ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Ένα βήμα πιο κοντά στο άνοιγμα του λιανεμπορίου με click away και ραντεβού

Lockdown: Ένα βήμα πιο κοντά στο άνοιγμα του λιανεμπορίου με click away και ραντεβού
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Το «πράσινο φως» την επανεκκίνηση της πολύπαθης αγοράς αναμένεται να δώσει σήμερα η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας παρά τις επιφυλάξεις που εκφράζονται για άνοδο των κρουσμάτων, σε μία προσπάθεια να αποτραπεί το «τσουνάμι» λουκέτων στα εμπορικά καταστήματα.

Ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας εμμένει στην πρότασή του για άμεσο άνοιγμα της αγοράς αρχικά με click away και στη συνέχεια με click in shop. Σε ανακοίνωσή του, ο ΕΣΑ υπογράμμισε ότι η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου με τη μορφή του click away (παράδοση εκτός) όπως επιστημονικώς διαπιστώθηκε, συνεισφέρει μόνο 4% στην υγειονομική επιβάρυνση, ενώ το click in shop (αγορά μέσα στο κατάστημα κατόπιν ραντεβού) μόνο 5%.

Ωστόσο στον αντίποδα βρίσκεται η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της Αττικής. Στο Λεκανοπέδιο ο αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού είναι ανησυχητικός, που για ένα ακόμα εικοσιτετράωρο καταγράφει τις περισσότερες μολύνσεις πανελλαδικά.

Ενδεικτικά, σε ό,τι αφορά τις πιο επιβαρυμένες περιοχές ανά 100.000 κατοίκους, η Δυτική Αττική έρχεται πρώτη με 18,02 νέες μολύνσεις και στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Δυτικός Τομέας Αθηνών με 6,94 κρούσματα. Ακολουθούν ο Πειραιάς με 6,9, η Ανατολική Αττική με 6,77 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών με 4,86, ο Νότιος Τομέας Αθηνών με 4,72 και ο Βόρειος Τομέας Αθηνών με 4,06.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, το μεσημέρι της Πέμπτης επεσήμανε πως τα δεδομένα σε σχέση με τις 14 Δεκεμβρίου, όταν είχε ανοίξει η αγορά μέσω του click away, είναι πολύ καλύτερα, σημειώνοντας πως ένας μήνας lockdown στοιχίζει στη χώρα τρία δισ. ευρώ.

Υπέρ του σταδιακού ανοίγματος των δραστηριοτήτων, ενόψει της εισήγησης της Επιτροπής τάσσεται ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει πού προσανατολίζεται αυτή ως προς το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων.

Σε αντίθεση με τον συνάδελφό του, Μανώλη Δερμιτζάκη, ο κ. Βατόπουλος, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, εξήγησε πως «εισηγούμαστε οι δραστηριότητες να ανοίγουν μία-μία», προκειμένου να μπορεί να ελεγχθούν καλύτερα οι επιπτώσεις στην επιδημιολογική εικόνα.

Υπό όρους

Επί τάπητος τίθενται οι όροι υπό τους οποίους πρόκειται να δοθεί το «πράσινο φως» για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και κυρίως για τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, εξετάζεται το άνοιγμα του συνόλου των καταστημάτων με τη μέθοδο του click away, όπως ίσχυε και την περίοδο πριν τις γιορτές ώστε να διεκπεραιωθούν και οι παραγγελίες, οι οποίες έχουν ήδη γίνει.

Επιπλέον, εξετάζεται το άνοιγμα και με φυσική παρουσία των καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης, αλλά και των κοσμηματοπωλείων με την εφαρμογή της μεθόδου click in shop και με τήρηση αυστηρών μέτρων προστασίας.

Μεταξύ των μέτρων αυτών θα είναι οι επισκέψεις με προκαθορισμένο ραντεβού, ενώ σε κάθε κατάστημα θα μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα έως 4 πελάτες ανά 100 τετραγωνικά μέτρα.

Επιπλέον για την οποιαδήποτε μετακίνηση θα εξακολουθήσει να είναι απαραίτητη η αποστολή sms στο 13033, με την ένδειξη 2.

Μείωση κρουσμάτων και διασωληνωμένων ασθενών

Την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 599 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 147.283, εκ των οποίων 52,1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.682 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 44.815 (30,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Πλέον 328 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 227 (69,2%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 88,1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Την ίδια ώρα, 1.006 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ