ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Έκκληση Κικίλια στους ιδιώτες γιατρούς - «Η Αττική πιέζεται, η χώρα πιέζεται»

Κορωνοϊός: Έκκληση Κικίλια στους ιδιώτες γιατρούς - «Η Αττική πιέζεται, η χώρα πιέζεται»
© Intime p.a.

Στο σχέδιο έκτακτης και αναδιάταξης των δυνάμεων του ΕΣΥ -ιδιαίτερα στην Αττική- λόγω της εκτεταμένης διασποράς της Covid-19 αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα.

«Μόνο χθες (σ.σ. Τρίτη) είχαμε 185 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής. Αν υπολογίσετε ότι ένα μεσαίο νοσοκομείο της χώρας έχει περίπου 200 κλίνες, τότε βλέπετε ότι κάθε μέρα –τις τελευταίες ημέρες- σε κάθε εφημερία γεμίζει ένα νοσοκομείο», σημείωσε αρχικά ο κ. Κικίλιας.

«Έχουμε ήδη 3.787 συνανθρώπους μας να νοσηλεύονται με Covid-19 στην Ελλάδα κι ενώ ξεκινήσαμε το 2019 με 556 ΜΕΘ στο σύνολο, έχουμε καταφέρει με τιτάνιες προσπάθειες να έχουμε φτάσει αισίως –με τις 5 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID του Ιπποκράτειου- τις 1.404 σήμερα και συνεχίζουμε», πρόσθεσε.

«Η Αττική πιέζεται, η χώρα πιέζεται. Ξεκινήσαμε με 229 ΜΕΘ-COVID στην Αττική πριν από ένα μήνα και έχουμε φτάσει στις 362, αύξηση 58%».

«Η πληρότητά τους φτάνει στα όριά της και η πίεση αυξάνεται και η ένταση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες και ώρες δεν βοηθάει κανέναν», σημείωσε, αναφερόμενος στα όσα εκτιλύχθηκαν στη Νέα Σμύρνη.

Όπως είπε, «από σήμερα μπήκε στη μάχη το Ερρίκος Ντυνάν και το Σισμανόγλειο δέχεται πλέον αποκλειστικά περιστατικά covid. Γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, να στηριχτεί το ΕΣΥ».

Δείτε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας:

Στην συνέχεια απηύθυνε έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς ώστε να μπουν και εκείνοι στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού.

«Θα ήθελα ακόμα μια φορά να κάνω έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς των ανάλογων ειδικοτήτων να βοηθήσουν στην τεράστια προσπάθεια που γίνεται. Με νομοθετική πρωτοβουλία η μηνιαία αποδοχή τους θα είναι 2.000 ευρώ καθαρά και ακατάσχετα. Σε αυτό το σημείο πρέπει να συμβάλλουν στην ανάσχεση της πανδημίας».

«Όλοι μαζί για τη δημόσια υγεία και την περίθαλψη, μία μάχη ιερή. Οι ηλικίες που οδηγούν την πανδημία είναι οι 20 - 50 ετών, είναι η ομάδα που κινείται, εργάζεται και δουλεύει. Κάνω έκκληση μέχρι να καταφέρουμε, να κυριαρχεί ο εμβολιασμός έναντι του κορωνοϊού και αυτό προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς», τόνισε.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού της επόμενης ομάδας εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού αφορά στην ομάδα Α, τις ευπαθείς ομάδες και θα γίνει τις επόμενες 10 μέρες.

Όπως είπε, εντός Μαρτίου θα ακολουθήσουν οι ηλικιακές ομάδες 70-74 ετών και 65-69 ετών και πρόσθεσε:

«Σε ό τι αφορά τις παραδόσεις της Pfizer μόνο για τον Απρίλη, επιβεβαιώθηκε ότι θα έχουμε 1.071.000 δόσεις εντός Απριλίου. Επιπλέον θα έχουμε 90.000 δόσεις της Pfizer από τα 4.000.000 που ανακοίνωσε η ΕΕ για όλη την Ευρώπη τον Μάρτιο».

Κάλεσμα Πατούλη σε ιδιώτες γιατρούς να στηρίξουν το ΕΣΥ

Να ενισχύσουν το δημόσιο σύστημα υγείας στη μάχη κατά της Covid, κάλεσε τους συναδέλφους του γιατρούς ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος συμμετείχε στην ενημέρωση για την πανδημία.

Έκανε λόγο για εθνική προσπάθεια και είπε ότι από χθες το βράδυ που ο ΙΣΑ απηύθυνε την πρόσκληση έχουν ανταποκριθεί δεκάδες γιατροί.

Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι το σύστημα υγείας στην Αττική πιέζεται ιδιαίτερα και γι’ αυτό όλοι πρέπει να συστρατευθούν στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ