ΕΛΛΑΔΑ

Το CNN Greece στην Ελασσόνα: Σε σκηνές και ξενοδοχεία οι σεισμόπληκτοι - Χορός μετασεισμών

Το CNN Greece στην Ελασσόνα: Σε σκηνές και ξενοδοχεία οι σεισμόπληκτοι - Χορός μετασεισμών
CNN Greece/ Κώστας Πλιάκος

Σε σκηνές και ξενοδοχεία βρήκε η νύχτα τους κατοίκους στις περιοχές γύρω από την Ελασσόνα μετά τον σεισμό των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο μετά τις 12, το μεσημέρι της Τετάρτης αλλά και εν μέσω ιδιαίτερα αισθητών μετασεισμών ακόμη και 5 Ρίχτερ.

Πολλοί κάτοικοι των οποίων τα σπίτια είτε κατέρρευσαν είτε έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές διανυκτέρευσαν στις σκηνές που έστησε ο στρατός στο Δαμάσι Τυρνάβου.

Αρκετοί ήταν και αυτοί που μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία των Τρικάλων και της Λάρισας.

Σε σκηνές πέρασαν τη νύχτα τους και οι κάτοικοι του χωριού Ζάρκο Τρικάλων το οποίο βρίσκεται στα όρια των νομών Τρικάλων και Λάρισας, ακριβώς πίσω από την Ελασσόνα και λίγα χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του trikalavoice.gr τουλάχιστον 80 σπίτια έχουν σοβαρά προβλήματα και τα περισσότερα εξ αυτών κρίνονται μη κατοικήσιμα. Το απόγευμα της Τετάρτης έφτασε στο χωριό ο στρατός και έστησε σκηνές στο κέντρο του χωριού όπου πέρασαν τη νύχτα τους αρκετές οικογένειες με παιδιά.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκαν οι μετασεισμικές δονήσεις.

Εκτεταμένοι έλεγχοι

Παράλληλα ξεκινούν σήμερα, από νωρίς το πρωί, εκτεταμένοι έλεγχοι σε δημόσια κτήρια στις πληγείσες περιοχές της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και της πόλης της Λάρισας, τις οποίες έπληξε ο ισχυρός σεισμός.

Κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών, σε συνεργασία με τους δήμους και την Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρούν στους ελέγχους, ώστε να καταγραφεί το μέγεθος των ζημιών ή των βλαβών που υπέστησαν τα κτίρια και να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλή. Οι έλεγχοι αφορούν τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας κ.α., ενώ έχει ξεκινήσει σταδιακά και ο έλεγχος των ιδιωτικών κτιρίων.

Οπτικό έλεγχο στο Γηροκομείο της Λάρισας και στο κεντρικό κτίριο των κοιτώνων του σπουδαστών της Αβερωφείου πραγματοποίησαν μηχανικοί του δήμου Λαρισαίων. Σύμφωνα με ενημέρωση, στο Γηροκομείο δεν διαπιστώθηκαν βλάβες στα στοιχεία του φέροντος οργανισμού του κτιρίου, όμως διαπιστώθηκαν ζημιές σε σημεία της εξωτερικής τοιχοποιίας. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες στη διεύθυνση του Γηροκομείου για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας και τη διαμονή των τροφίμων στο κτίριο.

Στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή δεν διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα, παρά μόνο πτώση σοβάδων. Κατόπιν οδηγιών προς τη Διεύθυνση της σχολής, οι σπουδαστές θα συνεχίσουν τη διαμονή τους στο ισόγειο του κτιρίου. Τέλος, κλιμάκια μηχανικών του δήμου μαζί με μηχανικούς μέλη του ΤΕΕ, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δυο φορέων, αύριο θα πραγματοποιήσουν ελέγχους σε δημόσια κτήρια.


Κλειστές σήμερα όλες οι εκπαιδευτικές δομές και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του ΟΑΕΔ σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα

Να παραμείνουν κλειστές σήμερα, Πέμπτη 4 Μαρτίου, όλες οι εκπαιδευτικές δομές (Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας και Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης) και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) στις περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας, αποφάσισε η διοίκηση του Οργανισμού, κατόπιν της μεγάλης ισχύος σεισμικής δόνησης και της ακόλουθης μετασεισμικής δραστηριότητας. Ο ΟΑΕΔ επισημαίνει ότι θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση σχετικά με την επαναλειτουργία τους, ενώ εκφράζει τη συμπαράστασή του στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών.

«Έβλεπα το σπίτι του πατέρα μου να πέφτει»

«Έχουμε φθορές σε αρκετά σπίτια, κυρίως παλαιάς κατασκευής περτρόχτιστα ή λιθόχτιστα. Δώσαμε την εναλλακτική στον κόσμο είτε να κοιμηθούν σε σκηνές, είτε να μετακινηθούν σε συγγενικά πρόσωπα και στείλαμε και αρκετούς σε ξενοδοχεία. Ήδη έχουμε ναυλώσει λεωφορεία -έχουν φύγει τέσσερα για να πάει ο κόσμος να κοιμηθεί με ασφάλεια απόψε το βράδυ- γιατί υπάρχει ο κίνδυνος αν υπάρχει κυκλοφορία στο χωριό μέσα με κάποιον μετασεισμό να πέσει κάποιος τοίχος και ναθρηνήσουμε θύματα» δήλωσε την Τετάρτη στο CNN Greece και στον απεσταλμένο μας Κώστα Πλιάκο o δήμαρχος Τυρνάβου, Γιάννης Κόκουρας.

Κατολισθήσεις και ζημιές σε σπίτια έχουν καταγραφεί στα χωριά Δαμάσι, Βλαχογιάννι και Μεσοχώρι που ήταν κοντά στο επίκεντρο του ισχυρού σεισμού.

«Δεν μπορώ να αφήσω το σπίτι του πατέρα μου που το έβλεπα να πέφτει», λέει κάτοικος του χωριού Δαμάσι που θα κοιμηθεί στις σκηνές.

«Να λέμε δόξα τω Θεώ που δεν ήταν νύχτα, αν ήταν νύχτα θα θρηνούσαμε θύματα», συμπληρώνει.

Κλιμάκια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού βρίσκονται στην περιοχή για να συνδράμουν στις προσπάθειες στήριξης των κατοίκων, καθώς επίσης και μονάδα της Κυνοφιλικής Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης.

Ο εθελοντής διασώστης και υπεύθυνος της Μονάδας Έρευνας και Διάσωσης με τα Κ-9 σκυλιά διασώστες, Ζεγκίν Μεμεταλί, ανέφερε στο CNN Greece ότι σε όλα τα σπίτια που έχουν καταρρεύσει γίνονται έρευνες και με τη συμμετοχή των σκύλων – διασώστες, παρόλο που δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους.

Απεγκλωβισμοί ατόμων και ζημιές σε σπίτια

Στον απεγκλωβισμό έξι ατόμων από το Μεσοχώρι αλλά και την περιοχή της Μαγούλας -μεταξύ των οποίων και ένας άνδρας με αναπηρία προχώρησαν την Τετάρτη τα σωστικά συνεργεία, μετά από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε κοντά στην Ελασσόνα. Σε ανοιχτούς χώρους καλούνται να παραμείνουν τις επόμενες ώρες οι πολίτες, καθώς αναμένεται να συνεχιστούν οι ισχυροί μετασεισμοί.

Σύμφωνα με την εικόνα που υπάρχει μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 30 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην περιοχή Μεσοχώρι, ενώ ζημιές έχει υποστεί και μία εκκλησία στην ίδια περιοχή.

Παράλληλα, στο Δαμάσι κατέρρευσε ένας τοίχος σε σχολείο που ευτυχώς δεν λειτουργεί ενώ μικροζημιές έχουν σημειωθεί και σε οικήματα στη Λάρισα.

Ζημιές σε πολιτιστικά μνημεία

Εξάλλου οι πρώτες εκτιμήσεις από τις αυτοψίες στις οποίες προέβη η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, μετά το σεισμό που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, με επίκεντρο την Ελασσόνα, είναι οι εξής:

1. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές σε δύο μνημεία: Στην Αγία Παρασκευή Τυρνάβου (19ος αιώνας) και στον Αγιο Νικόλαο, στο Κουτσόχερο (17ος αι.), ενώ κατέρρευσε και το πλίνθινο κωδωνοστάσιο του Αγίου Νικολάου (19ος αιώνας) στον Τύρναβο.

2. Ελαφρότερες ζημιές υπέστη η Παναγία Φανερωμένη Τυρνάβου (19ος αιώνας).

3. Πολύ ελαφρές ζημιές έχουν σημειωθεί στη Λάρισα, όπως πτώση σοβάδων και κεραμιδιών, στο Γενί Τζαμί. Σημειώθηκε πτώση καπνοδόχου στα πρώην Στρατιωτικά Αρτοποιεία, όπου βρίσκεται και η αρχαιολογική αποθήκη.

4. Ελαφρές ζημιές σημειώθηκαν στο Διαχρονικό Μουσείο όπου παρατηρήθηκε πτώση ορισμένων τμημάτων εδωλίων στην Περιοδική έκθεση.

Αναμένεται νεότερη αναφορά για τυχόν ζημίες μόλις τα κλιμάκια της Εφορείας μπορέσουν να επισκεφθούν όλους τους χώρους. Αν χρειαστεί, θα μεταβούν επιτόπου και οι αρμόδιοι από την κεντρική υπηρεσία ώστε να επιταχυνθεί η αποτίμηση των ζημιών.

«Προέρχεται από γνωστό ρήγμα»

Μιλώντας στο CNN Greece, o σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος έκανε λόγο για μια ισχυρή δόνηση, που προέρχεται από γνωστό ρήγμα.

«Ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός, ήταν επιφανειακός και προέρχεται από πολύ γνωστό ρήγμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 10 χλμ. δυτικά της πόλης του Τυρνάβου, στην Λάρισα. Ήταν επιφανειακός και γι' αυτό τον λόγο έγινε αισθητός και σε αρκετές περιοχές στην Αττική. Εγώ για παράδειγμα που ζω στην Αγία Παρασκευή τον κατάλαβα» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός Ελασσόνα - Πολιτική Προστασία: Ενεργοποιήθηκε το Γενικό Σχέδιο «Εγκέλαδος»

Σεισμός Ελασσόνα: Επικοινωνία Δένδια με Τσαβούσογλου - «Έτοιμη να βοηθήσει» δηλώνει η Τουρκία

«Ο κόσμος παραμένει στους δρόμους»: Ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του Δήμου Λάρισας στο CNN Greece

Σεισμός Ελασσόνα – Σεισμολόγοι: Υπήρχε προσεισμική δραστηριότητα

Σεισμός Ελασσόνα – Βορίδης στο CNN Greece: Σε ετοιμότητα όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ