ΕΛΛΑΔΑ

Bαρνάβας στο CNN Greece: Σε οριακό σημείο η Θεσσαλονίκη

Bαρνάβας στο CNN Greece: Σε οριακό σημείο η Θεσσαλονίκη
ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ/ ΙΝΤΙΜΕ

Μπορεί η «κόκκινη» Αθήνα να βρίσκεται εδώ και κάποιες ώρες στο τρίτο αυστηρό lockdown, όμως ίσως δεν αργήσει η ώρα που και η Θεσσαλονίκη, θα ακολουθήσει την ίδια μοίρα.

Ήδη τη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας ότι «αν προσέξουμε και συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό, θα τα καταφέρουμε και θα αφήσουμε πίσω μας αυτή την τεράστια κρίση».

Πρόσθεσε ακόμη, ότι «μέχρι το Σάββατο θα έχουν διενεργηθεί στην χώρα 500.000 εμβολιασμοί. Ξεκινάω από τους εμβολιασμούς, γιατί η ελπίδα είναι κινητήριος δύναμη για τον κόσμο, για τους πολίτες, για τους γιατρούς, για τους νοσηλευτές, για όλους μας», όπως επεσήμανε.

Εν τω μεταξύ, τα κρούσματα στην συμπρωτεύουσα αυξάνονται όπως και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ και ήδη το θέμα αυτό, περιλαμβάνεται στην ατζέντα της Παρασκευής της συνεδρίασης των μελών της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.

Το μέλος του ΔΣ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος μάλιστα υπηρετεί στο νοσοκομείο Χαλκιδικής κ. Δημήτρης Βαρνάβας, καταθέτει στο CNN Greece την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων στα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Θεσσαλονίκης. Υπογραμμίζει ειδικότερα:

«Αρχίζουν και ανεβαίνουν πράγματι τα κρούσματα και οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης και αυτό είναι ανησυχητικό, ωστόσο ελπίζουμε να μην επαναληφθεί η φουρτούνα που ζήσαμε όλοι τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, η λεγόμενη και φουρτούνα του Αγ. Δημητρίου».

Όπως αναφέρει, αναμένεται ενίσχυση του ΕΣΥ με 920 θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, αλλά όπως εκτιμά ο ιατρικός κόσμος, αυτές θα ισχύσουν στα μέσα του καλοκαιριού.

Είναι σημαντικό στη φάση αυτή, να ακολουθηθούν δύο άξονες, τονίζει ο κ. Βαρνάβας:

Πρώτον, ένα διευρυμένο testing με επιστημονικά δεδομένα όπου θα καταγράφεται η διασπορά του ιού, ούτως ώστε να έχει συγκεκριμένη άποψη η Πολιτική Προστασία

Δεύτερον, οι πολίτες να εμπιστευτούν τα υγειονομικά μέτρα και να τα ακολουθήσουν πιστά. Για να συμβεί αυτό όμως, θα πρέπει να εμπιστευτούν τους κυβερνώντες και να μην υπάρχουν διαφορετικές συμπεριφορές, οι οποίες στέλνουν το μήνυμα για εμπαιγμό των πολιτών και ακύρωση τελικά της τιτάνιας προσπάθειας όλων μας.

Δεν χρειάζονται επίσης τυφλά απαγορευτικά, συνεχίζει, προσθέτοντας, ότι «για παράδειγμα στο προηγούμενο πανδημικό κύμα, έβαλαν όλη την Χαλκιδική σε lockdown, ενώ το πρόβλημα υπήρξε μόνο στη νότια πλευρά της περιοχής».

Ο κ. Βαρνάβας σημειώνει ότι είναι σημαντικό και ευχής έργον που δεν υπάρχουν κοινωνικές συγκρούσεις στη φάση αυτή -εξαιτίας του εγκλεισμού και της φυσικής κόπωσης των πολιτών- και σε αυτό φυσικά συναινούν και όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ