ΕΛΛΑΔΑ

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση προσφορών για τα 10 εκατομμύρια self test

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση προσφορών για τα 10 εκατομμύρια self test
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ολοκληρώθηκε η φάση κατάθεσης προσφορών για τα 10 εκατομμύρια self test, με τις εταιρείες που κατέθεσαν φακέλους, ανταποκρινόμενες στην πρόσκληση ενδιαφέροντος, να ανέρχονται συνολικά σε 30.

Όπως αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, η διαδικασία βρίσκεται στην φάση της Τεχνικής Αξιολόγησης των προσφερόμενων τεστ από Επιτροπή που αποτελείται από τρεις καθηγητές από τρία διαφορετικά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις επόμενες ώρες, έτσι ώστε αύριο να αποσταλεί ο φάκελος του διαγωνισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την διενέργεια προσυμβατικού ελέγχου.

Οι εταιρείες που κατέθεσαν φακέλους είναι οι εξής: Naturalis, Petroil, Μίγκος, Δίγκας, ENNOVATIVE, Bioplus, Dermis, ΦΑΓΚΡΟΝ, ΑΝΤΙΣΕΛ, Helix, Biospeedia, Ramma Dental, Medhealth, Hygiene ONE, GMK Medical, Ξενοφών Γερμανός, Swiss Med, Medella, Asklipios Medical Group, URF Pharmaceutical, BIOSNA, Roche, QEFII, Πήγασος, MEEPMENT, BIOPROM, MARVIFARM, Anats, MedTrust και Anachem.

Το ζήτημα των self test προκάλεσε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Το θέμα θα συζητηθεί και της Βουλή μετά από ερώτηση του Ανδρέα Ξανθού και άλλων 50 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα self test θεωρούνται από την κυβέρνηση ως ένα συμπληρωματικό «εργαλείο» έναντι της διασποράς που θα βοηθήσουν στο σταδιακό και προσεκτικό άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Η διάθεση των self test θα αρχίσει στις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία, και κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα τεστ εβδομαδιαίως για διάστημα δύο μηνών. Προς αποφυγή συγχρωτισμού την πρώτη εβδομάδα αναμένεται να δοθεί προτεραιότητα στους οικονομικά ενεργούς πολίτες ηλικίας έως 67 ετών.

Σύμφωνα με το πλάνο που παρουσιάστηκε, το self testing θα είναι προαιρετικό μεν για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, υποχρεωτικό δε σε εβδομαδιαία βάση για τους εργαζόμενους σε κρίσιμους τομείς που ενέχονται στην επανεκκίνηση της οικονομίας και το άνοιγμα δραστηριοτήτων, όπως:

Ως προς τα σχολεία, η κυβέρνηση πρόκειται να νομοθετήσει το υποχρεωτικό τεστ μία φορά την εβδομάδα για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους λοιπούς εργαζόμενους στα σχολεία.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος του τεστ, τότε οι πολίτες με δεύτερο ταχύ τεστ -που μπορεί να διεξαχθεί δωρεάν σε δημόσια δομή- θα μπορούν να επιβεβαιώνουν το αρχικό αποτέλεσμα. Θα δοθούν, επίσης, τις επόμενες ημέρες οδηγίες για τη διαδικασία που σχετίζεται με την εφαρμογή των απαραίτητων πρωτοκόλλων για κάθε περίπτωση (απουσία από το σχολείο, την εργασία κοκ.).

Για τη δήλωση του θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφορμα selftesting.gov.gr, στην οποία θα παρέχονται και όλες οι χρήσιμες πληροφορίες. Η κατοχύρωση δικαιωμάτων (όπως πχ. απουσία από το σχολείο ή την εργασία) κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης, σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη.

Η διαδικασία αναλυτικά

Οι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ από το φαρμακείο της γειτονιάς, όπου με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, τους χορηγούνται όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για την ολοκλήρωση ενός τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού SARS-CoV-2.

Δικαιούνται ένα κιτ την εβδομάδα, με τη συμπλήρωση επτά ημερών από την προηγούμενη παραλαβή.

Οι πολίτες δύνανται να παραλαμβάνουν τα κιτ αυτά για τα συνδεδεμένα ανήλικα τέκνα τους και τους ηλικιωμένους γονείς τους. Κατά τις πρώτες ημέρες διάθεσης των τεστ και μέχρι να ομαλοποιηθεί ο εφοδιασμός των φαρμακείων και να μην υπάρξει ταλαιπωρία των ηλικιωμένων, θα δοθεί προτεραιότητα στην δωρεάν διάθεση τεστ στους οικονομικά ενεργούς πολίτες έως 67 ετών.

Γραπτές οδηγίες για την σωστή λήψη του δείγματος θα χορηγούνται μαζί με το κιτ από τον φαρμακοποιό.

Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό τότε θα πρέπει να γίνεται είσοδος στην πλατφόρμα sel-testing.gov.gr όπου θα εισέρχονται με τον ΑΜΚΑ τους και θα δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης.

Στη συνέχεια θα εκδίδεται μία βεβαίωση, σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να προσέλθουν σε κάποιο απο τα προτεινόμενα σταθερά σημεία δειγματοληψίας ώστε να γίνεται επιβεβαίωση με δεύτερο τεστ από επαγγελματία Υγείας και να ενημερώνεται το μητρώο ασθενών με νοσο Cοvid-19. Η βεβαίωση αυτή δε δύναται να χρησιμοποιηθεί για εξαίρεση από την εργασία ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση.

Υπογραμμίζεται ότι επί συνύπαρξης οποιασδήποτε συμπτωματολογίας θα πρέπει να επισκεφθούν κάποια σταθερή δομή υγείας ώστε να γίνει κλινική εκτίμηση και αξιολόγηση των ευρημάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ