ΕΛΛΑΔΑ

Αφιερωμένο στον κορωνοϊό το έργο του 5% των επιστημόνων για το 2020

Αφιερωμένο στον κορωνοϊό το έργο του 5% των επιστημόνων για το 2020
AP Photo/Andy Wong

Περισσότεροι από 322.000 επιστήμονες ήδη έχουν δημοσιεύσει κάτι περί Covid-19, αριθμός ο οποίος αποτελεί περίπου το 5% των ενεργών επιστημόνων που δημοσιεύουν διεθνώς, όπως αποκαλύπτει μια ανάλυση της επιστημονικής βιβλιογραφίας, που έκαναν ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ Γιάννης Ιωαννίδης και οι συνεργάτες του.

Η ανάλυση περιλάμβανε περίπου 85.000 άρθρα στη βάση δεδομένων Scopus σχετικά με τον κορωνοϊό και την πανδημική νόσο που αυτός προκαλεί.

Στις αρχές Δεκεμβρίου οι δημοσιεύσεις για τον κορωνοϊό αποτελούσαν σχεδόν το 3% όλων των επιστημονικών δημοσιεύσεων παγκοσμίως (συνολικά σχεδόν τρία εκατομμύρια κατά τους πρώτους 11 μήνες του 2020). Το ποσοστό των δημοσιεύσεων περί Covid-19 αυξάνεται διαχρονικά και είναι ενδεικτικό ότι το Νοέμβριο πέρυσι αποτελούσε το 3,7% των συνολικών δημοσιεύσεων στον κόσμο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι επιστήμονες που έχουν κάνει σχετικές δημοσιεύσεις για τον κορωνοϊό, καλύπτουν τα 173 από τα 174 πεδία της επιστήμης. «Μόνο επιστήμονες στο σχεδιασμό και μηχανολογία αυτοκινήτων δεν έχουν δημοσιεύσει για την Covid-19!», σύμφωνα με τον δρα Γ. Ιωαννίδη.

Περισσότεροι από ένας στους δέκα επιστήμονες στα πεδία της δημόσιας υγείας και της κλινικής ιατρικής έχουν κάνει κάποια δημοσίευση για τον κορωνοϊό (ποσοστά 11,3% και 11,1% αντίστοιχα). Ανάμεσα στους 15.800 επιστήμονες που είχαν πολύ υψηλή επιρροή στην επιστήμη πριν την πανδημία, περίπου ο ένας στους οκτώ (το 13,3%) ήδη έχει δημοσιεύσει κάτι για την Covid-19. Τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα στα πεδία κλινικής ιατρικής (27,7%) και δημόσιας υγείας (26,8%). Από αυτούς, οι 65 είχαν τουλάχιστον 30 δημοσιεύσεις ο καθένας.

«Κάποιοι επιστήμονες δημοσιεύουν για την Covid-19 μανιωδώς, μέχρι και 133 άρθρα! Λίγοι όμως έχουν σημαντική απήχηση στις εργασίες τους αυτές», εκτιμά ο διακεκριμένος διεθνώς Έλληνας ειδικός στην ιατρική στατιστική και επιδημιολογία, ο οποίος έκανε λόγο για υπερβολική παραγωγικότητα εκ μέρους ορισμένων ερευνητών. Ο παγκόσμιος «πρωταθλητής» με 133 δημοσιεύσεις είναι ο ταϊλανδικής καταγωγής Wiwanitkit Viroj, επισκέπτης καθηγητής στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της κινεζικής Χαϊνάν.

Η μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στη βάση προδημοσιεύσεων biorXiv, παραθέτει και έναν κατάλογο με τους επιστήμονες που οι επιστημονικές τους δημοσιεύσεις περί Covid-19 έχουν την μεγαλύτερη απήχηση στην επιστημονική βιβλιογραφία με βάση δείκτες αναφορών σε αυτές. Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει τον ίδιο τον κ. Ιωαννίδη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ