ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Κληρώνει» για ρεβεγιόν - Επί ποδός για το click away

Κορωνοϊός: «Κληρώνει» για ρεβεγιόν - Επί ποδός για το click away
Από τη Δευτέρα στα βιβλιοπωλεία θα ισχύει ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. INTIME

Στραμμένο στην πρεμιέρα του click away είναι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, με όλα τα μέσα και τις πηγές πληροφόρησης που διαθέτει να μεταδίδουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όλοι οι διαθέσιμοι ελεγκτικοί φορείς βρίσκονται από το πρωί επί ποδός, ώστε να επιτευχθεί ο διακηρυγμένος στόχος, που δεν είναι άλλος από την αποτροπή κάθε ενδεχόμενου να πέσει πάνω από το φειδωλό άνοιγμα της αγοράς με click away η παραμικρή «σκιά» ότι υπάρχει ρίσκο.

Με το άνοιγμα της αυλαίας για τα βιβλιοπωλεία και για τα κομμωτήρια από την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, διευρύνονται οι τομείς σε έναν ελεγκτικό μαραθώνιο, με την κυβέρνηση να έχει διαμηνύσει ότι δεν επιθυμεί, αλλά είναι αποφασισμένη να επαναφέρει την αγορά στο καθεστώς lockdown, εάν καταγραφεί η οποιαδήποτε παρέκκλιση από τους κανόνες.

Αυτή είναι και η απαραίτητη συνθήκη ώστε να ενισχυθεί η ταχύτητα στον ρυθμός αποκλιμάκωσης των υγειονομικών δεικτών. Έτσι θα της επιτραπεί να θέσει σε εφαρμογή, χωρίς άλλη αναβολή, τα επόμενα στάδια του μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού της αλλά και συνολικά τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της.

Από τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν από την αποτίμηση της απόδοσης των μέτρων, αναμένεται η κυβέρνηση να προσδιορίσει και ποια νέα βήματα είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν για να συμπληρωθεί το παζλ της εορταστικής περιόδου.

Έχει αποκλειστεί η περαιτέρω διεύρυνση του ωραρίου και δη η επέκταση του μετά τα μεσάνυχτα. Απομένει ωστόσο να εξεταστεί και να αποφασιστεί τα προσεχή εικοσιτετράωρα από την κυβέρνηση το μοντέλο με το οποίο θα μπορούν να πραγματοποιηθούν οι επισκέψεις σε συγγενικά ή φιλικά σπίτια, παραμονές και πιθανώς ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Οι υφιστάμενοι περιορισμοί άλλωστε, δεν περιλαμβάνουν κάποια ειδική αριθμητική πρόβλεψη μέσω του συστήματος του 13033, που να καθιστούν νόμιμη τη μετακίνηση ούτε πριν αλλά ούτε και μετά την ώρα έναρξη της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Πάντως, ανάλογα και με την πορεία της καμπύλης των επιδημιολογικών δεδομένων, δεν πρέπει να αποκλείεται η εναλλακτική των πρόωρων ρεβεγιόν, δηλαδή το μεσημέρι, για τα οποία, ωστόσο θα ισχύσουν οι ίδιοι κανόνες σε ό,τι αφορά στον επιτρεπόμενο αριθμό των συνδαιτυμόνων που θα περιλαμβάνει το γιορτινό τραπέζι, ώστε όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, να είναι ασφαλές.

Είναι επίσης ξεκάθαρη η πρόθεση για την επίδειξη της απαιτούμενης ευελιξίας που απαιτείται για συγκεκριμένες κατηγορίες που δεν θα εμπίπτουν στον γενικό κανόνα απαγόρευσης στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Τέτοιες είναι φοιτητές, οι οποίοι σπουδάζουν σε διαφορετικό νομό από εκείνον της καταγωγής τους, οι οπλίτες θητείας και φυσικά όσοι εργάζονται σε διαφορετική περιφερειακή ενότητα από εκείνη στην οποία βρίσκεται η μόνιμη κατοικία τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ