ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Από τις 20 Ιανουαρίου ο εμβολιασμός του πληθυσμού - Αύριο φθάνουν 83.850 δόσεις

Κορωνοϊός: Από τις 20 Ιανουαρίου ο εμβολιασμός του πληθυσμού - Αύριο φθάνουν 83.850 δόσεις
AP Photo / Cecilia Fabiano/ La Presse

Την έναρξη των εμβολιασμών σε επίπεδο γενικού πληθυσμού στις 20 Ιανουαρίου 2021 έναντι του κορωνοϊού στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ελευθερία», αλλά και τα κριτήρια προτεραιοποίησης των εμβολιασμών ανακοίνωσαν το απόγευμα της Δευτέρας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. 

Όπως δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, «μέχρι σήμερα Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου στα πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας εμβολιάστηκαν 471 άτομα και αναφέρθηκεμόνον ένα περιστατικό ελαφράς αλλεργικής αντίδρασης».

Τόνισε επίσης ότι «αύριο παραλαμβάνουμε άλλες 83.850 δόσεις του εμβολίου της Pfizer».

Στις 20 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, με την ηλεκτρονική πλατφόρμα να ανοίγει τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα.

Αυτός θα γίνεται με τρεις τρόπους:

  • Μέσω της άυλης συνταγογράφησης
  • Μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr
  • Mέσω φαρμακείου ή μέσω ΚΕΠ

Για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, όσοι θα λαμβάνουν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, θα μπορούν να λαμβάνουν σε ψηφιακή μορφή πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα μπορούν να το αξιοποιούν για προσωπική χρήση και θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία του εμβολιαζόμενου (πότε εμβολιάστηκε κλπ.).

Απαραίτητος ο ΑΜΚΑ για τον εμβολιασμό

Όπως διευκρίνισε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) είναι απαραίτητος για τον εμβολιασμό των πολιτών.

Συνεπώς, όπως είπε, όσοι πολίτες δεν έχουν ΑΜΚΑ, θα πρέπει να καταφεύγουν στα κατά τόπου ΚΕΠ για να προχωρούν στην άμεση έκδοσή του.

Δείτε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας

Από την πλευρά της, η κυρία Θεοδωρίδου χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα της έναρξης των εμβολιασμών ως «ημέρα χαράς και γιορτής».

Βαθμιαία θα έρχονται και μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίων, γεγονός που θα επιτρέπει τον εμβολιασμό περισσότερων ομάδων.

Τα κριτήρια προτεραιοποίησης για τους εμβολιασμούς

Α. Ο αυξημένος κίνδυνος από νόσηση: Η μεγάλη ηλικία αποτελεί το νούμερο ένα κίνδυνο για βαριά νόσηση.

Β. Ο αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεσης στον ιό: Σε αυτή την περίπτωση γίνεται λόγος για τους υγειονομικούς. Οι υγειονομικοί αποτελούν το παράδειγμα και τον φωτεινό φάρο για τους υπόλοιπους, ώστε να εμβολιαστούν.

Γ. Η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων και ηλικιώμενων που ζούν σε δομές αποκατάστασης ή φιλοξενίας.

Στην προτεραιοποίηση δεν περιλαμβάνονται παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών, καθώς δεν υπάρχουν μελέτες που να υποδεικνύουν την ανάγκη εμβολιασμού σε παιδιά.

Για τις εσφαλμένες εντυπώσεις επί των εμβολίων

Η κυρία Θεοδωρίδου επισήμανε ότι οι αλλεργίες από τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Υπάρχει στο εμβολιαστικό κέντρο μία προετοιμασία έναντι οποιασδήποτε αλλεργικής αντίδρασης. Επομένως στο ερώτημα «έχω αλλεργική ρινίτιδα μπορώ να εμβολιαστώ;» η απάντηση είναι θετική, επέμεινε η κυρία Θεοδωρίδου.

Για το θέμα των μεταλλάξεων

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, ο κορωνοϊός και στο παρελθόν και στο μέλλον θα παρουσιάζει μεταλλάξεις, είναι μια απολύτως φυσιολογική διαδικασία. Οι επιστήμονες και ο ΠΟΥ παρακολουθούν το φαινόμενο, ωστόσο αυτές οι αλλαγές δεν συνιστούν μέχρι στιγμής μια σπουδαία μεταβολή ως προς την ανάπτυξη του εμβολίου.

«Ο πιο επικίνδυνος ιός είναι αυτός της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων. Αυτό το φαινόμενο υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας. Μόνο με την επιστημονική τεκμηριωμένη γνώση μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση», κατέληξε η ίδια.

Ποιοι εμβολιάζονται την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020, ξεκινούν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού σε τέσσερα νοσοκομεία της Περιφέρειας.

Συγκεκριμένα, θα εμβολιαστούν υγειονομικοί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Οι εμβολιασμοί σε Πάτρα, Λάρισα και Ιωάννινα θα ξεκινήσουν στις 08:30 και στη Θεσσαλονίκη στις 11:00.

Στο ΠΓΝ Ιωαννίνων θα εμβολιαστεί ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, στο ΠΓΝ Πατρών η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος και στο ΠΓΝ Λάρισας ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος.

ΕΟΔΥ: 66 νεκροί, 467 διασωληνωμένοι και 476 νέα κρούσματα

Εν τω μεταξύ ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 476 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 135.931, εκ των οποίων το 52,4% άνδρες.

Εκ του συνόλου των κρουσμάτων, τα 5.356 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 40.165 (29,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 467 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 146 (31,3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80,5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 862 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 66 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4672 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1899 (40,6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) – Δεδομένα έως 28/12/2020

ΔΗΜΟΦΙΛΗ