ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Παράταση lockdown στην Αττική - Οι νέες περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο»

Κορωνοϊός: Παράταση lockdown στην Αττική - Οι νέες περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο»
Φωτογραφίες αρχείου INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Την παράταση του lockdown στην Αττική μέχρι τις 8 Μαρτίου ανακοίνωσε επίσημα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα. 

Την παράταση των αυστηρότερων μέτρων στο Λεκανοπέδιο για τουλάχιστον μία εβδομάδα εισηγήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, αποκοπώντας στην αποσυμπίεση της ασφυκτικής πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία.

Από τα συνολικά 1.790 ημερήσια κρούσματα στην επικράτεια, τα 790 εντοπίζονται στην Αττική, τα 150 στη Θεσσαλονίκη, τα 122 στην Αχαΐα και τα 167 στον Πειραιά, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την έναρξη της ενημέρωσης.

«Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια αυξήθηκε την τελευταία εβδομάδα, με τον κυλιόμενο μέσο όρο επτά ημερών να ανέρχεται σε 1.500 κρούσματα κορωνοϊού ανά ημέρα. Αύξηση εμφάνισε και ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια που υπολογίζεται στα 12.000 περιστατικά», σημείωσε.

«Η διασπορά του ιού εμφανίζει αυξητικές τάσεις στις 56 από τις 76 περιφερειακές ενότητες της χώρας», τόνισε.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, η πληρότητα των ΜΕΘ-COVID στην Αττική είναι στο 88% και το 53% των ασθενών πρόκειται για νοσηλευομένους άνω των 65 ετών. Υπογράμμισε, ότι 1 στους 3 έχουν μέση ηλικία 45-65 ετών, εκ των οποίων αρκετοί είναι διασωληνωμένοι.

Κατά την κ. Παπαευαγγέλου, μικρή αύξηση παρατηρήθηκε και στον αριθμό των ανθρώπων που χάνουν καθημερινά τη μάχη με τον ιό, ενώ εκτιμάται πως αυτός ο αριθμός θα ανέβει κι άλλο τις επόμενες εβδομάδες.

Μιλώντας πιο συγκεκριμένα για τις περιοχές που προβληματίζουν τους ειδικούς, η καθηγήτρια σημείωσε πως αύξηση των κρουσμάτων σημειώνεται στον Πειραιά, ο οποίος μετρά πάνω από 1.100 ενεργά κρούσματα, όπως και στη Δυτική Αττική, με περίπου 1.000 ενεργά κρούσματα.

Στη συνέχεια, η κυρία Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για «μικρές πυρκαγιές» στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες, οι οποίες οφείλονται σε συγκεντρώσεις σε σπίτια, εργασιακούς χώρους και κλειστές δομές. Αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς, όπως είπε, είναι ότι δεν μειώθηκε το επιδημιολογικό φορτίο, καθώς περίμεναν ταχύτερη επιπέδωση της καμπύλης, κάνοντας αναφορά για τον καιρό.

Στο «κόκκινο» νέες περιοχές μέχρι τις 8 Μαρτίου

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως γνωρίζουμε δεν είναι ίδια σε όλη την επικράτεια. Οι διαφοροποιήσεις που υπάρχουν από περιοχή σε περιοχή αναλύονται και εξετάζονται από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ώστε να καθοριστεί το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας κάθε περιοχής και κατ’ επέκταση τα μέτρα», ανέφερε από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Στο «κόκκινο» επίπεδο αυξημένου κινδύνου εντάσσονται από αύριο, Σάββατο 27 Φεβρουαρίου, στις 6 το πρωί μέχρι τις 8 Μαρτίου οι εξής περιοχές:

  • Λευκάδα (πλην Μεγανησίου)
  • Θεσπρωτία
  • Σύρος
  • Σάμος
  • Δήμος Αρτας
  • Διδυμότειχο
  • Δήμος Λοκρών -Ανησυχητική η κατάσταση στη Μαλεσίνα
  • Αμφιλοχία
  • Περιφέρεια Ηρακλείου Κρήτης
  • Περιφέρεια Κορινθίας (ιδιαίτερη προσοχή στο Λουτράκι)
  • Δήμος Λάρισας
  • Δήμος Βόλου

Παράταση lockdown στην Αττική

Σε καθεστώς σκληρού lockdown παραμένουν η Εύβοια, η Αρκαδία, η Αχαΐα και η Αττική. Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, η Λάρισα και ο Βόλος είναι στο προστάδιο λήψης μέτρων και κάλεσε σε αυστηρή τήρηση μέτρων.

Επίσης έκανε ειδική μνεία στον Πειραιά, σημειώνοντας ότι τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί και κάλεσε τις δημοτικές αρχές να εντείνουν τους ελέγχους. Το ίδιο ισχύει και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, όπως είπε.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, SMS, απαγόρευση κυκλοφορίας και έντυπα μετακίνησης δεν αλλάζουν.

Τα μέτρα που παραμένουν σε ισχύ είναι τα εξής:

  • Κλειστά όλα τα καταστήματα του λιανεμπορίου
  • Κλειστά κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής
  • Κλειστή η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων

Επιπλέον, παραμένουν όλοι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, όπως η αποστολή SMS στο 13033, η απαγόρευση κυκλοφορίας και η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό.

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι ο Δήμος Μυκόνου βγαίνει από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου και μπαίνει στο επίπεδο επιτήρησης, μιας και υπάρχει βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα του,

Από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου βγαίνουν:

  • Τέμπη
  • Κάρπαθος
  • Δήμος Μυκόνου

Δείτε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ