ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊος: Βελτιωμένη εικόνα αλλά τίποτα δεν έχει κριθεί - Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις

Κορωνοϊος: Βελτιωμένη εικόνα αλλά τίποτα δεν έχει κριθεί - Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις
ΙΝΤΙΜΕ

Αισιόδοξα στοιχεία για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας παρουσιάστηκαν, μετά από καιρό, στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Όπως τονίζουν όμως οι ειδικοί αυτό δεν σημαίνει πως έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος, καθώς η βελτίωση αυτή είναι εύθραυστη, με τις επόμενες ημέρες να χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα κρίσιμες και όσον αφορά τις αποφάσεις για την άρση ή μη των μέτρων. 

Τα κρούσματα παρουσιάζουν μείωση τις τελευταίες ημέρες ενώ και ο δείκτης θετικότητας έχει πέσει RT έχει πέσει κάτω από το 1 σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας, γεγονός που δείχνει ότι η κατάσταση αποκλιμακώνεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, το απόγευμα, τα νέα κρούσματα υποχώρησαν στα 1.044, ενώ ελαφρά μείωση παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες και στους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ, που τη Δευτέρα ανέρχονται σε 600, έναντι 603 την Κυριακή. Ακόμα και έτσι, οι εκατοντάδες διασωληνωμένοι συνιστούν μεγάλη πίεση για το ΕΣΥ, ενώ οι νεκροί δεν έχουν μειωθεί και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα: 85 νεκροί σε ένα 24ωρο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα δεδομένα αυτά έχουν ελαφρώς διαφοροποιηθεί το βράδυ της Δευτέρας. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς Covid είναι συνολικά 4.387. 604 άνθρωποι είναι σε ΜΕΘ εκ των οποίων 587 διασωληνωμένοι.

Παράλληλα, οι νεκροί έχουν αυξηθεί σε 2.421 από 2.406 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου επισήμανε το γεγονός πως στα αρνητικά είναι ότι η πίεση στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας συνεχίζεται παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται.

Η ίδια προσέθεσε ότι είναι ξεκάθαρο ότι τα μέτρα που ξεκίνησαν από την αρχή του μήνα δεν τηρήθηκαν από όλους και αυτό -όπως είπε- δεν χρειάζεται κάποια επιστημονική εξήγηση, καθώς το βλέπουμε στους δρόμους.

Όπως τόνισε μόνο η δραματική μείωση των επαφών και η χρήση μάσκας μπορούν να οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. «Συγχρωτισμός και συνάθροιση δηλώνουν ασέβεια για τη δημόσια υγεία τους γιατρούς και τους νοσηλευτές αλλά και για την πλειονότητα των ανθρώπων που τηρούν τα μέτρα στη χώρα» τόνισε και συμπλήρωσε πως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.

Προσέθεσε ότι η επιτροπή θα συζητήσει και θα εισηγηθεί για μερική άρση κάποιων μέτρων αλλά εξήγησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την συμπεριφορά μας τις επόμενες ημέρες.

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, είπε ότι η μείωση των νέων κρουσμάτων στα αστικά κέντρα είναι αισθητή, καθώς ο ενεργός αριθμός καταγραφής των κρουσμάτων είναι κάτω από το 1 για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ωστόσο πως τα στοιχεία αυτά αφορούν τις παρατηρήσεις που έγιναν πριν από 10 ημέρες.

Πάντως αναφερόμενος στα ενεργά κρούσματα είπε ότι παραμένουν εξαιρετικά υψηλά, όσα ήταν στην αρχή του Νοεμβρίου, εξηγώντας ότι μειώθηκαν τα νέα κρούσματα κατά 30% στην Αθήνα και κατά 20% στη Θεσσαλονίκη.

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα παρουσιάστηκε αισθητή μείωση των μολύνσεων, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα από τα 1.044 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, τα 255 εντοπίστηκαν στην περιφέρεια Αττικής και τα 213 στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως η ουσιαστική μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας αναμένεται στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, τονίζοντας πως οι ηλικιακές ομάδες που πλήττονται περισσότερο όσον αφορά τη βαρύτητα της νόσου είναι αυτές των 40-65 και των 65 άνω όπου εμφανίζεται υψηλότερη επίπτωση της πανδημίας.

Οι 18 «κόκκινες» περιοχές

Όσον αφορά το επιδημιολογικό φορτίο του ιού, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι δεν είναι το ίδιο σε όλη τη χώρα αλλά παρουσιάζει διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή, με ορισμένες περιφερειακές ενότητες να είναι πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά.

Οι 18 περιοχές που είναι επιβαρυμένες σύμφωνα με το επιδημιολογικό φορτίο των 14 τελευταίων ημερών, είναι οι ακόλουθες (η σειρά έχει μεταβληθεί από την προηγούμενη εβδομάδα με βάση τα νέα στοιχεία): η Πέλλα, η Δράμα, τα Γρεβενά, η Θεσσαλονίκη, η Πιερία, η Φλώρινα, η Ημαθία, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Ξάνθη, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Καρδίτσα, η Καβάλα, τα Τρίκαλα, ο Έβρος, οι Σέρρες και η Ροδόπη.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε ειδική αναφορά στην περιοχή της Πιερίας, η οποία όπως τόνισε τους προβληματίζει «μιας και το επιδημιολογικό φορτίο αντί να είναι σταθερό ή να μειώνεται όπως σε άλλες περιοχές αυξάνεται τα τελευταία 24ωρα». «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η πιστή τήρηση των μέτρων είναι επιβεβλημένη και αναγκαία. Ειδικά στην ευρύτερη περιοχή σε κάθε χωριό, κάθε γωνιά της Πιερίας», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στους κάτοικους όλων των παραπάνω επιδημιολογικά επιβαρυμένων περιοχών, «να παραμείνουν και εκείνοι ιδιαίτερα προσεκτικοί, για να μην προκύψουν οποιεσδήποτε άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις».

Ωστόσο, όπως επισήμανε, «αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση, ότι στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας με έντονα επιδημιολογικά φορτία μπορούμε να χαλαρώσουμε. Γιατί, όπως έχουμε δει και στην πράξη, η καλή επιδημιολογική εικόνα μιας περιοχής μπορεί εύκολα να ανατραπεί μέσα σε λίγες ώρες, αν δεν τηρούνται τα μέτρα».

Χρόνια πολλά από το τηλέφωνο

Ο κ. Χαρδαλιάς, αναφερόμενος στην περίοδο των γιορτών που ξεκινά, είπε ότι φέτος, όπως όλοι γνωρίζουν «κι όπως έχει πει και η Εκκλησία, οι γιορτές αυτές θα είναι διαφορετικές».

Στη συνέχεια, υπενθύμισε ότι οι επισκέψεις σε σπίτια φίλων και συγγενών δεν επιτρέπονται για όσο ισχύουν τα υφιστάμενα μέτρα. «Θα γιορτάσουμε τις ονομαστικές εορτές των αγαπημένων μας προσώπων από μακριά, θα τους δώσουμε τηλεφωνικά τις ευχές μας και θα τους εκφράσουμε την αγάπη μας, ώστε να τους προστατεύσουμε και να μπορέσουμε να γιορτάσουμε ξανά όλοι μαζί στην επόμενη εορταστική περίσταση», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Lockdown: Όλα κρίνονται μέσα στα επόμενα 24ωρα

«Ο πρωθυπουργός συλλέγει τα στοιχεία από τους επιστήμονες και αναμένεται να τοποθετηθεί προς το τέλος της εβδομάδας για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 7 Δεκεμβρίου» δήλωσε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξής του.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στους πολίτες μέσω διαγγέλματος, ή αν θα προτιμήσει με μια απλή δήλωση να ανακοινώσει το κατά πόσο θα αρθεί το lockdown και σε ποιους τομείς εν όψει εορτών. Ξεκαθαρίστηκε, πάντως, ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό έως το τέλος της εβδομάδας.

Όπως εξήγησε ο κ. Πέτσας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό MAX FM, «τότε θα είναι πιο ξεκάθαρο σε όλους, ποιοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια, από πότε και με ποιους κανόνες.

«Είναι κάπως θετικά τα στοιχεία, ότι πέφτουν τα κρούσματα, πέφτει ο ρυθμός μετάδοσης παντού σε όλη την Ελλάδα, αλλά με πιο αργό ρυθμό, από ό,τι θα περίμενε κανείς. Και αυτό γιατί υπάρχει μια κόπωση του πληθυσμού, μετά από 10 μήνες μάχης με τον αόρατο εχθρό, τον κορωνοϊό, η οποία οδηγεί και σε μια πιο βραδεία πτώση των κρουσμάτων».

Ο κ. Πέτσας κάλεσε όλους να τηρήσουν πιστά τα μέτρα για να «μπορέσουμε να περάσουμε απέναντι».

«Είμαστε στο μέσο του ποταμού και πρέπει να περάσουμε απέναντι μέσα από τα ορμητικά νερά της πανδημίας. Ξεκίνησε μια δύσκολη εβδομάδα με δυο αντιφατικά χαρακτηριστικά. Πρώτον, θα βλέπουμε μια μείωση κρουσμάτων. Και δεύτερον θα συνεχίσει να είναι υψηλός ο αριθμός των διασωληνωμένων και δυστυχώς και των θανάτων, γιατί τα κρούσματα ήταν πολύ ψηλά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και πολλοί άνθρωποι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ».

Μητσοτάκης: Πρέπει να μιλάμε με δεδομένα

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα βήματα που θα πραγματοποιηθούν για την έξοδο από την καραντίνα δεν θα διακινδυνεύουν μια υποτροπή της πανδημίας έστειλε ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στην τηλεδιάσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μια διακριτή αναφορά του έδωσε και το στίγμα για τον τρόπο και τον χρόνο μετάβασης από την απαγόρευση στην κανονικότητα.

«Στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια αποτίμηση της απόδοσης των περιοριστικών μέτρων δείχνοντας ταυτόχρονα την αναγκαιότητα να μην επηρεαστεί η εύθραυστη ισορροπία που έχει διαμορφωθεί:

«Η κατάσταση βαίνει οριακά καλύτερη, έχουμε πια, εκτός από τη μείωση στα κρούσματα και τις πρώτες ενδείξεις ότι αρχίζει σταδιακά να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στη Βόρεια Ελλάδα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου:

«Αλλά μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες και καθώς σε λίγο θα αρχίσει και η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από τους αυστηρούς περιορισμούς, θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε και την ελπιδοφόρα προοπτική που δημιουργεί το εμβόλιο φιλοτεχνώντας και τμήμα του ελληνικού οδικού χάρτη μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021: «Ο στόχος είναι συγκεκριμένος: όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να φτάσουμε υγιείς στο εμβόλιο. Αυτό θα κριθεί από τις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες έχουμε ως τότε και αυτό με τη σειρά του θα κριθεί από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνέπεια δείξουμε όλοι τώρα. Εκτιμούμε ότι τα πρώτα εμβόλια θα έχουν φτάσει στην Ελλάδα εφόσον, όπως αναμένουμε, εγκριθούν από τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς πριν από τα τέλη του έτους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ