ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Άνοιγμα χριστουγεννιάτικης αγοράς υπό δαμόκλειο σπάθη

Κορωνοϊός: Άνοιγμα χριστουγεννιάτικης αγοράς υπό δαμόκλειο σπάθη
AP Photo/Petros Giannakouris

Η διαφαινόμενη τάση μείωσης του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα, το οποίο παραμένει υψηλό -ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα- σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη ασφυκτική πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας αφήνουν μικρά περιθώρια για την άρση του lockdown. Ωστόσο το πρώτο διστακτικό βήμα έγινε σήμερα, Κυριακή, με την έναρξη του του click away στα εμπορικά καταστήματα της επικράτειας.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την εφαρμογή του μέτρου είναι θετικές καθώς δεν παρατηρήθηκαν φαινόμενα συνωστισμού, ενώ από αύριο Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου νέες δραστηριότητες μπαίνουν στο «πείραμα» της εορταστικής περιόδου.

Τα κομμωτήρια και τα κουρεία όλης της χώρας θα ανοίξουν αύριο τις πόρτες τους με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για το προσωπικό και τους πελάτες, ενώ πρέπει να υπάρχει απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας.

Ρολά ανεβάζουν και τα βιβλιοπωλεία με ανώτατο όριο τους 3 πελάτες για καταστήματα μέχρι 100 τετραγωνικά και 1 άτομο για κάθε επιπλέον 15 τετραγωνικά και δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου, από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Επαναλειτουργούν από αύριο, Δευτέρα, και τα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ) για μοτοσικλέτες, επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης και φορτηγά αυτοκίνητα μεικτού βάρους έως 3,5 τόνους.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 7 Δεκεμβρίου έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν και πάλι οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης αμιγώς εποχιακών χριστουγεννιάτικων ειδών.

Σε κάθε περίπτωση η μετακίνηση πρέπει να γίνεται με την αποστολή SMS στο 13033 με τον κωδικό 2.

«Παράθυρο» για εμπορικά κέντρα και shops in a shop

Τα εμπορικά κέντρα θα μπορούν επίσης, υπό προϋποθέσεις, να πωλούν τα προϊόντα τους στους καταναλωτές, αρκεί να έχουν ειδικό σημείο πώλησης σε χώρο εξωτερικώς του εμπορικού κέντρου από αύριο, Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου.

Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κλειστού τύπου εμπορικά κέντρα και όσες λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in a-shop), μπορούν να αναπτύξουν τη διαδικασία εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας (click away) σε ανοιχτό εξωτερικό χώρο.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα καταστήματα και υποκαταστήματα αλυσίδων μέσα σε εμπορικά κέντρα, θα μπορούν να βγάζουν «τραπεζάκι έξω» και να λειτουργούν με τη μέθοδο του click away.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το πλαίσιο που θα μπορούσε αυτό να υλοποιηθεί με ασφάλεια για τη δημόσια υγεία, καθώς υπάρχουν εμπορικά κέντρα που δεν διαθέτουν μεγάλους εξωτερικούς χώρους.

Αντιδράσεις για το πλαίσιο λειτουργίας της εορταστικής αγοράς

Την πεποίθηση ότι ούτε το click away θα βοηθήσει να μην χαθεί ο εορταστικός τζίρος για τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις εκφράζει το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Το διοικητικό συμβούλιο ασχολήθηκε με το νέο πλαίσιο λειτουργίας της εορταστικής αγοράς, και εξέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας και προτάσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις.

Μετά τις εξαγγελίες μέτρων της κυβέρνησης το ΔΣ δηλώνει ότι διαμαρτύρεται για: «την επινόηση και καθιέρωση αδοκίμαστων και αμφιλεγόμενων πρακτικών τύπου click away, που πρακτικά ευνοούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις και για τη μη εφαρμογή κανόνων ισοτιμίας, ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους τους κλάδους του λιανικού εμπορίου».

«Εκτιμούμε ότι μόνο το 10% των επιχειρήσεων της χώρας έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις πωλήσεις μέσω του click away», αναφέρει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, στον απόηχο των σημερινών αποφάσεων της κυβέρνησης που θέλουν κλειστό το λιανεμπόριο και λειτουργία με το σύστημα click away.

Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με αυτό το σύστημα, συνεχίζει ο κ. Χατζηθεοδοσίου τονίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι κύριοι Γεωργιάδης και Πέτσας κρίνονται απαραίτητα προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία. «Απαιτείται όμως να προστατευθεί και η επιχειρηματιότητα», προειδοποιεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ