ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί τη Δευτέρα - Εντός της εβδομάδας 83.850 νέες δόσεις στη χώρα

Κορωνοϊός: Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί τη Δευτέρα - Εντός της εβδομάδας 83.850 νέες δόσεις στη χώρα
Η Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ, η πρώτη Ελληνίδα που εμβολιάστηκε κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας AP Photo/Yorgos Karahalis, Pool

Μετά τη συμβολική έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στη χώρα, Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, η πρώτη ουσιαστική φάση της επιχείρησης «Ελευθερία» αναμένεται να ξεκινήσει τα πρώτα εικοσιτετράωρα του Ιανουρίου, δεδομένου ότι η Ελλάδα αναμένει στις 30 Δεκεμβρίου την παραλαβή της πρώτης μεγάλης παρτίδας εμβολίων των Pfizer και BioNTech 83.850 δόσεων.

Σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής -Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Αττικό, Θριάσιο και Ασκληπιείο Βούλας- ξεκίνησε και θα συνεχιστεί ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Υγείας, σειρά θα πάρουν οι εργαζόμενοι στην υγεία στο σύνολο της επικράτειας.

Οι παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό της χώρας μας, με βάση την ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι να παραδοθούν έως το τέλος Ιανουαρίου 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου, του νέου έτους.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει ανακοινώσει ότι θα επισπεύσει τη συνεδρίασή προκειμένου να γνωμοδοτήσει για την έγκριση ή μη εμβολίου της Moderna, με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπογράψει σύμβαση για αρχική αγορά 80 εκατομμυρίων δόσεων για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Η απόφαση του ΕΜΑ θα ληφθεί -εκτός απροόπτου- στις 6 Ιανουαρίου και αν δοθεί το «πράσινο» φως στο εμβόλιο της Moderna όπως αναμένεται, η Ελλάδα στοχεύει στην ολοκλήρωση των εμβολιασμών όλων των υγειονομικών, των εργαζομένων και φιλοξενούμενων σε δομές ηλικιωμένων αλλά και των ευπαθών ομάδων μεγάλης ηλικίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από τις Pfizer και BioNTech 1.265.550 δόσεις του εμβολίου.

Στις 4 Ιανουαρίου η πρώτη φάση εμβολιασμών

Στον εμβολιασμό προτεραιότητα έχει δοθεί στους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υγείας, τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και σε όσους βρίσκονται σε κλειστές δομές και δομές φροντίδας, καθώς και όσους υπηρετούν σε σημαντικές υπηρεσίες του κράτους.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Υγείας, όλοι οι υγειονομικοί της Αττικής που έχουν δηλώσει γραπτώς ότι θέλουν να εμβολιαστούν, θα έχουν λάβει την πρώτη δόση μέχρι και τις 3 Ιανουαρίου. Πρόκειται για περισσότερους από 2.900 εργαζομένους.

Τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, αναμένεται να ξεκινήσει ουσιαστικά η πρώτη φάση του επιχειρησιακού σχεδίου εμβολιασμού βάσει του οποίου σε 70.000 θα έχει χορηγηθεί η πρώτη δόση του εμβολίου.

Ποια πρόσωπα θα εμβολιαστούν από τη Δευτέρα

Αύριο, Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, θα εμβολιαστούν στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στις 11:45, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στις 12:15 και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στις 12:45.

Την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ στις 4 Ιανουαρίου θα εμβολιαστεί η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θα εμβολιαστούν οι επικεφαλής των εξής υπουργείων:

  • Εξωτερικών – Νίκος Δένδιας
  • Προστασίας του Πολίτη – Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
  • Εθνικής Άμυνας – Νίκος Παναγιωτόπουλος
  • Υγείας – Βασίλης Κικίλιας
  • Ψηφιακής Διακυβέρνησης – Κυριάκος Πιερρακάκης

Επίσης οι πρόεδροι του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας και του Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, Θεανώ Καρποδίνη, όπως και οι επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας.

Οι πρώτοι συμβολικοί εμβολιασμοί είναι γεγονός

Το πρώτο σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έγινε την Κυριακή, καθώς ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας που μετρά περισσότερους από 4.600 νεκρούς λόγω της Covid-19 μέσα σε 10 μήνες.

Με τον εμβολιασμό της νοσηλεύτριας της ΜΕΘ του «Ευαγγελισμός» Ευσταθίας Καμπισιούλη και του φιλοξενούμενου σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Μιχάλη Γιοβανίδη, ξεκίνησε στη 1 το μεσημέρι επισήμως η επιχείρηση «Ελευθερία» που έχει ως στόχο τη λεγόμενη «ανοσία της αγέλης» μέχρι το καλοκαίρι, και τον εμβολιασμό του 70% του γενικού πληθυσμού.

Ωστόσο, λόγω της –μέχρι στιγμής– περιορισμένης διαθεσιμότητας των εμβολίων καθώς μόνο το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech έχει πάρει το «πράσινο» φως από τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ, ορισμένοι επιστήμονες και ειδικοί εκφράζουν την άποψη πως η διαδικασία αυτή μπορεί να κρατήσει μέχρι το τέλος του έτους.

«Είμαι η πρώτη Ελληνίδα και νοσηλευτήρια, μεγάλη τιμή, τιμάται όλος ο ιατρικός κλάδος αποτελεί μια τιμητική επιλογή και αναγνώριση του έργου και της προσφοράς μας», δήλωσε η νοσηλεύτρια της ΜΕΘ του «Ευαγγελισμός», η οποία ήταν ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε κατά της Covid-19 στην Ελλάδα.

Η Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο «Ευαγγελισμός», πέρασε στην ιστορία ως η πρώτη Ελληνίδα που εμβολιάστηκε κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας.AP Photo/Yorgos Karahalis, Pool

Λίγα λεπτά αργότερα εμβολιάστηκε ο 85χρονος Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στα Μελίσσια.

Αμέσως μετά, μέλη της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας βρέθηκαν στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής προκειμένου να τους χορηγηθεί η πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer και BioNTech, σε μία κίνηση συμβολισμού ώστε να προτρέψουν όλον τον κόσμο να εμβολιαστεί.

Ο τρίτος πολίτης της χώρας που εμβολιάστηκε κατά του κορωνοϊού έγινε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Τα φετινά Χριστούγεννα, το καλύτερο δώρο μάς το έκανε η επιστήμη» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας:

«Θα μπορέσουμε να φύγουμε από αυτή την περιπέτεια, να πάρουμε πίσω τις ζωές μας, να αναπτύσσουμε την ελευθερία μας, να ανταμώσουμε πάλι, να αγκαλιάσουμε τους δικούς μας».

sakellaropoulou-emvoliasmos.jpg
Εμβολιάστηκε κατά του κορωνοϊού η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»ΓΤ ΠτΔ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

Τη «σκυτάλη» πήρε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εμβολιάστηκε στο νοσοκομείο «Αττικόν» παρουσία του καθηγητή λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα.

«Είναι μια σπουδαία ημέρα για την επιστήμη, μια σπουδαία ημέρα για την ΕΕ η οποία κατάφερε και παρέδωσε το εμβόλιο την ίδια ημέρα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες κάνοντας πράξη το μήνυμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», δήλωσε ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά τον εμβολιασμό του.

mitsotakis-emvoliasmos.jpg
Τη πρώτη δόσου του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού έλαβε λίγο πριν τις 14:30 το μεσημέρι της Κυριακής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.Kostas Tsironis/Pool via AP

Το CNN Greece κατέγραψε λεπτό προς λεπτό την ιστορική πρώτη ημέρα των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στη χώρα

Την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού έλαβε το μεσημέρι της Κυριακής και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

«Ο εμβολιασμός είναι σίγουρα μια ιστορική στιγμή. Μια στιγμή που όλοι περιμέναμε» δήλωσε ο κ. Τσιόδρας μετά τον εμβολιασμό του.

«Για την ανάπτυξη και την έγκριση των νέων εμβολίων ίσχυσαν και ισχύουν όλες οι νομικές επιταγές και υψηλές προδιαγραφές που ισχύουν για όλα τα εμβόλια» διευκρίνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ