ΕΛΛΑΔΑ

Ξανά νέα δεδομένα από σήμερα σε σχολεία – αγορά υπό τη βαριά σκιά ακόμη πιο αυστηρών μέτρων

Ξανά νέα δεδομένα από σήμερα σε σχολεία – αγορά υπό τη βαριά σκιά ακόμη πιο αυστηρών μέτρων
AP Photo/Petros Giannakouris

Aκόμη μια διαφορετική εβδομάδα από πλευράς περιορισμών στην καθημερινότητά μας λόγω πανδημίας ξεκινά από σήμερα, καθώς τα μέτρα συγκράτησης της διασποράς που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή, φέρνουν νέα δεδομένα στον τρόπο λειτουργίας των σχολείων σε αρκετές περιοχές της επικράτειας, αλλά και της αγοράς.

Από σήμερα εξακολουθεί, μεν, να ισχύει η δια ζώσης λειτουργία όλων των σχολικών δομών για τις περιοχές που δεν έχουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, ωστόσο για τους δήμους και τις περιφερειακές ενότητες που είναι επιβαρυμένες, δεν θα ισχύσει κάτι τέτοιο. Οι περιοχές αυτές χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, σε κάθε μία από τις οποίες τα σχολεία θα λειτουργήσουν διαφορετικά.

Αναλυτικότερα, από σήμερα ισχύουν τα εξής για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων:

- Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων

  1. Δημοτική Ενότητα Πατρέων
  2. Δημοτική Ενότητα Χαλκιδέων
  3. Δημοτική Ενότητα Αγίου Νικολάου της ΠΕ Λασιθίου

- Δια ζώσης εκπαίδευση για νηπιαγωγεία και δημοτικά. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για γυμνάσια και λύκεια.

  1. Δημοτική Ενότητα Θήρας
  2. Δημοτική Ενότητα Μυκόνου

- Δια ζώσης εκπαίδευση για νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για λύκεια (και γυμνάσια με λυκειακές τάξεις)

  1. Περιφέρεια Αττικής
  2. ΠΕ Θεσσαλονίκης
  3. ΠΕ Χαλκιδικής
  4. ΠΕ Λέσβου
  5. Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης της ΠΕ Ηλείας
  6. Δήμος Ζακύνθου
  7. Δήμος Τεμπών της ΠΕ Λάρισας
  8. Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της ΠΕ Πιερίας
  9. Δήμος Ρεθύμνης της ΠΕ Κρήτης
  10. Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων της ΠΕ Ευβοίας
  11. Δήμος Τανάγρας
  12. Δήμος Εορδαίας της ΠΕ Κοζάνης
  13. Δήμος Θηβαίων
  14. Δήμος Σπάρτης

Επιπλέον, δια ζώσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν όλες οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, όλων των βαθμίδων.

Λοιπές εκπαιδευτικές δομές, όπως τα πανεπιστήμια, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα φροντιστήρια, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης θα συνεχίσουν την εξ αποστάσεως λειτουργία.

Η επιστροφή του click away

Αλλαγή πλεύσης όμως και για την αγορά καθώς από σήμερα έχουμε επιστροφή στο μοντέλο του click away για το λιανεμπόριο σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Ωστόσο, στα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από τα ξημερώματα του Σαββάτου προβλέπεται διαφορετική λειτουργία για τα καταστήματα ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο κάθε περιοχής ανά την επικράτεια.

Ειδικότερα, στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική που εντάχθηκαν στο επίπεδο Β- Αυξημένου Κινδύνου, στο «κόκκινο» δηλαδή, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου το λιανεμπόριο και οι δραστηριότητες που μέχρι σήμερα είχαν ανοίξει θα λειτουργούν πλέον με τη μέθοδο του click away. Δεν υπάρχει, δηλαδή, η μέθοδος του click in shop.

Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν (ραντεβού).

Τόσο το λιανεμπόριο όσο και αυτά τα καταστήματα και υπηρεσίες, θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και μόνο. Το Σάββατο θα παραμένουν κλειστά.

Το Σάββατο παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα που αφορούν στην Περιφέρεια Αττικής, δεν περιλαμβάνουν την 8η Περιφερειακή Ενότητα, που είναι η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, η οποία εντάσσεται στο επίπεδο Α- Επιτήρησης (κίτρινο) και ισχύουν τα μέτρα που προβλέπονται γι' αυτό το επίπεδο.

Πού κλείνουν εντελώς τα καταστήματα

Αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα ισχύουν για τους δήμους Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Λασιθίου καθώς το επιδημιολογικό τους φορτίο θεωρήθηκε ιδιαίτερα αυξημένο και επικίνδυνο. Στις περιοχές αυτές έχουν ληφθεί αυστηρότερα μέτρα.

Έτσι έχει ανασταλεί η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα super market, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.

Πού ισχύει «μεικτό» μοντέλο

Με διαφορετικό μοντέλο λειτουργούν τα καταστήματα στις «κόκκινες» περιοχές, όπου από τα ξημερώματα εντάχθηκαν και: ο Δήμος Εορδαίας, ο δήμος Θηβαίων, ο δήμος Τανάγρας, ο δήμος Σπάρτης, ο δήμος Ζακύνθου, η περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ο δήμος Ρεθύμνης, ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού, ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων, ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης και, ο Δήμος Τεμπών.

Στις «κόκκινες» περιοχές, ισχύει η λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με 1 άτομο ανά 25τ.μ. Τα καταστήματα παραμένουν κλειστά τις Κυριακές.

Ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και σκληρού lockdown

Τι ίδια ώρα ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η καλπάζουσα διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών κορωνοϊού στη χώρα μας.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 168 νέα μεταλλαγμένα κρούσματα.

Συνολικά, τα κρούσματα μεταλλάξεων στην Ελλάδα ανέρχονται σε 403, εκ των οποίων τα 397 είναι τα βρετανικής μετάλλαξης και τα υπόλοιπα 6 της νοτιοαφρικανικής. Μάλιστα, για πρώτη φορά η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη ανιχνεύθηκε και στα Ιωάννινα (2 κρούσματα), αφού μέχρι τώρα τέτοιου είδους κρούσματα είχαμε μόνο στη Θεσσαλονίκη (4 κρούσματα).

Σε δηλώσεις του στο Mega ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, τόνισε ότι «πέραν των προβλημάτων που είχαμε, προστίθεται και το θέμα των μεταλλάξεων, γιατί υπάρχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα», προσθέτοντας ότι «με τα τρία εγκεκριμένα εμβόλια, σε μεγάλο βαθμό καλύπτονται οι μεταλλάξεις, τουλάχιστον η βρετανική. Για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη έχουμε μικρότερη κάλυψη, αλλά επαρκεί με δεδομένο τη μεγάλη παραγωγή αντισωμάτων που προκαλείται από τα εμβόλια».

Επίσης, όπως εκτίμησε, πρέπει να γίνουν γρήγορα οι εμβολιασμοί, γιατί όσο κυκλοφορεί ο ιός θα πληθαίνουν οι μεταλλάξεις.

«Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο όπου τα μέτρα κλιμακώνονται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση, είτε σε αποκλιμάκωση. Θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά του κόσμου. Είμαστε κοντά στη φάση της εμβολιαστικής κάλυψης, υπάρχει μεγάλη ανάγκη τήρησης των μέτρων. Αλλιώς είναι πιθανό να χρειαστούν περαιτέρω μέτρα, ακόμα και lockdown», δήλωσε ερωτηθείς για την πιθανότητα ολικού lockdown.

«Ας κρατήσουμε τα βασικά μέτρα προστασίας, αλλιώς είναι πιθανόν να χρειαστούν και περαιτέρω μέτρα, ακόμα και lockdown. Αυτά πρέπει να αποφύγουμε», πρόσθεσε ο κ. Γώγος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ