμα και εφόσον τα περιοριστικά μέτρα από το lockdown δεν αποδίδουν (η Θεσσαλονίκη ειδικότερα μετρά την 3η εβδομάδα της) γιατί να μην σκεφθεί η κυβέρνηση ένα πιο σκληρό lockdown, τύπου Κίνας; Σε μία τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να κλείσουν ακόμη και τα δικαστήρια για παράδειγμα, καθώς πρόκειται για μεγάλους και επιβαρυμένους χώρους συνάθροισης. Δύσκολο, αλλά ενδεχομένως, μία τέτοια κίνηση, να είχε ένα σημαντικό αποτύπωμα στη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου.

Αναλυτικά η ερώτηση του CNN Greece προς τους κ.κ. Μαγιορκίνη και Χαρδαλιά, είχε ως εξής: «Κύριε καθηγητά, κύριε Χαρδαλιά, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα μεγάλο, θα ήθελα να ρωτήσω, σύμφωνα με τους αλγορίθμους αλλά και τις μετρήσεις από τα αστικά λύματα, πότε εκτιμάτε ότι ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού θα αρχίσει να μειώνεται;

Επίσης, εφόσον δεν βλέπουμε άμεσα μία μείωση των κρουσμάτων στη χώρα, υπάρχει εισήγηση της Επιτροπής για επιβολή σκληρού lockdown, τύπου Κίνας; Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζετε να κλείσουν μεγάλοι χώροι συνάθροισης όπως τα δικαστήρια;».

Να σημειωθεί πάντως, ότι σε παρόμοια ερώτηση πριν μερικές ημέρες και πάλι, αναφορικά με την επιβολή ενός σκληρού τρίμηνου lockdown τύπου Αυστραλίας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, είχε απαντήσει, ότι αυτό θα ήταν πολύ δύσκολο, καθώς δεν συνάδει με την κουλτούρα του ελληνικού λαού.

Στην ενημέρωση της Παρασκευής η κυρία Παπαευαγγέλου, τόνισε ότι η επιθετική αύξηση των κρουσμάτων της Θεσσαλονίκης, μας εξέπληξε.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το επιθετικό δεύτερο κύμα της πανδημίας του SARS- Cov2 σαρώνει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και όλη την Ευρώπη και όποια ενέργεια για άρση του απαγορευτικού στη χώρα μας, θα γίνει πολύ μελετημένα και σταδιακά. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, «δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω, δεν θα αδικήσουμε την προσπάθεια του ελληνικού λαού».

Και η Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, ήταν μία πολύ δύσκολη επιδημιολογικά ημέρα, καθώς σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν 72 θάνατοι μόλις σε 24 ώρες, 2.581 κρούσματα και 519 διασωληνωμένοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ