ΕΛΛΑΔΑ

«Γρίφος» για δυνατούς λύτες το άνοιγμα της αγοράς: Ο στόχος της 18/1 και οι φόβοι των ειδικών

«Γρίφος» για δυνατούς λύτες το άνοιγμα της αγοράς: Ο στόχος της 18/1 και οι φόβοι των ειδικών
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021 16:31

Ασκήσεις επί χάρτου για άνοιγμα του λιανεμπορίου καθώς και των κομμωτηρίων κάνει η κυβέρνηση υπό το άγρυπνο βλέμμα των λοιμωξιολόγων που προειδοποιούν ότι ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα κορωνοϊού θα εκμηδενίσει τις ήδη εξασθενημένες αντοχές του ΕΣΥ.

Η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από τον εμπορικό κόσμο να λειτουργήσουν κάποια καταστήματα με click away στις 18 Ιανουαρίου, ενώ για τις μικρές επιχειρήσεις ένδυσης και υπόδησης προτείνεται και η μέθοδος του ραντεβού (click in shop).

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα τεθεί στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων στο τέλος της εβδομάδας.

Όπως άλλωστε έκανε γνωστό χθες, Δευτέρα, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης οι ανακοινώσεις για τα μέτρα θα γίνονται κάθε Παρασκευή.
Με το λιανεμπόριο να παραμένει ουσιαστικά κλειστό από τον Νοέμβριο, με εξαίρεση τις λίγες εβδομάδες του Δεκεμβρίου που λειτούργησε με τη μέθοδο click away, οι επιχειρηματίες βρίσκονται στα κάγκελα καθώς ανησυχούν ότι, μετά τη χριστουγεννιάτικη αγορά, κινδυνεύουν να χαθούν και οι εκπτώσεις.

Σταμπουλίδης: Πρόταση για 18 Ιανουαρίου

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ανέφερε ότι έχει προταθεί να ανοίξει το λιανεμπόριο την επόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, διευκρινίζοντας ότι η συζήτηση αφορά στην ένδυση, την υπόδηση και τη χρυσοχοΐα, καταστήματα που παραδοσιακά κάνουν το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους την περίοδο των εκπτώσεων, η οποία ξεκίνησε χθες.

Ο κ. Σταμπουλίδης συμπλήρωσε πως υπάρχει πρόταση από την πλευρά του υπουργείου για να λειτουργήσει όλη η αγορά με τους απαραίτητους κανόνες, καθώς κάποια στιγμή θα πρέπει να συμβαδίσει η λειτουργία της αγοράς με την πανδημία, αφού έχει αποδειχθεί πως όταν τα μέτρα τηρούνται δεν υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση.

Μιλώντας στο Open, τόνισε επίσης ότι «πρέπει να λειτουργήσει η αγορά άμεσα και αυτός είναι ο στόχος», ενώ πρόσθεσε ότι το click away δεν επιβάρυνε το επιδημιολογικό status, συμπληρώνοντας ότι όλη την εβδομάδα θα υπάρξουν διαβουλεύσεις προκειμένου να διαμορφωθεί το πλαίσιο με το οποίο θα επαναλειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα –εφόσον, βέβαια, δώσουν το «ΟΚ» οι ειδικοί.

Επιστολή ΕΣΑ: Να ανοίξουν τα μαγαζιά στις 14 Ιανουαρίου

Υπό αυτές τις πρωτόγνωρες για τον εμπορικό κόσμο συνθήκες, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ) Σταύρος Καφούνης, έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τεκμηριωμένες προτάσεις, ευελπιστώντας στην άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης.

Στην επιστολή ο κ. Καφούνης ενώ υπενθυμίζει ότι είναι η τέταρτη φορά που ο Εμπορικός Σύλλογος επικοινωνεί με το πρωθυπουργικό γραφείο τονίζει ότι ποτέ δεν παρενέβη σε υγειονομικά θέματα και τονίζει ότι πλέον όποια μέτρα και αν ληφθούν δεν μπορούν τελικά να υποκαταστήσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση ζητώντας:

Α) Επαναλειτουργία της αγοράς με «click away» την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου, ώστε να εκκινήσει η εκπτωτική περίοδος και να εκτελεστούν οι ήδη ληφθείσες παραγγελίες.

Β) Διεύρυνση λειτουργίας με την μέθοδο «click in shop» από Δευτέρα 18-1-2021, αρχικά με αυστηρή αναλογία πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο και διεύρυνση ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Προφανώς με αυστηρή εφαρμογή όλων των μέτρων προστασίας, με υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους, χρήση αντισηπτικών στην είσοδο, στο ταμείο και στους χώρους δοκιμών.

«Κάθε άνοιγμα έχει αύξηση κρουσμάτων»

Για το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου μίλησε στον Σκάι ο Καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Δεν μπορούμε να ανοίξουμε καμία δραστηριότητα με απόλυτη ασφάλεια. Σε κάθε άνοιγμα θα υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, το θέμα είναι να είναι μικρή», τόνισε ο καθηγητής.

Όπως είπε, το λιανεμπόριο, ιδίως τα μικρά καταστήματα, πρέπει να λειτουργήσει με ραντεβού, όπως τα κομμωτήρια. «Το πώς θα λειτουργήσει εξαρτάται από το πώς θα συμπεριφερθούμε εμείς ως πολίτες».

Τέλος, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε πως πρέπει να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα. «Θα πρέπει να ανοίξουν κάποια μαγαζιά με click away και τα υπόλοιπα με ραντεβού, όπως παραδείγματος χάρη τα μαγαζιά ένδυσης.»

«Όπως δουλεύουν τα σούπερ μάρκετ»

Θετική στο άνοιγμα της αγοράς ήταν την Τρίτη η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Σχετικά με το λιανεμπόριο, είπε ότι «όπως δουλεύουν τα σούπερ μάρκετ μπορούν να δουλέψουν και τα υπόλοιπα καταστήματα», αρκεί να μην βγούμε όλοι μαζί.

«Αν υπάρχει καλή επιδημιολογική παρακολούθηση μπορούμε να το προλάβουμε», τόνισε για την πιθανότητα αύξησης των κρουσμάτων.

Μητσοτάκης: Δεν είναι η δουλειά μου να προκαταλάβω τις εισηγήσεις των ειδικών

Για το επίμαχο ζήτημα ανοίγματος της αγοράς κλήθηκε να απαντήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Αντόνιο Κόστα.

«Βιωματικά όλοι όσοι καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις αυτή την εποχή, περνούμε από την ίδια διαδικασία αλλαγής δεδομένων και ανάγκης αναπροσαρμογής. Πήραμε απόφαση για ένα πιο σκληρό lockdown θεωρώντας ότι τα Χριστούγεννα αυξάνονται οι κοινωνικές επαφές και τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν είναι η δουλειά μου να προκαταλάβω τις εισηγήσεις των ειδικών», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ