ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Σηκώνουν ρολά λιανεμπόριο και κομμωτήρια - Τι εξετάζεται για τις εκκλησίες

Κορωνοϊός: Σηκώνουν ρολά λιανεμπόριο και κομμωτήρια - Τι εξετάζεται για τις εκκλησίες
INTIME

Το γεγονός ότι η μικρή αποκλιμάκωση του β' κύματος του κορωνοϊού δεν επιτρέπει ιδιαίτερη χαλάρωση των μέτρων του lockdown είναι σαφές εδώ και ημέρες, με την κυβέρνηση να εξετάζει πολύ προσεκτικά το άνοιγμα κάποιων τομέων της αγοράς και να ανακοινώνει την Παρασκευή τις τελικές αποφάσεις. Την ίδια ώρα, «γρίφος» παραμένει το ζήτημα των λειτουργιών στις εκκλησίες.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το «πράσινο φως» αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου με click away από αυτήν την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, ενώ ένα 24ωρο αργότερα, τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξουν τα μικρά βιβλιοπωλεία και τα κομμωτήρια.

Σε αυτό το «κύμα» ανοίγματος της αγοράς, δεν εντάσσονται τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, τα πολυκαταστήματα, τα μεγάλα καταστήματα παιχνιδιών και οι αλυσίδες, καθώς υπάρχουν φόβοι για τις επιπτώσεις συναθροίσεων και μαζικών μετακινήσεων των πολιτών.

Έτσι, σε αυτήν την πρώτη φάση ανοίγματος που θα πραγματοποιηθεί Κυριακή και Δευτέρα φαίνεται ότι περιλαμβάνονται μόνο το λιανεμπόριο, τα μικρά βιβλιοπωλεία, τα ανθοπωλεία και τα κομμωτήρια, με τα μέτρα της μάσκας, των αποστάσεων και του click away, όπως έχει προαναγγείλλει ήδη το CNN Greece.

Οσον αφορά τα μικρά καταστήματα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι λοιμωξιολόγοι προτείνουν το άνοιγμα να αφορά μόνο κομμωτήρια και μικρά βιβλιοπωλεία, ενώ τα υπόλοιπα καταστήματα να λειτουργήσουν με click away.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το πρωί της Παρασκευής και θα ανακοινωθούν λίγες ώρες αργότερα από τον Στέλιο Πέτσα και τον Αδωνι Γεωργιάδη.

Όπως έγινε γνωστό, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, η οποία θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως, την Παρασκευή στις 11:00, θα συμμετάσχει και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, προκειμένου να παρουσιαστούν τα μέτρα που θα ισχύσουν ενόψει των εορτών.

Ανοικτές οι μεγάλες αλυσίδες για επαγγελματίες

Πέραν του ανοίγματος του λιανεμπορίου για τα μικρά καταστήματα, οι μεγάλες αλυσίδες, που δραστηριοποιούνται κυρίως στον κλάδο των προϊόντων τεχνολογίας, του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και των ηλεκτρικών συσκευών προχωρούν σε επαναλειτουργία των φυσικών τους καταστημάτων υπό την προϋπόθεση οι πελάτες να είναι επιχειρήσεις ή ελεύθεροι επαγγελματίες. Ανοίγουν δηλαδή στο κομμάτι του B2B εμπορίου.

Το φαινόμενο αυτό έχει λάβει ευρείες διαστάσεις με το σύνολο σχεδόν των εν λόγω επιχειρήσεων να προχωρούν σε αυτή την ενέργεια, πιεζόμενες και από τους ανταγωνιστές τους.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που είχε εκδοθεί στις 6 Νοεμβρίου προέβλεπε τη λειτουργία του χονδρεμπορίου με συγκεκριμένους ΚΑΔ. Στην τελευταία απόφαση που εκδόθηκε το Σάββατο για παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου έχουν προστεθεί και οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για την εκτέλεση της εν λόγω εμπορικής δραστηριότητας (έγγραφο απόδειξης επαγγελματικής ιδιότητας, αγορές μόνο με τιμολόγιο, απαγόρευση εισόδου μη επαγγελματία αυτοτελώς ή ως συνοδού).

Τι εισηγήθηκαν οι λοιμωξιολόγοι

Κλειστά τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, ωστόσο άνοιγμα για κομμωτήρια και συνοικιακά βιβλιοπωλεία είναι σε γενικές γραμμές η εισήγηση των λοιμωξιολόγων στην κυβέρνηση που αναμένεται να λάβει και να ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις της για την άρση των μέτρων αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού την Παρασκευή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι λοιμωξιολόγοι πρότειναν το άνοιγμα να αφορά μόνο κομμωτήρια και μικρά βιβλιοπωλεία, ενώ τα υπόλοιπα καταστήματα να λειτουργήσουν με click away.

Υπενθυμίζεται ότι το click away προβλέπει τα εξής:

– Γίνεται ηλεκτρονική παραγγελία του προϊόντος

– Ο καταναλωτής προπληρώνει το προϊόν

– Με το αποδεικτικό παραγγελίας-πληρωμής παραλαμβάνει το προϊόν από ειδικά διαμορφωμένο, εξωτερικό χώρο του καταστήματος.

Παράλληλα, οι λοιμωξιολόγοι φαίνεται ότι είπαν «όχι» στο άνοιγμα μεγάλων εμπορικών κέντρων και μεγάλων καταστημάτων παιχνιδιών.

Οι ειδικοί ζητούν να μην υπάρξει περιθώριο για μεγάλη κινητικότητα για να αποφευχθεί νέα δραματική αύξηση κρουσμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι προς αυτήν τη λύση είχε προϊδεάσει με δηλώσεις του ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στις νοσηλευτικές μονάδες, που φτάνει στο 90% στη Βόρεια Ελλάδα και το 80% στην Αττική, και αυτό φρενάρει την κατάσταση σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα.

Ο «γρίφος» για τις εκκλησίες

Την ίδια ώρα, να ανοίξουν για τους πιστούς οι ναοί την περίοδο των Χριστουγέννων, τηρώντας τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, ζητούν οι ιεράρχες. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης φαίνεται να περιλαμβάνει περισσότερες λειτουργίες τα Χριστούγεννα και τα Φώτα.

Ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, εξετάζεται την παραμονή των Χριστουγέννων ο Μέγας Εσπερινός να πραγματοποιηθεί στις 21:00 και μία δεύτερη θεία λειτουργία να τελεστεί στις 23:00.

Παράλληλα, για τα Χριστούγεννα υπάρχουν σκέψεις για τρεις λειτουργίες - στις 05:00, στις 07:00 και στις 09:00 ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Ανάλογες σκέψεις υπάρχουν και για τα Φώτα, με τρεις λειτουργίες, ενώ ο αγιασμός των Υδάτων στις περιοχές που παραδοσιακά γίνεται, να τελεστεί μόνο με την παρουσία του ιερέα της ενορίας χωρίς πιστούς. Υπάρχει, δε, και η σκέψη να αποφευχθεί η λιτάνευση και κάθε ιερέας να ρίξει το σταυρό στην κολυμπήθρα του ναού του.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 1.534 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 23 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 121.253, εκ των οποίων το 52,7% άνδρες.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 5.066 (4,2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 34.181 (28,2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 571 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 166 (29,1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76,7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 697 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 81 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3.370 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1351 (40,1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96,0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ