ΕΛΛΑΔΑ

Βατόπουλος στο CNN Greece: Δεν έχουμε ικανοποιητικό έλεγχο της επιδημίας

Βατόπουλος στο CNN Greece: Δεν έχουμε ικανοποιητικό έλεγχο της επιδημίας
Καθηγητής Άλκης Βατόπουλος: «Εκεί που ενδεχομένως υπάρχει πρόβλημα είναι στους ασυμπτωματικούς, καθώς δεν υπάρχει ένα σύστημα δειγματοληπτικών τεστ ώστε να βγει κάποιο συμπέρασμα» INTIME

«Ακόμα δεν έχουμε ικανοποιητική ελάττωση των κρουσμάτων ή ικανοποιητικό έλεγχο της επιδημίας. Ωστόσο παρατηρείται μια επιπέδωση των καμπυλών που ελπίζουμε πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα σταθεροποιηθεί» δηλώνει στο CNN Greece ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Άλκης Βατόπουλος, σημειώνοντας ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν ακόμα την απόφαση για άρση του lockdown.

«Εξαιρετικά ρευστή» χαρακτηρίζει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, τονίζοντας ότι η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας είναι σημαντική παράμετρος στη λήψη αποφάσεων.

Για το γεγονός ότι παρά το lockdown που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 7 Νοεμβρίου, παρατηρείται μικρή μείωση της διασποράς στην κοινότητα και αύξηση θανάτων και διασωληνώσεων, ο καθηγητής Μικροβιολογίας εξηγεί πως τα μέτρα αποφασίστηκαν σε μία περίοδο με ήδη υψηλούς δείκτες και συμπληρώνει:

«Τα μέτρα περιορισμού δεν είναι τόσο αυστηρά όσο ήταν την άνοιξη, διάφορες δραστηριότητες λειτουργούν -συγκριτικά με το προηγούμενο lockdown, ο κόσμος κυκλοφορεί περισσότερο, με αποτέλεσμα ο έλεγχος της επιδημίας να γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς. Ελπίζουμε πως μέχρι τέλος της εβδομάδας θα δούμε μια σταθεροποίηση».

«Αυτό που μετράει είναι ο κυλιόμενος μέσος όρος των κρουσμάτων κάποιων ημερών», υπογραμμίζει.

Η αξιοπιστία των τεστ

Στο κατά πόσο τα τεστ κορωνοϊού που διενεργούνται είναι αντιπροσωπευτικά της κατάστασης, σημειώνει πως «είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι άλλη μέρα γίνεται ένα τεστ, άλλη μέρα βγαίνει το αποτέλεσμα και ενδεχομένως άλλη μέρα βγαίνει στην ΗΔΙΚΑ».

«Τα τεστ είναι αντιπροσωπευτικά των νοσούντων», συνεχίζει, εκτιμώντας ότι «εκεί που ενδεχομένως υπάρχει πρόβλημα είναι στους ασυμπτωματικούς, καθώς δεν υπάρχει ένα σύστημα δειγματοληπτικών τεστ ώστε να βγει κάποιο συμπέρασμα».

«Θα μπορούσαμε να έχουμε ένα καλύτερο σύστημα αλλά δεν νομίζω ότι αυτό που έχουμε τώρα απέχει πολύ από την πραγματικότητα».

«Δεν πιστεύω ότι τα δεδομένα μας οδηγούν λάθος αποφάσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζονται περισσότερα δεδομένα - όπως να ξέρουμε τι συμβαίνει κατά ηλικία, ανά περιοχή, τον δείκτη θετικότητας ανά νομό, καθώς και την ηλικιακή κατανομή σε κάθε νομό. Αυτά τα δεδομένα είναι πολύ χρήσιμο να υπάρχουν, όχι μόνο για επιστημονικούς λόγους αλλά και για πρακτικούς. Παρ' όλα αυτά, το ότι δεν υπάρχουν αυτά τα δεδομένα δεν μας οδηγεί σε λάθος αποφάσεις» προσθέτει.

Η Επιτροπή παίρνει στοιχεία μόνο για τις περιοχές όπου υπάρχει πρόβλημα

Ερωτηθείς αν τα παραπάνω δεδομένα δίνονται στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ο κ. Βατόπουλος απαντά:

«Όχι τόσο λεπτομερή στοιχεία. Η Επιτροπή λαμβάνει reports, και μάλιστα παίρνει λεπτομερή reports από το φθινόπωρο και μετά. Τα λεγόμενα row data δεν τα έχει η Επιτροπή, τα έχει ο ΕΟΔΥ και κάποιοι επιδημιολόγοι που τα επεξεργάζονται».

«Εκεί που υπάρχει πρόβλημα, όταν τίθεται θέμα να κλείσει η Θεσσαλονίκη για παράδειγμα είχαμε τα δεδομένα, για την Κρήτη ας πούμε δεν έχουμε. Αν τεθεί κάποιο πρόβλημα σε κάποια περιοχή, εκεί ενημερωνόμαστε», λέει χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, δηλώνει αισιόδοξος ότι θα δοθεί έγκριση από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, σημειώνοντας ότι θα χρειαστούν μήνες προκειμένου ο πληθυσμός να αποκτήσει ανοσία από τη στιγμή διάθεσης των εμβολίων στη χώρα.

Για τον ίδιο, προτεραιότητα στον εμβολιασμό πρέπει να δοθεί στο υγειονομικό προσωπικό και στη συνέχεια δομές, γηροκομεία και ευπαθείς ομάδες, κάτι που θα εξαρτηθεί, όπως τονίζει από τις δυνατότητες του εμβολιασμού που θα έχει η χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ