ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Κικίλιας: Υπό πίεση το ΕΣΥ - Οι «κόκκινοι» νομοί και η ανησυχία για τη δυτική Αττική

Κορωνοϊός - Κικίλιας: Υπό πίεση το ΕΣΥ - Οι «κόκκινοι» νομοί και η ανησυχία για τη δυτική Αττική
INTIME NEWS / © Intime p.a.

Έκκληση προς τους πολίτες να παραμείνουν απολύτως προσηλωμένοι στην τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας και αυτοπεριορισμού έναντι του κορωνοϊού απηύθυνε για ακόμη μία φορά ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτών για τον Covid - 19, την Τετάρτη. Ο κ. Κικίλιας τόνισε πως τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι «πολύ διαφορετικά», με γνώμονα την προστασία της υγείας των πολιτών και την περαιτέρω αποσυμφόρηση του ΕΣΥ.

Η κατάσταση παραμένει πιεστική στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και ειδικότερα στις ΜΕΘ, δήλωσε ο κ. Κικίλιας, κατά την έναρξη της ενημέρωσης.

Οι νομοί που παρουσιάζουν μεγαλύτερη επιβάρυνση λόγω Covid 19 τις τελευταίες επτά ημέρες είναι οι εξής:

  • Κιλκίς
  • Πέλλας
  • Πέλλας
  • Πιερίας
  • Ξάνθης
  • Δράμας
  • Θεσσαλονίκης
  • Λάρισας
  • Φλώρινας

Όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας, ανησυχητική παραμένει η κατάσταση και στη δυτική Αττική.

Για την πληρότητα των ΜΕΘ

Τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό Υγείας, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι περίπου ίσες με τα εξιτήρια από αυτά.

Σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ η πληρότητα διαμορφώνεται ως εξής:

  • 83% στην Επικράτεια
  • 77% στην Αττική
  • 91% στη Θεσσαλονίκη

«Μετά από πέντε εβδομάδες lockdown έπειτα από μια σκληρή μάχη, τίθεται πλέον το ερώτημα. Με αυτά τα ημερήσια κρούσματα και με αυτή την πίεση προς το ΕΣΥ, αν μπορούμε να δείξουμε τη δέουσα αλληλεγγύη εν όψει μάλιστα και των Χριστουγέννων; Έχουμε συναίσθηση ότι έχουμε 578 διασωληνωμένους στα νοσοκομεία μας; Αν προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, πώς θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μια ενδεχόμενη νέα έξαρση των κρουσμάτων;», αναρωτήθηκε ο υπουργός Υγείας.

Για τον εορτασμό των Χριστουγέννων

Αναφερόμενος στο θέμα του εορτασμού των Χριστουγέννων, ο ίδιος ήταν κατηγορηματικός: «Ό,τι λογικό και ανθρώπινο υπάρχει σε αυτό τον κόσμο, δεν μπορεί να συμβεί σε αυτές τις γιορτές. Θέλω να παρακαλέσω και να το πω με όλη τη δύναμη της φωνής μου: Είναι διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα, θα πρέπει να πάμε πιο πέρα τις ανταλλαγές των δώρων, να είμαστε προσεκτικοί».

«Υπάρχει ελπίδα και αυτή είναι το εμβόλιο», δήλωσε εξάλλου, ο Βασίλης Κικίλιας. Ο εμβολιασμός είναι μια εθνική υπόθεση, πέρα και από πάνω από κόμματα και θεσμούς, όπως είπε.

Πρεζεράκος: Η τριπλή στόχευση των υγειονομικών αρχών

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, δήλωσε πως ο στόχος των υγειονομικών αρχών είναι τριπλός:

  • Πρόληψη της νόσου
  • Προστασία της υγείας των πολιτών
  • Προαγωγή της υγείας των πολιτών

«Στη Δημόσια Υγεία και δη στην προστασία της, καταλυτικό ρόλο διαδραματίζει η συμπεριφορά των ατόμων, η συμπεριφορά που διαμορφώνουμε μέσα από τις δικές μας απόψεις, στάσεις, αντιλήψεις των πραγμάτων. Σε αυτόν τον τομέα, οι Έλληνες πολίτες, παρά τις όποιες δυσκολίες έχει δημιουργήσει η πανδημία, τα έχουμε καταφέρει, κάνοντας μία συγκριτική αξιολόγηση με άλλα κράτη ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων», υπογράμμισε ο κ. Πρεζεράκος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται το φως στο τούνελ μέσω του εμβολιασμού».

«Υπομονή, έμεινε λίγος χρόνος από εδώ και πέρα», τόνισε ο κ. Πρεζεράκος.

ΕΟΔΥ: Υπό πίεση οι ΜΕΘ

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, 1.677 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 118.045, εκ των οποίων το 52.7% άνδρες.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 5.038 (4.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 33.160 (27.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Την ίδια ώρα, 578 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 172 (29.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 691 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 95 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3.289 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1312 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ