ΕΛΛΑΔΑ

Θεοδωρακοπούλου στο CNN Greece: Νοσηλεύουμε οικογένειες στο ΕΣΥ, βρισκόμαστε στην κορύφωση

Θεοδωρακοπούλου στο CNN Greece: Νοσηλεύουμε οικογένειες στο ΕΣΥ, βρισκόμαστε στην κορύφωση
(AP Photo/Petros Giannakouris)

Στην σκιά της κορύφωσης του τρίτου ιδιόμορφου και απρόβλεπτου κύματος της πανδημίας πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη η συνεδρίαση της Επιτροπής των Επιδημιολόγων, που θα αξιολογήσει την επιδημιολογική εικόνα και θα εισηγηθεί κάποια «μέτρα αποσυμπίεσης».

Ο Μάρτιος κλείνει σήμερα, με 4.325 ασθενείς με COVID 19 οι οποίοι νοσηλεύονται πανελλαδικά σε απλές κλίνες και 740 διασωληνωμένους.

Και μπορεί η κοινωνία όπως και οι επαγγελματίες υγείας να βρίσκονται στα όριά τους, από την κόπωση και την εξάντληση, αναμένοντας μία χαραμάδα ελπίδας με κάποια μέτρα χαλάρωσης, ωστόσο η επιδημιολογική εικόνα, με 4.340 κρούσματα και 72 θανάτους, που κατέγραψε χθες Τρίτη ο ΕΟΔΥ, τρομάζει.

Εμβολιασμοί και self test δείχνουν τον δρόμο της ελευθερίας

Ο ιός έχει μπει πλέον στα σπίτια μας -ολόκληρες οικογένειες νοσηλεύονται, σύμφωνα με τους επιστήμονες και τους ανθρώπους του ΕΣΥ- και οι μεταλλάξεις είναι πολύ μεταδοτικές.

Ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ», το οποίο δεν επιτρέπει εφησυχασμό, επιβάλλει όμως, την εφαρμογή έξυπνων και οργανωμένων μέτρων που θα λειτουργήσουν προς όφελος της ψυχικής υγείας των πολιτών αλλά και της οικονομίας.

Τέτοια μέτρα αναμένεται να συζητηθούν σήμερα, τα οποία θα είναι περισσότερο προς την κατάσταση της αποσυμπίεσης και όχι της χαλάρωσης.

Η χαλάρωση θα έρθει σταδιακά, με την εφαρμογή από τις αρχές Απριλίου των αυτοδιαγνωστικών τεστ – των self test, όπως ονομάζονται- με στόχο να μειώσουν τη διασπορά του ιού και την ακόμη πιο εντατική διενέργεια των εμβολιασμών, ανάλογα με τις παραδόσεις των εταιρειών.

Έχουμε καραντίνα αλλά δεν την εφαρμόζουμε

Το CNN Greece μίλησε με την κυρία Μαρία Θεοδωρακοπούλου, Δ/ντρια ΕΣΥ, Β΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας ΑΤΤΙΚΟΝ, αντιπρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, η οποία με ψυχραιμία, επιχειρεί να μας δώσει το περίγραμμα της κατάστασης, και στέλνοντας το μήνυμα, ότι εκτιμάται πώς φθάνουμε στην κορύφωση, ωστόσο χρειάζεται πράγματι προσοχή, διότι πλέον ολόκληρες οικογένειες νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.

Και αυτό, διότι ο ιός έχει εισβάλλει για τα καλά στα σπίτια –κάτι που είναι και λογικό.

Οι άνθρωποι έχουν κουραστεί, και πλέον πραγματοποιούν συναντήσεις με τους φίλους τους.

Το ίδιο όμως, συμβαίνει και με τους επαγγελματίες υγείας- οι οποίοι λειτουργούν πλέον με το φιλότιμο- επομένως, αυτό που πρέπει να εξετάσουν οι επιδημιολόγοι, σύμφωνα με την συνομιλήτριά μας, είναι έξυπνα, στοχευμένα μέτρα.

«Έχουμε καραντίνα, αλλά δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα», τονίζει ξεκάθαρα η κυρία Θεοδωρακοπούλου.

Η ενδοοικογενειακή διασπορά είναι σε τρομακτικό βαθμό, νοσηλεύουμε ανδρόγυνα, παιδιά, συγγενείς, προσθέτει η ίδια.

Λιγότεροι θάνατοι από το πρώτο και δεύτερο κύμα

Ωστόσο, σε σχέση με το πρώτο και το δεύτερο κύμα, οι θάνατοι είναι λιγότεροι, εξηγεί η ειδικός.

Αναφορικά με το βάρος που σηκώνουν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η κυρία Θεοδωρακοπούλου επισημαίνει ότι το σύστημα ζορίζεται, αλλά αντέχει οριακά, συμπληρώνονται συνέχεια κλίνες ΜΕΘ και φυσικά δεν διασωληνώνονται όλοι οι ασθενείς που νοσηλεύονται.

Υπάρχει αναμονή στις κλίνες ΜΕΘ, αλλά πάντα υπήρχε, πόσο μάλλον τώρα με τόσο σοβαρή υγειονομική κατάσταση.

Ένα άλλο στοιχείο που έχει φυσικά αξία, όπως έχει τονιστεί και στην ενημέρωση του υπ. Υγείας, είναι ότι οι διασωληνωμένοι, είναι πολύ μικρότερης ηλικίας και καθώς είναι νεότεροι και έχουν πιο γερό ανοσοποιητικό, αντιστέκονται και δεν καταλήγουν.

Οι ηλικιωμένοι που διασωληνόνονταν μέχρι πριν λίγο καιρό, πλέον έχουν εμβολιαστεί.

Επίσης, συνεχίζει η συνομιλήτριά μας, σήμερα, έναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, σίγουρα η νόσος έχει αλλάξει, αλλά και οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής διαθέτουν καλύτερη γνώση όσον αφορά στην περίθαλψη των ασθενών, τις θεραπείες και τα ερευνητικά πρωτόκολλα.

«Και φυσικά διαθέτουμε το μεγάλο όπλο και αγαθό, τα εμβόλια» αναφέρει η ίδια, συμπληρώνοντας πως γιατροί και νοσηλευτές, δίνουν το 100% των δυνάμεών τους και δεν σταματούν.

Βρισκόμαστε στην κορύφωση

Βρισκόμαστε, όμως, στο τέλος του τρίτου κύματος;

«Έχει ξεκινήσει η μείωση των περιστατικών, αλλά θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Φαίνεται ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση του πανδημικού κύματος», απαντά η κ. Θεοδωρακοπούλου, και προσθέτει:

«Το νοσοκομείο στο οποίο εργάζομαι, το ΑΤΤΙΚΟΝ, δείχνει το δρόμο, καθώς στις τελευταίες τρεις εφημερίες, καταγράφηκε μείωση των εισαγωγών. Μικρή μεν, αλλά μείωση. Επίσης, μία μικρή μείωση καταγράφεται και σε πολλά νοσοκομεία».

Ο επόμενος μήνας θα δείξει πιο ξεκάθαρα την κατάσταση, καταλήγει η κυρία Θεοδωρακοπούλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ