ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Οι εργαζόμενοι «οδηγούν» το τρίτο κύμα της πανδημίας - Απομακρύνεται η άρση των μέτρων

Κορωνοϊός: Οι εργαζόμενοι «οδηγούν» το τρίτο κύμα της πανδημίας - Απομακρύνεται η άρση των μέτρων
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Μη αναστρέψιμη παραμένει η πορεία του τρίτου κύματος κορωνοϊού στη χώρα παρά την επιβολή αυστηρότερων lockdown, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ. Η ασφυκτική πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας, κυρίως στα νοσοκομεία της Αττικής, αναμένεται να συνεχιστεί, με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να απευθύνει έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς των ειδικοτήτων που είναι συναφείς με την αντιμετώπιση της Covid-19 να ενσωματωθούν στο ΕΣΥ, σ' αυτήν την κρίσιμη συγκυρία.

Όπως υπενθύμισε ο κ. Κικίλιας, με νομοθετική πρωτοβουλία του Νοεμβρίου η αμοιβή των γιατρών που θα αποφασίσουν να ενισχύσουν το ΕΣΥ θα είναι 2.000 ευρώ μηνιαίως, ακατάσχετα, αφορολόγητα, με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, συν τις εφημερίες που στη 1η και 2η ΥΠΕ κυμαίνονται από 1.000 έως 1.400 ευρώ το μήνα.

«Νομίζω ότι σε αυτό το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε, όλοι πρέπει να συμβάλλουν με τις δυνάμεις τους, πρέπει να στηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, βλέπετε δεν υπάρχει δημόσια υγεία, ιδιωτική υγεία», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, κατά την τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

«Πλέον όλοι μαζί είναι στη μάχη, στη μάχη για την ανθρώπινη ζωή και την δημόσια υγεία και την περίθαλψη. Μία μάχη η οποία, κατά την άποψή μας και γνώμη μας, είναι ιερή».

Να ενισχύσουν το δημόσιο σύστημα υγείας στη μάχη κατά της Covid-19, κάλεσε τους συναδέλφους του γιατρούς ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος συμμετείχε στην ενημέρωση για την πανδημία με τον υπουργό Υγείας.

Έκανε λόγο για εθνική προσπάθεια και είπε ότι από χθες το βράδυ που ο ΙΣΑ απηύθυνε την πρόσκληση έχουν ανταποκριθεί δεκάδες γιατροί. Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι το σύστημα υγείας στην Αττική πιέζεται ιδιαίτερα και για αυτό όλοι πρέπει να συστρατευθούν στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Έκρηξη» νέων εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό

Κατά 13.59% αυξήθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας και συγκεκριμένα ανέρχονται στις 443, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 389 ασθενείς, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Παράλληλα, εκτός ελέγχου παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, όπως προκύπτει από τη γεωγραφική κατανομή των νέων μολύνσεων κορωνοϊού στη χώρα.

Ειδικότερα, σε σύνολο 2.633 νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, τα 1.322 εντοπίστηκαν στην Αττική, τα 283 στη Θεσσαλονίκη και τα 84 στην Αχαΐα.

Συνολικά, από τις 337 κλίνες ΜΕΘ-COVID στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής αυτή τη στιγμή -μεσημέρι Τετάρτης- κατηλλειμένες είναι οι 317, με τους αριθμούς να αλλάζουν διαρκώς καθώς οι νέες εισαγωγές αυξάνονται διαρκώς.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας, «αν υπολογίσετε ότι ένα μεσαίο Νοσοκομείο της χώρας έχει περίπου 200 κλίνες, τότε βλέπετε ότι κάθε μέρα τις τελευταίες μέρες, σε κάθε εφημερία ουσιαστικά γεμίζει ένα νοσοκομείο».

Σημειώνεται ότι σε όλη την Ελλάδα, νοσηλεύονται πλέον 3.787 ασθενείς με κορωνοϊό.

Οι ηλικίες 20 έως 50 ετών οδηγούν την πανδημία

«Δυστυχώς πλέον, οι ηλικίες που οδηγούν την πανδημία είναι αυτές μεταξύ 20 και 50 ετών. Είναι αυτή η ομάδα που κινείται, εργάζεται, δουλεύει. Και κάνω έκκληση να πορευτούν μαζί μας, να συμβαδίσουν μαζί μας, μέχρι να τα καταφέρουμε να κυριαρχεί πλέον ο εμβολιασμός έναντι του ιού», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Πλέον το προσωπικό των ΜΕΘ καλείται να περιθάλψει όλο και νεότερους ασθενείς με κορωνοϊό, δεδομένου ότι το 34% των συνολικών κρουσμάτων κορωνοϊού είναι ηλικίας 18–39 ετών και το 41,9% μεταξύ 40 και 64 ετών.

Απομακρύνεται το σενάριο για το άνοιγμα της αγοράς

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, έδωσε την Τετάρτη το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης αναφορικά με την επάνοδο στην κανονικότητα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και ερωτηθείσα ειδικότερα για το ενδεχόμενο «χαλάρωσης» των μέτρων και το άνοιγμα της αγοράς αλλά και των υπολοίπων κοινωνικών δραστηριοτήτων, η κυρία Πελώνη απάντησε:

«Η συζήτηση αυτή δεν είναι της παρούσης, δεδομένων των στατιστικών στοιχείων της πανδημίας. Υλοποιείται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, καθώς το σύστημα υγείας είναι και θα παραμείνει υπό πίεση για τις επόμενες 10 ημέρες».

Δήλωσε, επίσης, πως έχει καταρτιστεί οδικός χάρτης για την επόμενη ημέρα, χωρίς συγκεκριμένες ημερομηνίες, καθώς όλα είναι υπό αίρεση.

Για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και διαβεβαίωσε ότι θα ληφθεί όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί για την αύξηση κλινών.

Ωστόσο, όπως είπε όσες κλίνες και αν προστεθούν στο ΕΣΥ, αν δεν περιορίσουν όλοι τη διασπορά του ιού με τη συμπεριφορά και τη στάση τους, δεν θα μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο.

Ειδικά για την 25η Μαρτίου και το ερώτημα εάν θα γίνει φέτος παρέλαση, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι υπάρχει οργάνωση για τη συγκεκριμένη ημέρα, ωστόσο δεν επεκτάθηκε σε λεπτομέρειες.

Απηύθυνε έκκληση σε όλους να δείξουν ψυχραιμία, να μην χυθεί η καρδάρα με το γάλα σε αυτή την τελευταία προσπάθεια, ώστε από το τέλος Μαρτίου να μπορέσει η χώρα να περάσει στην επόμενη φάση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη για το άνοιγμα της αγοράς.

«Αν η πανδημία καλπάζει, το άνοιγμα της αγοράς αναβάλλεται», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Εξάλλου, ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης δήλωσε την Τετάρτη πως τα δεδομένα από το δίκτυο επιδημιολογίας λυμάτων που ίδρυσε ο ΕΟΔΥ καταδεικνύουν πως τα εφαρμοζόμενα περιοριστικά μέτρα έναντι της πανδημίας του κορωνοϊού δεν «δουλεύουν».

Ο κ. Θωμαΐδης εκτίμησε ότι ενδεχομένως να χρειαστεί μέχρι κι ένας ακόμη μήνας μέχρι να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση της νόσου.

«Ακόμη και τώρα παρατηρείται άνοδος του επιδημιολογικού φορτίου οπότε αν θεωρήσουμε ότι τώρα βρισκόμαστε στην κορύφωση, είναι πολύ πιθανό να μιλάμε για τέσσερις ακόμη εβδομάδες με περιοριστικά μέτρα», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ