ΕΛΛΑΔΑ

Θεοδωρίδου για εμβόλιο AstraZeneca: 28 σε σύνολο 17 εκατ. δόσεων τα περιστατικά θρόμβωσης

Θεοδωρίδου για εμβόλιο AstraZeneca: 28 σε σύνολο 17 εκατ. δόσεων τα περιστατικά θρόμβωσης
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα περιστατικά θρόμβωσης και θρομβοπενίας που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, που μπορεί να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, είναι 28 σε σύνολο 17 εκατ. δόσεων εμβολίων, σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία αναφέρθηκε εκτενώς στο εμβόλιο της εν λόγω εταιρείας κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Η ίδια επεσήμανε πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνεχίζει την έρευνα, τις τελευταίες 20 ημέρες, για να αποφανθεί αν υπάρχει αιτιώδης σχέση του εμβολίου με παρενέργειες θρόμβωσης και θρομβοπενίας.

Όπως εξήγησε, τα πρώτα συμπτώματα που είναι ύποπτα και χρειάζονται προσοχή, εμφανίζονται μετά από 7 με 14 από τον εμβολιασμό. Είναι θορυβώδη και δεν μοιάζουν με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων. Πρόκειται για έντονο πόνο στο στήθος και την κοιλιά και κεφαλαλγία. Όλα αυτά τα έχουν κατά νου οι γιατροί και υπάρχει ευαισθητοποίηση για τον έγκαιρο εντοπισμό τους, ώστε να υπάρξει αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση, επισήμανε. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι ιστορικό θρομβώσεων δεν αποτελεί αντένδειξη εμβολιασμού.

«Σήμερα οι επιστήμονες γνωρίζουν αρκετά πράγματα γι αυτή την παρενέργεια, την έγκαιρη διάγνωση της και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της», υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου.

«Σε αυτό το εμβόλιο στηρίζουμε πολλές ελπίδες και αυτού του τύπου αναφορές κλονίζουν την εμπιστοσύνη», είπε και υπενθύμισε ότι ο ΕΜΑ τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Όπως τόνισε, η ασφάλεια των εμβολίων αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο και η συνεχής παρακολούθηση δίνει τη δυνατότητα καταγραφής ανεπιθύμητων ενεργειών. Επιστημονικά κέντρα της Ευρώπης ασχολούνται με τη διερεύνηση περιστατικών θρόμβωσης και θρομβοπενίας που μπορεί να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να μπορέσουν να δώσουν τις σωστές απαντήσεις για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο, το οποίο είναι ισχυρό όπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο φόβος για τις αλλεργίες και τι ισχύει πραγματικά

Επίσης, η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο ζήτημα των αλλεργιών, κάνοντας λόγο για υπερβολικό φόβο των πολιτών σε σχέση με τον εμβολιασμό.

Οι εμβολιασμοί επιταχύνονται και οι πολίτες προσέρχονται ομαλά να εμβολιαστούν, ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι ένας σημαντικός αριθμός έχει υπερβολικό φόβο για το θέμα των αλλεργιών και οι ίδιοι οι γιατροί έχουν αυξημένη διστακτικότητα με αποτέλεσμα να μην εμβολιάζονται και να ακυρώνονται εμβολιασμοί.

Η μόνη περίπτωση που αντενδείκνυται ο εμβολιασμός, είναι η εκδήλωση σοβαρής αναφυλαξίας ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου.

Οι κοινές αλλεργίες δεν αντενδείκνυνται για τον εμβολιασμό. Υπάρχει μία υπερεκτίμηση των αλλεργιών, είπε χαρακτηριστικά.

«Η μόνη περίπτωση που αντενδείκνυται ο εμβολιασμός, είναι αν ένα άτομο έχει εκδηλώσει σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση κι έχει χρειαστεί νοσηλεία. Οι κοινές αλλεργίες, ειδικά τώρα με την άνοιξη, είτε σε φάρμακα, είτε στο καουτσούκ και το λάτεξ, δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό».

Για τις εποχικές αλλεργίες πρόσθεσε ότι όσοι παίρνουν αντιισταμινικά φάρμακα αυτή την περίοδο καλό θα ήταν να μην τα πάρουν όταν θα πάνε για να κάνουν το εμβόλιο.

Σε ανθρώπους με σοβαρή αλλεργία θα δοθεί η δυνατότητα να δηλώνεται αυτό και να πραγματοποιείται ο εμβολιασμός τους σε κάποιο νοσοκομείο, σημείωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Άνοιγμα πλατφόρμας ραντεβού για 65 - 69 ετών

Την Παρασκευή 2 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 65 - 69 ετών, όπως ανακοίνωσε κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Την περασμένη Παρασκευή 26 Μαρτίου άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού των πολιτών ηλικίας 70-74 ετών και υπήρξε «εκπληκτική συμμετοχή», καθώς κλείστηκαν ήδη 230.000 ραντεβού, όπως ανέφερε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Άνοιγμα νέων εμβολιαστικών κέντρων

Όπως σημείωσε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, από 1η Απριλίου ανοίγουν όλα τα νέα εμβολιαστικά κέντρα. Έτσι, εντός Απριλίου αναμένεται να λειτουργούν πάνω από 1.000 εμβολιαστικά κέντρα και στη διάρκεια του μήνα να πραγματοποιηθούν 1,5 εκατ. εμβολιασμοί.

Σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί ήδη 26.000 εμβολιασμοί και συνολικά έχουν γίνει 1.630.000 από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράματος. Ειδικότερα, 1.065.000 πολίτες έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση. Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης φθάνει το 10,14%.

Λίστα αναμονής για τις αδιάθετες δόσεις

Παράλληλα, ανακοίνωσε τη λειτουργία ενός νέου μηχανισμού αναπλήρωσης αδιάθετων δόσεων εμβολίων με λίστα αναμονής για τους πολίτες.

Όπως διευκρίνισε, κάθε πολίτης που κλείνει ραντεβού εμβολιασμού έχει το δικαίωμα να μπει και σε αυτήν τη λίστα αναμονής. Μέσω της λίστας αυτής θα μπορούσε να εμβολιαστεί νωρίτερα από ό,τι προβλέπεται βάσει του ραντεβού που έχει κλείσει, μέσω της διανομής των αδιάθετων δόσεων.

Η λίστα αναμονής θα καταρτίζεται μέσω αυτόματου μηχανισμού, ενώ εάν εξακολουθήσουν να υπάρχουν αδιάθετες δόσεις, μετά και από την ενεργοποίηση της λίστας αναμονής, ενεργοποιείται το υπάρχον σύστημα, κατά το οποίο αυτές χορηγούνται στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις.

Παράλληλα, σε αυτόν τον μηχανισμό αναπλήρωσης εντάσσονται από αυτήν την εβδομάδα και οι εκπαιδευτικοί, όπως ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ