ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Το μεγάλο «στοίχημα» του ανοίγματος της αγοράς υπό το φόβο νέου κύματος της πανδημίας

Κορωνοϊός: Το μεγάλο «στοίχημα» του ανοίγματος της αγοράς υπό το φόβο νέου κύματος της πανδημίας
Φωτογραφία αρχείου AP Photo

Το δύσκολο και μεγάλο στοίχημα της επαναλειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων ξεκινά τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, ενώ το πώς εξελίσσεται η επιδημιολογική εικόνα της χώρας θα αποτελεί το βασικό κριτήριο για το κατά πόσο η κυβέρνηση θα ανακαλέσει ή όχι την απόφαση για το άνοιγμα της αγοράς

Όπως χαρακτηριστικά διευκρίνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, το άνοιγμα της αγοράς αποφασίστηκε μετά από πολύωρη συζήτηση στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και για τον λόγο αυτό προειδοποίησε ότι εάν οι επιδημιολογικοί δείκτες δείξουν «τάσεις επαναφοράς» θα ακολουθήσει ένα ακόμα κλείσιμο του λιανεμπορίου.

«Εάν η επιδημία δείξει τάσεις επαναφοράς, δεν λέω αν επανέλθει, θα δράσουμε πολύ ταχύτερα και δεν θα επιτρέψουμε να επανέλθει. Εάν δείξει τάση επαναφοράς θα είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε πίσω αυτά τα μέτρα. Δεν θα ρισκάρουμε την υγεία του ελληνικού λαού», δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Γεωργιάδης.

«Πρέπει λοιπόν όλοι μας, με πολύ μεγάλη ευθύνη, να καταλάβουμε ότι πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα, να μην σκεφτούμε τρόπους για το πώς θα τα παραβιάσουμε, αλλά να ξέρουμε ότι όλα αυτά τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύσουν τη δική μας υγεία, την υγεία των γύρω μας, των πελατών μας, των φίλων μας και το σύνολο του ελληνικού λαού», συμπλήρωσε.

«Κάνουμε μια συμφωνία ευθύνης ότι θα τηρήσουμε απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα».

Έκκληση προς όλους ώστε το σταδιακό άνοιγμα κάποιων κλάδων της αγοράς από τη Δευτέρα «να μη μας γυρίσει πίσω σε καταστάσεις που κανείς μας δεν θέλει να ξαναζήσει» απηύθυνε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα.

«Από εδώ και πέρα θα πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί. Ζητούμε την προσοχή, τη συνέπεια, τη συνεργασία όλων μας. Για να επιστρέψουμε με σίγουρα βήματα σε μια πιο περιορισμένη αυτή τη στιγμή κανονικότητα, μέχρις ότου ο εμβολιασμός, που προχωρά με γοργούς ρυθμούς, μας απελευθερώσει οριστικά από την πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

«Δεν μπορούμε να βρισκόμαστε σε ένα διαρκές lockdown. Να βρεθεί μια χρυσή τομή ώστε η απελευθέρωση κάποιων δραστηριοτήτων να μην επιφέρει αύξηση κρουσμάτων», είπε από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας πως τα δεδομένα θα επαναξιολογούνται τακτικά.

«Να καταφέρουμε να κρατήσουμε την καμπύλη των κρουσμάτων χαμηλά, τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες», είπε.

«Όλα θα κριθούν από την τήρηση των μέτρων προστασίας» ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Αγκάθι» η Αττική

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, στην επικράτεια ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού παραμένει σταθερός τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και ο κυλιόμενος μέσος των τελευταίων 7 ημερών είναι 650 κρούσματα ανά ημέρα. Φαίνεται ότι λόγω των καιρικών συνθηκών του χειμώνα, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συμπιεστεί ακόμα παραπάνω η επιδημία.

Στην Αττική παρατηρείται μία ελαφριά αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων. Σήμερα υπολογίζεται ότι στην Αττική συγκεντρώνονται περισσότερα από 2.500 ενεργά κρούσματα, δηλαδή ένας στους τρεις ασθενείς με Covid-19 διαμένει στην Αττική.

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός αναπαραγωγής RT στην Αττική είναι 0,91, δηλαδή κάτω από τη μονάδα, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα είναι σημαντικά χαμηλότερος, ενώ στο «επίκεντρο» της επιδημιολογικής επιτήρησης είναι η Δυτική Αττική και ο Κεντρικός Τομέας της Αττικής.

Ο αριθμός των διαγνώσεων στο Λεκανοπέδιο εξακολουθεί να δείχνει σταθεροποίηση με ήπιες αυξομειώσεις, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Στο 55% η πληρότητα στις ΜΕΘ στη χώρα

Η πίεση στο σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δείχνει σταδιακή υποχώρηση, ωστόσο η κατάσταση παραμένει επιβαρυμένη. Ενδεικτικά, η αποσυμπίεση στις ΜΕΘ φαίνεται ότι κυμάνθηκε σε 15% μείωση των ασθενών σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Η κατάσταση στις ΜΕΘ εξακολουθεί να παραμένει επιβαρυμένη, αν και είναι βελτιωμένη σαφώς σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στην επικράτεια είναι 55% και στη Θεσσαλονίκη είναι στο 61%.

Πώς θα κάνουμε τις αγορές από τη Δευτέρα

Το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων είναι από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ενώ προαιρετική θα είναι η λειτουργία τους, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.

Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες «κόκκινες» περιοχές, το λιανεμπόριο θα λειτουργεί αποκλειστικά με τη μέθοδο του click away, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρχει η δυνατότητα εισόδου στο κατάστημα υπό συγκεκριμένους κανόνες.

Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων. Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα. Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό εργασίας και τους καταναλωτές, ενώ συστήνονται η χρήση γαντιών μιας χρήσεως και αντισηπτικού.

Υπενθυμίζεται ότι διατηρείται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, με τις εξαιρέσεις που ήδη ισχύουν καθώς και η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να στέλνουν τον κωδικό 2 με SMS στο 13033 προκειμένου να μεταβούν για τις αγορές τους. Θα πρέπει, δε, να κρατούν αποθηκευμένο το μήνυμα για λόγους ελέγχου, καθώς θα έχουν στη διάθεσή τους μόλις δύο (2) ώρες για να πραγματοποιούν τα ψώνια τους και να επιστρέφουν στις οικίες τους.

Αναλυτικά τα μέτρα:

  • Διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων από τις 9:00 μ.μ. έως 5:00.π.μ.
  • Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.
  • Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033.
  • Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033 ή με τη συμπλήρωση του εντύπου μετακίνησης ή την έγγραη βεβαίωση. Για αγορές από τα καταστήματα ο καταναλωτής θα πρέπει να αποστέλλει τον κωδικό μετακίνησης 2 και το SMS, όπως και η έγγραφη βεβαίωση, θα έχει ισχύ δύο ωρών, εντός των οποίων θα πρέπει να γίνουν οι αγορές
  • Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα (4) άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ.
  • Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα (1) άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: Ένας (1) πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
  • Απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
  • Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
  • Κυνήγι και ψάρεμα παραμένουν απαγορευμένες δραστηριότητες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ