ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Αύξηση κρουσμάτων, παγωνιά, μεταλλαγμένα στελέχη – Εκρηκτικό κοκτέιλ για νέο lockdown

Κορωνοϊός: Αύξηση κρουσμάτων, παγωνιά, μεταλλαγμένα στελέχη – Εκρηκτικό κοκτέιλ για νέο lockdown
INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τα μεθεόρτια χαμόγελα, αναφορικά με την επιδημιολογική πορεία της Covid 19 στη χώρα μας δεν κράτησαν πολύ.

Και ενώ πιστέψαμε ότι τα είχαμε καταφέρει - στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς - και μπορούμε σταδιακά να σηκώσουμε κεφάλι, ανοίγοντας εκτός από το λιανεμπόριο και άλλες δραστηριότητες και κυρίως την εκπαίδευση, τα αυξημένα επιδημιολογικά στοιχεία που καταγράφουν τα κρούσματα του κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες, προβληματίζουν και πάλι, θέτοντας επιτακτικά το ερώτημα, εάν έρχεται σκληρότερο απαγορευτικό.

Ήδη η Αττική βρίσκεται στο κόκκινο, ενώ όπως τόνισε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην καθιερωμένη ενημέρωση, τα ενεργά κρούσματα είναι 5.324 (την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου), ωστόσο όπως τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής εταιρείας, Νίκος Τζανάκης μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΙ, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι στην πραγματικότητα διπλάσιος ή ακόμα και τριπλάσιος εκτιμώντας ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα υπάρχουν 30.000-50.000 ενεργά κρούσματα.

Χθες ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 858 κρούσματα, 274 διασωληνωμένους και 32 θανάτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή της πανδημίας, έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ, 1.090 άνθρωποι. Η χώρα μας εξάλλου θρηνεί 5.724 άτομα που κατέληξαν από COVID-19.

Σύμφωνα επίσης με την ενημέρωση που είχε ο υπουργός Υγείας από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ο 7ημερος κυλιόμενος μέσος όρος μέχρι την Τρίτη 26 Ιανουαρίου, ήταν 547 κρούσματα την ημέρα, με μέση ηλικία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τα 48 χρόνια.

Τα παραπάνω ζητήματα, αλλά και οι μεταλλάξεις του ιού που έχουν εισβάλλει πλέον και στην Ελλάδα- καταγράφονται ήδη 10 στελέχη σε Αθήνα, Β. Ελλάδα και Κρήτη σύμφωνα με εργαστηριακές έρευνες του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) - δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία, έστω και εάν μετράμε ένα μήνα από την έναρξη των εμβολιαδμών - με τα προβλήματα φυσικά που υπάρχουν και στο πεδίο αυτό, αναφορικά με τις προμήθειες των εμβολίων.

Το θέμα θα συζητηθεί το απόγευμα της Πέμπτης από τους επιδημιολόγους και αύριο θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, η οποία συνεδριάζει σταθερά κάθε Παρασκευή.

Το CΝΝ Greece επικοινώνησε με τον καθηγητή Ψυχιατρικής στο ΑΠΘ και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Βασίλειο Μποζίκα ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την αύξηση των κρουσμάτων κατά 30% όπως εκτιμά, σημειώνοντας ότι υπάρχει ανησυχία, καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν σε μία αποκλιμάκωση, φαίνεται ότι η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο λιανεμπόριο, ενώ εμφανίστηκαν και τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού.

Πρόκειται για μία δύσκολη συνθήκη, η οποία προβληματίζει τους επιστήμονες για το επόμενο βήμα, που είναι το άνοιγμα από τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου των γυμνασίων και των λυκείων.

Στη φάση αυτή, συζητάμε μόνο για άνοιγμα των γυμνασίων και όχι των λυκείων, σημειώνει ο καθηγητής Μποζίκας, προσθέτοντας, ότι όλα τα ενδεχόμενα για την επόμενη ημέρα είναι ανοικτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ