ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Τα 4 «αλλά» πίσω από τo μειωμένο αριθμό κρουσμάτων – Πού παραμένουν υψηλά

Κορωνοϊός: Τα 4 «αλλά» πίσω από τo μειωμένο αριθμό κρουσμάτων – Πού παραμένουν υψηλά
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε τροχιά αισιοδοξίας έχει μπει από χθες η χώρα αναφορικά με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, με την έναρξη των πρώτων εμβολιασμών.

Την αισιοδοξία εντείνουν ασφαλώς και η αισθητή μείωση, μετά από ενάμιση μήνα αυστηρών περιορισμών, στα κρούσματα, τον αριθμό των νεκρών αλλά και των διασωληνωμένων λόγω Covid-19.

Αν και αργά, ο ρυθμός εξάπλωσης της νόσου φαίνεται πως υποχωρεί, ενώ ενθαρρυντικά είναι και τα νέα από το πεδίο των λυμάτων, κάτι που θεωρείται αντιπροσωπευτικό της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας.

Και μπορεί η Ελλάδα να είναι και πάλι «πράσινη» στον σχετικό ευρωπαϊκό χάρτη αναφορικά με τον δείκτη θετικότητας –από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη- ωστόσο η καλή εικόνα των τελευταίων ημερών κάθε άλλο από εφησυχασμό πρέπει να προκαλεί, τονίζουν οι ειδικοί.

Και οι λόγοι είναι τέσσερις:

  • Μπορεί η γενικότερη εικόνα της χώρας να είναι αισθητά βελτιωμένη τις τελευταίες εβδομάδες, υπάρχουν ωστόσο περιοχές που παραμένουν στο «κόκκινο», όπως το κέντρο της Αθήνας, η Δυτική Αττική και η Θεσσαλονίκη, ενώ ακολουθούν είναι η Καρδίτσα, η Λάρισα και η Μαγνησία. Ο ρυθμός συρρίκνωσης της επιδημίας στη Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να είναι ταχύτερος σε σχέση με την Αττική. Η πίεση, ωστόσο, στη βόρεια Ελλάδα συνεχίζεται. Αυτό φαίνεται από τα κρούσματα που καταγράφονται μειωμένα στις περισσότερες περιοχές αλλά αποτυπώνεται και στα στοιχεία των νοσηλευομένων. Στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας βρίσκονται 1.062 ασθενείς σε απλές κλινικές και άλλοι 234 σε ΜΕΘ.

  • Ακολουθώντας τους ρυθμούς των ημερών, ο αριθμός των τεστ είναι μειωμένος τις τελευταίες ημέρες. Χαρακτηριστικά την Κυριακή, οπότε και εντοπίστηκαν μόλις 342 κρούσματα κορωνοϊού, ο αριθμός των τεστ που είχε διενεργηθεί ήταν μόλις 143, όταν κατά μέσο όρο καθημερινά διενεργούνται 27.000 – 30.000 τεστ. Αντίστοιχα, περίπου 6.000 έλεγχοι είχαν ανακοινωθεί την επομένη των Χριστουγέννων όταν είχαν εντοπιστεί262 κρούσματα.
  • Μπορεί η έναρξη των εμβολιασμών να προκάλεσε γενικευμένη ευφορία, ωστόσο η ανοσοποίηση του γενικού πληθυσμού αργεί ακόμη. Μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στο Mega, ο καθηγητής Νίκος Σύψας προειδοποίησε πως «πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του ελληνικού πληθυσμού για να κάνουμε το τείχος ανοσίας, για να είναι ασφαλείς και όσοι δεν θα έχουν εμβολιαστεί». «Εάν δεν πετύχουμε το 70%, η πανδημία θα συνεχίσει να υπάρχει», τόνισε.
  • Ο τέταρτος λόγος έχει να κάνει με την αυξημένη κίνηση, σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένη, που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες τόσο στους δρόμους της πόλης όσο και στα καταστήματα λόγω εορτών. Όσο κι αν οι ειδικοί απεύθυναν έκκληση να γιορτάσουμε μέσα στο στενό οικογενειακό μας περιβάλλον τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, είναι βέβαιο ότι… παρατυπίες έγιναν και σε ένα βαθμό αναμένεται να αποτυπωθούν τις επόμενες ημέρες στον επιδημιολογικό χάρτη.

Με βάση άλλωστε την επιδημιολογική εικόνα της εορταστικής περιόδου οι ειδικοί θα υποβάλλουν και την εισήγησή τους για τη συνέχιση ή μη του «απαγορευτικού» το οποίο ισχύει στη χώρα από τις 7 Νοεμβρίου, και μετά τις 7 Ιανουαρίου που λήγει η εφαρμογή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ