ΕΛΛΑΔΑ

Τα Χριστούγεννα του lockdown: Δύο SMS, απαγόρευση κυκλοφορίας και «επιδρομή ελέγχων»

Τα Χριστούγεννα του lockdown: Δύο SMS, απαγόρευση κυκλοφορίας και «επιδρομή ελέγχων»
AP Photo/Thanassis Stavraki

Με καλό καιρό αλλά με πρωτόγνωρους περιορισμούς γιορτάζονται τα φετινά Χριστούγεννα εν μέσω πανδημίας κι ενώ η πολυπόθητη αποκλιμάκωση των επιδημικών δεικτών φαίνεται πως αργεί ακόμη. 

Οι εικόνες από το κέντρο της πρωτεύουσας τις τελευταίες ημέρες, που σε τίποτα δεν θυμίζουν lockdown, σε συνδυασμό με τον σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων στην Αττική, δεν επιτρέπουν εφησυχασμό ούτε τα Χριστούγεννα.

Ήδη, τα «καμπανάκια» χτύπησαν με την ανανέωση του αυστηρού lockdown σε Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Μάνδρα και Κοζάνη, ενώ σκληρότερα μέτρα εφαρμόζονται από τα ξημερώματα της ημέρας των Χριστουγέννων και στις Θεσπιές Βοιωτίας. Τα μέτρα αυτά θα βρίσκονται σε ισχύ έως την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου σε Δ. Αττική και Κοζάνη και έως τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου στις Θεσπιές. Η γγ Πολιτικής Προστασίας εξήγησε ότι εξετάστηκε με προσοχή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις περιοχές αυτές και η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Επί ποδός πάνω από 5.000 αστυνομικοί

Για το λόγο αυτό φαίνεται πως εκτός από τον στενό κύκλο της οικογένειάς μας φέτος θα κάνουμε Χριστούγεννα και με... την αστυνομία. Κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας και των ελεγκτικών μηχανισμών (Λιμενικό, Δημοτική Αστυνομία) βρίσκονται επί ποδός για να επιτηρήσουν την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων.

Αυτή άλλωστε θα αποτελέσει crash test ενόψει Πρωτοχρονιάς. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ήταν απόλυτα ξεκάθαρος κατά την ενημέρωση της Τρίτης, όταν ερωτήθηκε κατά πόσο θα επανεξεταστεί το εορταστικό πλαίσιο ενόψει Πρωτοχρονιάς αν η κατάσταση τα Χριστούγεννα ξεφύγει, έδωσε την μονολεκτική απάντηση: «Ναι».

Για το λόγο αυτό, σε διπλή σύσκεψη το Μέγαρο Μαξίμου επισφραγίστηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να αποφευχθεί η παραμικρή χαλάρωση, θέτοντας σε πλήρη ετοιμότητα τον κρατικό μηχανισμό για την πιστή εφαρμογή των μέτρων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί με επίγεια και εναέρια μέσα (drones) συμβάλλουν στην τήρηση των μέτρων, ενώ μπλόκα ελέγχου έχουν στηθεί στα:

· διόδια

· κομβικά σημεία στο οδικό δίκτυο,

· εισόδους-εξόδους των πόλεων,

· υπεραστικά λεωφορεία και ΚΤΕΛ, πλατείες

· και οπουδήποτε μπορεί να δημιουργηθεί συγχρωτισμός.

Οι οδηγίες για τα Χριστούγεννα

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, τα Χριστούγεννα θα εορταστούν φέτος με εκτεταμένους ελέγχους και περιορισμένο αριθμό ατόμων (δύο οικογένειες ή μέχρι 9 άτομα) στο γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων.

Οι συναντήσεις σε κλειστούς χώρους με αρκετό κόσμο, με τραγούδια και δυνατές ομιλίες, χωρίς χρήση μάσκας δημιουργούν τις βέλτιστες συνθήκες υπερμετάδοσης του ιού και γι' αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να τις αποφύγουμε όσο το δυνατό περισσότερο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ιδανικό είναι να κάνουμε γιορτές μόνο με την οικογένεια μας, ή εάν συναντηθούμε με άλλη οικογένεια ιδανικά θα πρέπει να είναι η ίδια σε όλες τις περιστάσεις, ώστε να διατηρηθεί η λεγόμενη «κοινωνική φούσκα» κατά τη διάρκεια των εορτών.

Εννοείται ότι εάν έχουμε συμπτώματα δεν θα πρέπει να συμμετέχουμε στις συναντήσεις, να φοράμε μάσκες όπου είναι δυνατόν και να φροντίζουμε για την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και του καλού αερισμού του χώρου.

Σε περίπτωση υπεράριθμων, η αστυνομία μπορεί να διενεργήσει έλεγχο μετά από καταγγελία, παρουσία εισαγγελέα και να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Και τα Χριστούγεννα, όπως και τις υπόλοιπες ημέρες, ισχύει η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 05:00. Σε περίπτωση που θέλουμε να μετακινηθούμε για να μεταβούμε σε μια άλλη οικία για το γιορτινό τραπέζι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον κωδικό 6 στο SMS που θα στείλουμε στο 13033.

Για την ημέρα των Χριστουγέννων επιτρέπεται η μετακίνηση για μετάβαση σε σπίτια συγγενών, με όλους τους κανόνες που προβλέπονται στη σχετική ΚΥΑ, δηλαδή δύο άτομα συγγενείς πρώτου βαθμού με μάσκες στο αυτοκίνητο και ανήλικα τέκνα αν υπάρχουν.

Αν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι σε ένα αυτοκίνητο επιβαίνουν έως τέσσερα άτομα –μέλη της ίδιας οικογένειας– αυτό δεν θα συνιστά παράβαση ούτε θα επιδίδεται πρόστιμο.

Επισημαίνεται ότι χρειάζεται διαφορετικό SMS για την μετάβαση στο συγγενικό σπίτι που είναι το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και διαφορετικό για την επιστροφή.

Τι ισχύει για τις εκκλησίες

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση στους ναούς της χώρας επιτρέπεται να εκκλησιαστούν έως και 25 άτομα, με την τήρηση της αναλογίας ένα άτομο ανά 15 τμ ναού. Στους μητροπολιτικούς ναούς ο αριθμός αυτός δύναται να φθάσει μέχρι τα 50 άτομα, εφόσον βεβαίως τα τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας τούς το επιτρέπουν.

Για την αποφυγή εικόνων συνωστισμού, σε ορισμένους ναούς θα γίνουν δύο ή ακόμη και τρεις Λειτουργίες.

Πιστοί περιμένουν στην είσοδο για να εισέλθουν για να προσκυνήσουν, ενώ μπαίνουν μέσα ανά δύο άτομα.

Η μετάβαση στους ναούς γίνεται υποχρεωτικά με SMS στο 13033 και κωδικό 6. Στην περίπτωση παραβίασης των μέτρων, προβλέπεται πρόστιμο 300 ευρώ για τους ευρισκόμενους στο ναό -που διπλασιάζεται χωρίς το SMS- και 1.500 ευρώ για τον ιερέα.

Οι ίδιοι περιορισμοί θα επαναληφθούν για την Πρωτοχρονιά και των Φώτων, που επίσης δεν θα επιτραπεί ο Αγιασμός σε εξωτερικούς χώρους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ