ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία – Το Σαββατοκύριακο η κορύφωση του τρίτου κύματος

Κορωνοϊός: Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία – Το Σαββατοκύριακο η κορύφωση του τρίτου κύματος
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας αναμένεται να φθάσει η χώρα μας το Σαββατοκύριακο ή ενδεχομένως και την ερχόμενη εβδομάδα -ένα κύμα που χαρακτηρίζεται από τους επιδημιολόγους, ως πρωτόγνωρο σε διάρκεια.

Και αυτό, διότι ο συνδυασμός των μεταλλάξεων του ιού, της διασποράς των οικογενειών αλλά και του ιδιότυπου απαγορευτικού φαίνεται πως έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα.

Η εξέλιξη αυτή, θα έλεγε κανείς, είναι μάλλον ειρωνική, την ώρα που οι εμβολιασμοί κατά της Covid 19 κλείνουν τρεις μήνες στο τέλος Μαρτίου και συνεχίζονται απρόσκοπτα.

Μάλιστα, μόλις χθες, Τρίτη, καταγράφηκαν ένα εκατομμύριο πολίτες, που εμβολιάστηκαν τουλάχιστον με μία δόση.

Εν τω μεταξύ, το ΕΣΥ και οι Μονάδες του ασφυκτιούν δραματικά και οι 206 ιδιώτες γιατροί, ανέλαβαν το πρωί της Τρίτης τα καθήκοντά τους στις θέσεις τους, μετά την επιστράτευση που αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Μέχρι τις 10 το βράδυ της Τρίτης, νοσηλεύονταν σε απλές κλίνες COVID στο λεκανοπέδιο της Αττικής, 2.160 άνθρωποι.

Οι διασωληνωμένοι ήταν 390 ενώ 20 άτομα ήταν διασωληνωμένα εκτός ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης κ. Νίκο Τζανάκη, ο οποίος μίλησε στο MEGA, το διάστημα 25, 26 και 27 Μαρτίου, αναμένεται να σημειωθεί κορύφωση των κρουσμάτων στη χώρα μας.

Δεν αποκλείεται δε να δούμε ξανά τον δραματικό αριθμό των 3.000 ημερήσιων κρουσμάτων και την επόμενη εβδομάδα.

Τα κρούσματα θα πέσουν κάτω από 1.000 στο τέλος Απριλίου, με την προϋπόθεση ότι τα πάντα θα εξελιχθούν ομαλά στον τομέα των εμβολιασμών και εάν δεν υπάρξει κάποια νέα μετάλλαξη κορωνοϊού, όπως εκτίμησε.

Αναφορικά με τις διασωληνώσεις, ο κ, Τζανάκης τόνισε, ότι οι επόμενες ημέρες, αναμένεται να είναι δύσκολες, με τον αριθμό να αγγίζει ακόμη και τις 750 την ημέρα.

Γενικότερα, θα δούμε μείωση των διασωληνωμένων μετά τις 10 Απριλίου.

Όσον αφορά στους θανάτους, οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι μέχρι τέλος Απριλίου, ίσως υπερβούν και τις 9.000 από 7.531 που είναι σήμερα.

Οι περιοχές που προβληματίζουν σφόδρα αυτή τη στιγμή, και που βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο», είναι η Αχαΐα, η Κρήτη αλλά και η Δυτική Αττική με την τελευταία να καταγράφει σε διάστημα 14 ημερών, 481 θετικά κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Μάλιστα, την Τρίτη 23 Μαρτίου, ο ΕΟΔΥ κατέγραψε νέα μαύρα ρεκόρ, με 3.586 νέα κρούσματα, 699 διασωληνωμένους και 51 θανάτους.

Εφημερίες – εφιάλτης στα νοσοκομεία

Τα νοσοκομεία ξεκινούν τις εφημερίες τους με τα κρεβάτια γεμάτα, και οι ασθενείς πλέον που χρειάζονται διασωλήνωση μπορεί να βρεθούν να δίνουν τη μάχη σε ένα απλό κρεβάτι και όχι σε κάποια κλίνη ΜΕΘ.

Συγκεκριμένα, από τις 3.586 κρούσματα στο σύνολο της χώρας που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 1.779 εντοπίζονται στην Αττική.

Ειδικότερα, το κέντρο φαίνεται να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, με τον Κεντρικό Τομέα Αθηνών να καταγράφει 470 μολύνσεις. Επιπλέον, 320 κρούσματα δίνει ο Πειραιάς, 282 ο Δυτικός Τομέας Αθηνών, 244 η Ανατολική Αττική, 180 ο Βόρειος Τομέας Αθηνών, 144 ο Νότιος Τομέας Αθηνών και 121 η Δυτική Αττική.

Στον «πάγο» επόμενα βήματα χαλάρωσης του lockdown

Υπό το φως της έξαρσης των κρουσμάτων και του αγώνα ζωής που δίνει το ΕΣΥ, μπαίνουν στον «πάγο» και τα σχέδια για επόμενα βήματα χαλάρωσης του lockdown.

Τη μετάθεση του ανοίγματος του λιανεμπορίου, το οποίο η κυβέρνηση επιθυμούσε να επανεκκινήσει στις 29 Μαρτίου, για μετέπειτα ημερομηνία επιβεβαίωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Μια από τις πιθανές ημερομηνίες για το άνοιγμα των καταστημάτων είναι η 5η Απριλίου, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει «κλειδώσει» τίποτα και κάθε βήμα βρίσκεται υπό αίρεση, ενώ η «έκρηξη» των κρουσμάτων αναπόφευκτα καθυστερεί και το άνοιγμα των σχολείων και της εστίασης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ