ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown μέχρι λίγο πριν… τα κάλαντα: Το επικρατέστερο σενάριο για τα σχολεία και την οικονομία

Lockdown μέχρι λίγο πριν… τα κάλαντα: Το επικρατέστερο σενάριο για τα σχολεία και την οικονομία
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Πρόωρη χαρακτηρίζουν επιστήμονες και κυβερνητικό επιτελείο κάθε συζήτηση για χαλάρωση των περιορισμών, δεδομένου ότι η καμπύλη των νέων κρουσμάτων μπορεί μεν να μειώνεται, όχι όμως με τον επιθυμητό ρυθμό κι ενώ το σύστημα υγείας συνεχίζει να «αναστενάζει».

Είναι ενδεικτικό πως σήμερα 4.500 συνάθρωποί μας νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, το 1/4 των οποίων στη Θεσσαλονίκη, με την πληρότητα στις εντατικές σε όλη τη χώρα να αγγίζει το 90%.

Σύμφωνα με τους Financial Times στις 24 Νοεμβρίου η Ελλάδα κατέγραφε 0,78 νέους θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού, την ώρα που ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν 0,76, της Βρετανίας 0,66 και των ΗΠΑ 0,48.

Κι ενώ έξι ακόμη συμπολίτες μας έγινε γνωστό ότι έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο, ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που προσβάλλονται από κορωνοϊό έχει διαμορφωθεί στα 48 έτη, επεσήμανε την Παρασκευή η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέροντας 25.000 ενεργά κρούσματα, και παράλληλα σταθεροποίηση στις νέες εισαγωγές.

Τους επιστήμονες ανησυχούν λιγότερες πλέον περιοχές και συγκεκριμένα 18 από τις 74 ενώ το «επίκεντρο» έχει μετατοπιστεί στη Δυτική Ελλάδα με τρεις περιοχές, την Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία, να βρίσκονται στο «κόκκινο». Για αυτό και εντείνεται η εκπομπή των μηνυμάτων με τα οποία η κυβέρνηση απευθύνει έκκληση προς τους κατοίκους αυτών των περιοχών να τηρούν απαρέγκλιτα τα υφιστάμενα. Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για την Πάτρα, ενόψει της γιορτής του Αγίου Ανδρέα και πρωταρχικός στόχος είναι αποφευχθεί η επανάληψη εικόνων σαν αυτές που καταγράφθηκαν στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.

Όπως ανακοίνωσαν οι λοιμωξιολόγοι την επόμενη εβδομάδα θα συζητήσει η επιτροπή την άρση ή τη νέα παράταση του lockdown.

Κρίσιμος παράγοντας θα είναι η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ενώ σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Νοσημάτων, αν η άρση της καραντίνας γίνει βιαστικά θα είναι αναπόφευκτη η αύξηση των κρουσμάτων.

Lockdown μέχρι πότε

Για πρόωρη συζήτηση αναφορικά με την άρση του lockdown και για το τι θα ισχύσει την περίοδο των εορτών, έκανε άλλωστε λόγο χθες και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, υπογραμμίζοντας ότι ιδιαίτερα επιβαρυμένες είναι 18 περιοχές: η Πέλλα, η Δράμα, η Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά, η Φλώρινα, η Πιερία, η Ημαθία, οι Σέρρες, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Ξάνθη, η Καρδίτσα, ο Έβρος, η Καβάλα, η Ροδόπη και τα Τρίκαλα.

Ο κ. Χαρδαλιάς προειδοποίησε ότι αστοχίες ή μη τήρηση των μέτρων και σε άλλες περιοχές μπορεί να τις φέρει στην ίδια θέση με τις προαναφερόμενες.

Κυβερνητικά στελέχη μεταφέρουν ότι αυτή τη στιγμή όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι με το επικρατέστερο σενάριο να θέλει το «απαγορευτικό» να παραμείνει μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου με μοναδική εξαίρεση, ίσως, τα σχολεία.

Ένας σημαντικός περιορισμός των κρουσμάτων θα δώσει το πράσινο φως για το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων στις 7 Δεκεμβρίου, κάτι που η κυβέρνηση, δια στόματος της υπουργού Παιδείας έχει θέσει ως απόλυτη προτεραιότητά της. Κατι τέτοιο, ιωστόσο, μοιάζει με τα σημερινά δεδομένα απίθανο.

Μία αλλη ημερομηνία, που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η 21η Δεκεμβρίου, ημέρα που που μελετάται να γίνει μία περιορισμένη χαλάρωση της χριστουγεννιάτικης αγοράς και με την προοπτική ότι μετά τις γιορτές, στα μέσα Ιανουαρίου, αναμένεται το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Έχοντας ως νέο ορόσημο τα μέσα Δεκεμβρίου το διάστημα των 16 ημερών που μεσολαβεί θεωρείται κρίσιμο ώστε να υπάρξουν ασφαλείς εκτιμήσεις για την πορεία άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Την εκτίμηση άλλωστε ότι η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας θα λάβει χώρα πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων εξέφρασε το πρωί του Σαββάτου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση όλων μας. Αυτή τη στιγμή, η Θεσσαλονίκη δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση», σημείωσε ο κ. Πέτσας, απευθύνοντας, παράλληλα έκκληση προς τους πολίτες για αυστηρή τήρηση των μέτρων αυτοπροστασία κι αυτοπεριορισμού απέναντι στον κορωνοϊό.

Ερωτηθείς τι θα ανοίξει πρώτα, ο Στέλιος Πέτσας απάντησε πως «το πιο ασφαλές είναι να ανοίξει η εκπαίδευση». «Στη συνέχεια εξετάζεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ αργότερα οι υπόλοιπες δραστηριότητες, σταδιακά». Ωστόσο, έσπευσε να τονίσει πως «προϋπόθεση είναι να πέφτουν τα κρούσματα».

Πιο θετικός το άνοιγμα της οικονομίας να γίνει στις 21 Δεκεμβρίου, καθώς και «μια βδομάδα μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά» εμφανίστηκε σήμερα ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής.

Ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά ότι γύρω στις 14 Δεκεμβρίου, που συζητείται το άνοιγμα, θα είμαστε σε ικανοποιητικούς αριθμούς. Ωστόσο, η πραγματική αποκλιμάκωση θα είναι γύρω στις 19-20 Δεκεμβρίου. Την υπόθεση να ανοίξει κάτι πριν από τις 14 Δεκεμβρίου, απέκλεισε άλλωστε σήμερα και ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

Προαιρετικό το εμβόλιο

Την έναρξη μιας μεγάλη εκστρατείας για τον εμβολιασμό των πολιτών έναντι του κορωνοϊού προανήγγειλε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «ο πρώτος λόγος θα δοθεί στους ειδικούς επιστήμονες».

«Το εμβόλιο θα είναι δωρεάν από την Πολιτεία, δεν θα είναι υποχρεωτικό. Αλλά στηριζόμαστε στην κοινή λογική των συμπολιτών μας, αλλά κυρίως στις συμβουλές που θα δώσουν οι γιατροί, ώστε οι συμπολίτες μας να συμμετάσχουν στον εμβολιασμό από τον ερχόμενο Ιανουάριο», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Για το ίδιο θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι πάνω από 2 εκατ. εμβόλια θα είναι διαθέσιμα για τη χώρα μας.

«Σύμφωνα με το σχέδιο, θα υπάρχουν 18 σημεία εμβολιασμού. Προβλέπεται επίσης και το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα εμβόλια σε περίπτωση που χρειαστεί. Το σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τέλος Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου, ενώ μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως «κυβέρνηση δεν εξετάζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό». «Ο πρωθυπουργός θα καλέσει πολιτικά πρόσωπα να εμβολιαστούν πρώτοι ως παράδειγμα», συνέχισε.

Σχολιάζοντας τα όσα κατά καιρούς γράφονται και λέγονται από τους αρνητές του κορωνοϊού, τους κάλεσε «να αφήσουν στην άκρη τις θεωρίες συνομωσίας».

Φλώρινα: Συναγερμός για τα πολλά κρούσματα κορωνοϊού σε γηροκομείο

Συναγερμός έχει σημάνει στο γηροκομείο Φλώρινας, καθώς αρκετοί εργαζόμενοι και φιλοξενούμενοι έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό.

Όλα ξεκίνησαν από ένα θετικό κρούσμα σε προληπτικό έλεγχο σε εργαζόμενο του γηροκομείου, με αποτέλεσμα να ακολουθηθεί η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών του, τόσο με τους υπόλοιπους εργαζόμενους όσο και με τους ηλικιωμένους.

Τα περισσότερα δείγματα βγήκαν θετικά, ενώ οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ είναι εν αναμονή των υπολοίπων δειγμάτων που ελήφθησαν από φιλοξενούμενους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ